Как да проверим работата на щитовидната ни жлеза?

Как да проверим работата на щитовидната ни жлеза
Добра форма

Как да проверим работата на щитовидната ни жлеза?

Как да проверим работата на щитовидната ни жлеза, посочват експерти. Щитовидната жлеза е един от жизненоважните органи на нашето тяло. Съхранява йод и произвежда йодсъдържащи хормони, които спомагат за регулирането на метаболитните процеси, температурата на тялото, сърдечната честота, растежа и развитието на целия организъм. Естествено, неизправностите в неговата работа засягат здравето на различни органи и системи.

В домашни условия проблемите с щитовидната жлеза не могат нито да бъдат напълно изключени, нито доказани. Точна диагноза може да постави само ендокринолог. Но преди да си запазите час, можете сами да тествате ендокринната си система с прости тестове.

Как да проверим работата на щитовидната ни жлеза?

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Важно! Хипотиреоидизмът може да бъде скрит

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Характерни симптоми при проблеми с щитовидната ни жлеза:

  • постоянно замръзвате, дори в топло време спите със затворени прозорци под топло одеяло;
  • сутрин се събуждате трудно, нямате време за почивка през нощта, постоянно ви липсва сън, страдате от подуване, дрезгав глас, активността започва следобед, към вечерта;
  • повишена сухота на кожата, тежка загуба на коса не само на главата, ноктите са тънки и постоянно се чупят;
  • повишено телесно тегло, нито диетата, нито упражненията помагат да се отървете от излишните килограми. След тренировка силната мускулна болка е обезпокоителна;
  • неизправности на репродуктивната система – нарушения на цикъла, намалено либидо, проблеми със зачеването, кървене;
  • висок холестерол, анемия;
  • нарушения на изпражненията, жлъчна дискинезия, холелитиаза, ясни отпечатъци от зъби се виждат на езика;
  • потиснато състояние – не искате нищо, нищо не ви харесва, не получавате удоволствие от нищо;
  • затруднено концентриране, проблеми с паметта, състояние на „мъгла в главата“.

Температурен тест

В продължение на пет дни сутрин, преди да станете от леглото, измервайте температурата си под езика. По-добре е жените да измерват в първата фаза на менструалния цикъл, от първия до петия ден. Нормалната температура е 36,6 – 36,7 °C, ако температурата ви е по-ниска, тогава има риск от хипотиреоидизъм.

Лабораторни тестове:

  1. TSH – нивото на титеотропния хормон в кръвния серум, оптималната норма е 1-1,5.
  2. Свободни хормони – Т3 и Т4 (над 0,33), близки до горната граница на нормата.
  3. За наличието на антитела – в здравото тяло те отсъстват.

Често щитовидната жлеза страда от хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, синдром на Хашимото, но е възможен и остър тиреоидит. Хипотиреоидизмът е мъчително състояние, защото обърква работата на цялята ендокринна система, води до ниско ниво на енергия, лесна умора, апатия, качване на килограми „от въздуха“, подуване, болки по мускули и др. Лекарят ще ви назначи подходяща терапия, която съчетана с регулиране на храната, подходящ хранителен режим, прием на някои добавки ще даде резултат и постепенно състоянието ви ще се подобри.

Хипертиреоидизмът също е свързан с неприятен дискомфорт за страдащия. Причинява лесна раздразнителност, сърцебиене, тревожност, нервност, свръхвъзбуденост, отслабване на тегло при запазен апетит и др. Често при заболяване на важния орган първо се развива хипер-състоянието, а след време се преминава в хипотиреоидизъм. Тук също се налага терапия, назначена от ендокринолог, само лабораторните показатели не са достатъчни, за да започнете такава. Изобщо, самолечението при проблем с щитовидната жлеза не е препоръчително, тъй като най-малкото може да не е ефективно, а също така е възможно да нанесе допълнителни поражения върху нежния орган.

infomax-logo-50-15-HW Кодът на Орфей е скрит в Родопа планина

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе