Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете
Психологически

Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете

Самодисциплината е нещо, с което всички се борим. От изяждането на „само още една“ поничка до събуждането късно всяка сутрин. Всичко е въпрос на това колко сме самодисциплинирани и това може да се приложи във всички области на живота.

Някои хора обичат да живеят живота си според книгата и са естествени таланти, когато става въпрос за самодисциплина. Но за останалите от нас това е като умение. Като такъв, той е нещо, което можем да научим и да се стремим да овладеем от ранна детска възраст.

Искате да излезете с него? Поканете го

Топ идеи за спортна визия

5 тайни на щастливите двойки в дългогодишна връзка

8 признака, че той иска да ви покани на среща

infomax-logo-50-15-HW  Неделя Щонова: Надявам се да се влюбиш

Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете

1. Поставете си цели

Какви са вашите цели? Искате ли да се храните по-добре, да спите повече, да учите по-усърдно, да бягате по-бързо или да сте по-продуктивни на работа? Първо трябва да знаете къде отивате и какво искате. Само тогава можете да създадете списък с неща, които трябва да направите, за да постигнете целта си. Всичко се основава на практика и развиване на здравословни навици.

В началото никога няма да е лесно. След известно време обаче установената ви рутина няма да бъде толкова досадна. Всъщност това ще се превърне в нещо, което ще правите, без да мислите много за това. Започнете да пишете седмичен плановик и направете график, който ще следвате. Самодисциплината изисква да си поставяте цели.

2. Признайте слабостите си

самодисциплината
Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете снимка: pinterest

Независимо дали става дума за парче пица в 23:00, преяждане или отлагане на работните ви задачи, бъдете реални и осъзнавайте слабостите си. Това е единственият начин да ги преодолеете. Спрете да се оправдавате и започнете да прекарвате времето си по-разумно.

Лошите навици са толкова изкушаващи и е толкова лесно да изневерите. Но помислете за времето и енергията, които губите. Вместо да поръчвате бърза храна, приберете тези пари и ги запазете за пътуване. Намерете нещо добро, което да замени вашите нездравословни желания.Самодисциплината изисква да си признавате слабостите.

3. Бебешки стъпки

Много хора са склонни да започнат някои големи промени от понеделник или следващата седмица. Но работата е там, че не трябва да въвеждате всички промени наведнъж. Това е така, защото не можете успешно да преобърнете целия си живот с главата надолу за един ден.

Започнете с тези промени, които са изпълними. Бавно направете корекции, без да оказвате прекалено голям натиск върху себе си. След това постепенно въведете нови ритуали или задачи. В крайна сметка ще получите желания резултат. Няма преки пътища. Самодисциплината е като процес на обучение. Следователно, ако искате да го преминете, трябва да преминете през всички етапи.Правете бебешки стъпки, за да достигнете до самодисциплината.

4. Здравословни навици

самодисциплината
Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете снимка: pinterest

Независимо какви са целите ви, не трябва да забравяте две основни неща, сънят и пълноценното хранене. Тези двете са основата, ядрото на самодисциплината. Така че, ако не се храните здравословно или не спите достатъчно, не можете да се смятате за самодисциплиниран човек.

Тези две са особено важни за хората, които се опитват да отслабнат. Но като цяло лошите навици за сън могат да предизвикат хранително разстройство, безсъние, разстройство на поведението на REM сън и много други неща, които ще ви попречат.Самодисциплината изисква да имате здравословни навици.

5. Силата на волята

самодисциплината
Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете снимка: pinterest

Всичко е в главата ти. Вие сте най-големият си конкурент. По същия начин единствените граници, които съществуват, са тези в главата ви. Ако вярвате, че не можете да направите това или онова, тогава вероятно няма да можете да го направите.

Тази сила на волята се основава на нашите вярвания. В резултат на това може или да попречи на успеха ни, или да го подобри, в зависимост от нашите вътрешни убеждения. Това може да е трудно. Като начало, това има много общо със самочувствието, рационалното мислене и личните подсъзнателни пречки.Самодисциплината ни учи как да имаме силна воля.

6. План „Б“

самодисциплината
Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете снимка: pinterest

По принцип винаги е добре да имате резервен план. Но в ситуации като тази, когато толкова много се опитвате да промените себе си, всеки малък провал може да бъде обезсърчаващ. Ето защо винаги е добре да имате план Б.

Ако знаете, че ще попаднете в изкусителна ситуация, помислете предварително. Съберете идеи как да останете в лентата си, без да нарушавате правилата си. Този тип стратегия е нещо, което психолозите обичат да наричат ​​намерения за изпълнение. Самодисциплината почти винаги изисква план Б.

7. Поглезете се

самодисциплината
Силата на самодисциплината: Съвети как да я овладеете снимка: pinterest

Добре е да имате малки етапи и да се награждавате, за да повишите мотивацията си. Но тази награда не трябва да се състои от неща, срещу които се борите. Например нездравословна храна или игра на видео игри цяла нощ. Идеята за награда, която ви очаква, ще ви даде сили да продължите. Това е така, защото системата за възнаграждение е мощен инструмент за успех и ще ви държи фокусирани върху целта ви. Самодисциплината учи хората как да надграждат, за да станат по-успешни.

Tagged , ,
на горе