Домашни методи и рецепти при възпаления на очите
Здраве и красота

Домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Изпробвали ли сте домашни компреси за очите? Те могат да облекчат някои неприятни състояния, като умора и леки възпаления, например.

През тях възприемаме огромна част от обкръжението си, чрез тази съвършена зрителна сетивна система се ориентираме и формираме първите си впечатления. С тях съзираме опасности и запечатваме щастливи мигове. За съжаление обаче и често подценяваме грижите, които трябва да полагаме за тях.

А в днешно време, с ежедневното им натоварване от редица устройства, не бива да ги забравяме. Затова и събрахме на едно място няколко от най-полезните домашни компреси за очи и още няколко съвета, които гарантирано работят за по-добро зрение и очно здраве.

Домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Топли компреси

възпаления на очите
домашни методи и рецепти при възпаления на очите снимка: pinterest

Това е един от най-ефективните средства при конюнктивит. Топлината засилва кръвообръщениетто и подпомага оздравяването. Тя ще помогне и за намаляване на болката и отока и ще предотврати по-нататъшно заразяване и други възпаления на очите.

Накиснете чиста кърпа в гореща вода и изстискайте излишната течност. Поставете върху затворените очи в продължение на 5 минути. Повторете няколко пъти. След приложението е добре да почистите внимателно вашите очи с чиста кърпа, ако е необходимо. Правете тези топли компреси по няколко пъти на ден, докато не почувствате облекчение.
Забележка: Ако възпалението е и на двете очи, използвайте различни кърпи за всяко око.

Очанка

възпаления на очите
домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Употребата на билката очанка е изключително ефективен метод за лечение на възпаления на очите – особено конюнктивит или розово око. Употребата на билката ще ускори оздравителния процес и ще предотврати разпространението на възпалението.

Сварете 1 чаена лъжичка сушена очанка в чаша вода и оставете да къкри за около 10 минути. Изчакайте да се охлади, прецедете, използвайки чист тензух. Измивайте вашите очи с този разтвор няколко пъти дневно.

Физиологичен разтвор

Измиването на очите с физиологичен разтвор ще помогне да излекувате възпаленията, свързани с дразнене и сърбеж. Тази смес ще отстрани гурлите, събрани в очите и ще предотврати разпространението на инфекцията.

Смесете 1 чаена лъжичка сол в чаша вода. Сложете сместа да кипне и оставете да се охлади напълно. Използвайте този разтвор, за да изплаквате вашите очи няколко пъти на ден.

Забележка: При възможност използвайте дестилирана или филтрирана вода, тъй като водата от чешмата може да съдържа химикали и примеси.

Сребърна вода

Сребърната вода може да се използва при възпаления на очите и сърбеж, причинени от вирусни и бактериални инфекции. Може да се използва като капки за очи, които привличат инфекцията и я елиминират.

Поставете 2 капки сребърна вода във всяко око и премигнете няколко пъти. Използвайте два пъти дневно до пълно оздравяване.

Мед

възпаления на очите
домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Медът има антибактериални свойства, които убиват вредните бактерии в очите, причиняващи инфекции и възпаления. За най-добри резултати използвайте органичен мед.

Разбъркайте добре равни части мед и дестилирана вода. Нанесете разтвора на окото с помощта на чист памучен тампон. Използвайте 2 или 3 пъти дневно, докато симптомите изчезнат.

Зелен чай

възпаления на очите
домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Зеленият чай е богат на танинова киселина, която помага при инфекции и възпаления на очите. Тя облекчава сърбежа и подуването. Голямото съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти в зеления чай ще допринесат за цялостното здраве на вашите очи.

Накиснете 2 пакетчета зелен чай в топла вода за няколко секунди, извадете ги и изцедете излишната вода. Оставете ги в хладилника да се охладят. Измийте очите си със студен зелен чай и след това поставете двете пакетчета върху тях за 10 – 15 минути. Повтаряйте 3 пъти дневно.

Лайка

възпаления на очите
домашни методи и рецепти при възпаления на очите

Лайката е известна със своите успокояващи, противовъзпалителни и антимикробни свойства, което я прави изключително ефективно средство за лечение на възпаления на очите и най-вече конюнктивит. Употребата на лайка ще намали зачервяването, дразненето и подуването.

Сложете 1 чаена лъжичка сушени цветове от лайка в чаша преварена филтрирана вода. Накиснете в продължение на 5 минути. Прецедете и оставете сместа да изстине до стайна температура. Този разтвор се използва за почистване на вътрешната и външната част на окото. Използвайте по няколко пъти на ден.

Tagged ,
на горе