Атанас Узунов за своя режим и промяната на живот: Хилядите благодарности и щастливи хора ме карат да продължа напред. Усещането е много приятно.

Атанас Узунов за своя режим и промяната на живот: Хилядите благодарности и щастливи хора ме карат да продължа напред. Усещането е много приятно.
Добра форма Лайфстайл

Атанас Узунов за своя режим и промяната на живот: Хилядите благодарности и щастливи хора ме карат да продължа напред. Усещането е много приятно.

 

Всички сме чували за режимът на Атанас Узунов, който направи чудеса като промени живота на хиляди хора в България. Личната му битка с килограмите го вдъхновява да създаде режим, който да сподели с хората, които също страдат от наднормено тегло. За много кратко време, резултатите от него са повече от зашеметяващи. Основната цел на режима е да се поддържат нормалните за телосложението килограми и най-важното – грижа за здравето.

 

За „Режимът Чудо“, битката с наднорменото тегло, силата на вярата и желанието за по-добър живот, вижте в интервюто от първо лице.

 

Благодаря Ви, че приехте поканата за интервю. Разкажете ни за Вас и личната Ви битка с килограмите.

Личната ми битка е като тази на всички останали. Тя не е по-различна. Лошо и неравностойно е, когато човек не е информиран или е с подвеждаща информация. Обикаляш по диетолози и всякакви хора, които разбират и ти казват какво да правиш, но не се получава. Или ако се получи, не може дълго време да спазваш това нещо. Идва момент, в който ти писва и се връщаш към стария начин на хранене и нещата стават още по-зле, въобще ако се стигне до там. Но в повечето случаи нищо не става. Проблемите с килограмите и заболяванията покрай тях си остават. Това е борбата, която е много неравностойна.

 Какво Ви вдъхнови да създадете този чуден режим и да го споделите с останалите хора, които страдат от наднормено тегло?

Вдъхнови ме това, че знак как се чувстват, така както аз съм се чувствал. Знам и за лутането им и неравностойната им борба, както споменах преди малко. Исках да им помогна с това, което научих и видях по себе си. И това, което се случи с мен, за да им помогна да се справят и те и да спре това лутане и цял живот да сме на диети.

 

Каква е разликата между диета и режим?

Диетата е нещо краткосрочно и е трудна за изпълнение. И в повечето случаи не работи. Тя е трудна за изпълнение в продължителен период от време и като приключим с нея, си връщаме килограмите. Това е диетата. А режимът е начин на живот. Една хранителна култура. Да премахнем това, което е довело до проблемите и болестите и напълняването, защото не говорим само за визия, но и за здравословното ни състояние.

 

Всяко начало е трудно. Какво Ви накара да не се отказвате от крайната цел и да постигнете този зашеметяващ резултат?

Даже прекалих със свалянето на килограми. Това е грешка, от която съм се поучил и която в момента казвам на хората да не я правят. Човек се учи от грешките си. Прекалих, защото твърде много отслабнах и не се чувствах добре и т.н. Тук не става въпрос само човек да стане много слаб – не. А да се върне в нормалните си килограми и разбира се, когато това се случи, всичко започва постепенно да се оправя. И сърдечносъдови заболявания, високо кръвно, диабет и много други заболявания. Затова целта не е да станеш слаб. Когато започнах, това беше моята идея. Но в момента, с годините и опита, който придобих и с хилядите хора, с които заедно преминахме през това, на първо място е здравето и нормалното телосложение. И да бъдеш здрав и със самочувствие. Дори спиш по-добре.

 

Как успявате да окуражите Вашите последователи?

Когато започнах ги окуражавах само със себе си. В момента, вече седма година се окуражават от постигнатото от другите хора и от познатите си. Тук вече говорим за нещо, което се вижда, не само чува. И все пак се опитвам да им обясня колко е важно какво слагаш в устата си за здравето и след това за килограмите.

Атанас Узунов за своя режим и промяната на живот: Хилядите благодарности и щастливи хора ме карат да продължа напред. Усещането е много приятно.

Има ли такива, които просто се предават и прекъсват режима? И каква е Вашата реакция?

 

Има такива хора. Те са три типа хора. Единият тип си спазва режима цял живот. Другият тип прекъсва режима и след прекъсването и връщането на старите хранителни навици, се връщат и заболяванията и килограмите. И тези, които не могат да го спазват и просто се отказват. Различни хора, различни характери. Но 80 процента от хората си спазват режима, а и в него няма лишения от нищо. В режима има заместители на захар. Има страшно много храна. Торта, сладкиши, кекс. Но без захар и бяло брашно. А с техни заместители.

 

Има ли забранени и разрешени храни и кои са те?

 

Разбира се, че има. Когато започнах си казах, че ще е хубаво да има забранени храни и то такива от които хората ще могат най-трудно да се лишат и ще трябва да се намерят техни заместители. Според мен най-голямата победа, освен режимът е това, че ние и благодарение идеите на хората, създадохме алтернатива на всички храни, които ни разболяват и тровят. От тортичката до кексчето и дори хляба.

 

 Колко основни хранения трябва човек да има на ден?

Както едно време са се хранили по три пъти на ден, мисля, че това е най-добрият вариант. Но има един момент, в който човек, който е позакъсал със здравето и килограмите е хубаво за начало да намали още храната. Не говоря за количеството, а да остави организма да почива. Какво имам предвид? Отдавна се казва, че закуската е най-важна, за да имаш енергия през целия ден. Това е невярно, защото още преди да се събуди човек, в организма му има коктейл от хормони, които му дават енергия. И когато стане сутрин, той трябва да започне да действа, а не да започне с чиниите с мекиците. Организма не чака обилната закуска. Той иска действия. И когато се остави организмът да почине малко от храна, обядът и вечерята са без никакви ограничения в количествата. Режимът е да се храним до ситост. Но не да се храним непрекъснато и по 6-7 пъти на ден. Закуска, след това пак да хапнем, после обяд, вечеря и някои дори се хранят и през нощта, което е недопустимо. Трябва да се храним нормално и организмът да почива от тази храна.

Атанас Узунов за своя режим и промяната на живот: Хилядите благодарности и щастливи хора ме карат да продължа напред. Усещането е много приятно.

 Въглехидратите ли са най-големият враг на човешкия организъм?

Не. Има два типа въглехидрати, както има и два типа калории. Единият тип въглехидрати са тези, които ни разболяват и ставаме пълни. Другият тип са полезните въглехидрати, които ни трябват. В режима има въглехидрати и от салати, ядки и от други храни. Но това са полезните такива. Друг е въглехидратът от парче торта или някакъв вид баничка и т.н. В режима има страхотни баници от бадемово брашно, например. Вредният въглехидрат е куха калория без никаква стойност и на всичкото отгоре те разболява.

 

От опита, който сте натрупали с Вашите последователи, мислите ли, че отслабването на хора, които имат едър кокал е по-различно от на останалите? Или това е просто мит?

Има хора, които са по-предразположени към напълняване и по-едри. Но повярвайте ми, кокалът дори и да е с два сантиметра по-дебел от на другия човек, няма общо със сложността на отслабването. Пълнотата е подкожна мазнина, а не кокал. И тя се образува от храната, която човек поглъща, защото не може да я изразходи. Това е проблемът.

Атанас Узунов за своя режим и промяната на живот: Хилядите благодарности и щастливи хора ме карат да продължа напред. Усещането е много приятно.

Кои са най-честите причини за наднорменото тегло? Депресия, здравословен проблем или просто мързел?

Ще се опитам да съм максимално кратък. Аз не обвинявам хората, които са пълни от мързела им. Повярвайте ми, 90 процента от тях искат да отслабнат. От 100 човека, двама ще си кажат, че са си добре така. Но другите 98 искат да отслабнат и се борят. Но отиваме още на първия въпрос, който го говорихме, за незнанието как. И вторият проблем е засипването на храни, от които се пълнее и в магазини и навсякъде. Тези хора не са мързеливи. Храната им е под носа, от която страшно много се пълнее. Другият проблем е незнанието. Познавам пълни хора, които от сутрин до вечер работят, но не знаят с какво и как да се хранят. Защото няма реклама на зеленчуци, а на други неща. Не говорим само да си слаб, а за здраве. За тези седем години и срещите ми с толкова много хора, мога да напиша тонове книги, за това какво им се случи, когато промениха начина си на хранене. От 20-годишни до 80-годишни. И 70 процента от хората са със заседнал начин на живот. Но при всички, положителните резултати са в огромна степен. Когато промениш начина си на хранене, променяш и здравословното си състояние.

 

 Физическата активност задължително условие ли е за по-добър резултат?

Когато подложиш човек с голямо наднормено тегло на по-интензивна тренировка не е добре нито за ставите му, нито за сърцето му. Той трябва заедно с храненето да прави разходки. Аз съм бивш спортист и до ден днешен от време на време спортувам. Но най-важното нещо е храната. Една чаша кола се изразходва 45 минути с тичане. Една бисквита се изразходва с 35 минути плуване. Да не говорим за хляба, тестото и захарта, които тези хора приемат през деня, защото те не се задоволяват само с една бисквита и кола. Тези неща се превръщат в подкожна мазнина. И другия тип висцерални мазнини – слаб отвън, затлъстял отвътре. Около сърцето и черния дроб има много мазнина. Така че тук говорим за 90 процента хранене и 10 процента спорт. Няма как един човек на 60-70 години да прави силови тренировки. Знаете ли, че вече има и затлъстели бебета. Всичко това е в резултат на храната. Не коментирам за учениците, там положението е страшно. Така че на първо място е храната, след това спортът.

 

Коя е най-голямата грешка, която допускат хората при хранене?

 

Най-голямата грешка е консумацията на храни, които ни тровят и убиват. Диабет тип 2 се е увеличил със 700 процента за 40 години. Това е захарният диабет. Тази болест поразява всички органи и в много случаи изходът е летален. Диабет тип 2 се получава от прекалено много захар в кръвта. А тя не идва от водата, а от храната. Най-голямата грешка е незнанието с какво да се храниш и смесването на храните. Например хляб със сирене, с месо, с ориз и т.н. И захарта, бялото брашно, оцветения „здравословен“ пълнозърнест хляб и т.н. Всичко това е огромна грешка и това личи, защото ние сме на пето място в Европа по затлъстяване. В САЩ също е огромен проблем. Всичко това идва от храната.

 

 

В своето отчаяние, много хора прибягват до крайни мерки като хапчета за отслабване. Защо според Вас те избират този вариант, а не режим, съчетан с тренировки?

 

Първата причина е, че много бързо пробваш много диети и нищо не се получава. Отчайваш се и виждаш в аптеката или реклама по телевизора за някакво хапче за отслабване и започваш да го пиеш, защото не виждаш друг изход. Няма алтернатива на друго. Единствената такава за момента е режимът. Не го казвам, защото аз съм го създал, а защото фактите са на лице. Отчаянието води до още по-голяма депресия и напълняване. Това е проблемът. Не мога да кажа дали са вредни. Със сигурност не са полезни. Но за това отговарят хората, които са ги произвели и продават. Десетки хиляди хора успяха да отслабнат с режима. Не може да изпиеш днес три хапчета за отслабване и след това да се нахраниш подобаващо.

 

Смятате ли, че се появиха прекалено много фитнес инструктори и диетолози, и това донякъде е опасно за хората, които са с наднормено тегло, защото в своето отчаяние, те се доверяват сляпо на хора, които може би не са толкова компетентни?

Аз го казах вече защо сме на пето място по затлъстяване и защо децата ни затлъстяват. Поради причината, че някой нищо не е направил, за да се справи с този проблем. Става въпрос за качествената работа на диетолозите. Дали ще си такъв или в някаква друга сфера, ти трябва да покажеш своя продукт и като го направиш, зад него да стоят факти. А не празни приказки. Доверяваш се, когато има факти. Що се отнася до фитнес инструкторите, аз правя разлика. Моят режим няма нищо общо с извайването на фитнес тяло. Който иска да има такова, се обръща към фитнес инструктор. При мен идват хора, които не са добре и здравословно и с теглото. Нека има диетолози, но нека да работи това, което предлагат.

 

 

Каква е тайната за красивото и най-вече здраво тяло?

Храна. Обичам да казвам една стара китайска мъдрост: „Търси болестта си на дъното на чинията.“ Когато човек се храни здравословно, давам за пример режима, няма от какво да провокира възпаление в тялото си, а знаете, че от него се провокират най-тежките болести. Тогава ще си здрав. Ще завърша с фраза на едно много голямо име в диетологията Тим Ноукс: „Когато хвърлиш хляба, имаш много по-големи шансове.“ Аз бих казал, че когато махнем тези отрови, които ни заобикалят, имаме много по-големи шансове да бъдем здрави.

Атанас Узунов за своя режим и промяната на живот: Хилядите благодарности и щастливи хора ме карат да продължа напред. Усещането е много приятно.

Какво е чувството да помагате на толкова много хора в битката с килограмите?

Много уморително психически, но и много приятно. Най-приятното е, когато виждаш фактите пред теб, защото аз много държа на фактите във всяка една дейност. И всичките писания и благодарности от хората, когато ти се обадят и ти разкажат какво се е случило с тях и как вече нямат кръвно и са свалили килограмите, спят по-добре. Просто това те кара да продължиш и да се чувстваш добре. Благодарностите и щастливите и усмихнати хора.

 

 

Променя ли се човек вътрешно, когато отслабне?

Сто процента. Чисто научно тези храни, с които се храним, те влияят страшно много на мозъка. Отразяват се върху концентрацията, съня, настроението и депресивните състояние. Когато махнем тези храни, хората са много по-съсредоточени. Сънят им се подобрява. Променяш се от глава до пети.

 Можете да поръчате книгата с режима на Атанас Узунов  тук⤵️

https://www.forlife.bg/produkt/rejimut-atanas-uzunov

 

 

 

 

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе