Причини, поради които котката ви да не спира да мяука

Причини, поради които котката ви да не спира да мяука
Домашни любимци

Причини, поради които котката ви да не спира да мяука

Безспорно чарът на котката донякъде е и в нейното мяукане. То може да плени сърцето на всеки един човек, дори той да твърди, че не обича тези животни. Начинът, по който мъркащите създания издават звуци, е уникален и можем чрез него да разберем много за настроенията им, тяхното състояние и дори характера им. Мяукането е начин котките да комуникират, както една с друга, така и със своя стопанин. Както с повечето неща в живота обаче, ако това се случва непрестанно, е хубаво да вземете мерки, защото прекалено честото и неспирно мяукане може да е знак за някакъв проблем или просто лош навик на вашата котка. Но защо една котка може да мяука постоянно? Ето няколко причини.

Скука. Както хората, които имат нужда да проведат разговор с някого, когато имат свободно време, така котката ви може да направи същото. Не я оставяйте сама, защото когато се върнете, тя ще има нужда от близост с вас и може да не спира да мяука. Не й давайте да бездейства дълго време. Хубаво е да имате повече от една котка вкъщи, тогава те ще могат да се забавляват взаимно.

Глад. Това не би изненадало никой. Котките обичат да похапват, а когато са гладни, имат нужда да съобщят на целия свят за това. Ако в купичката им винаги има храна, тогава със сигурност по-рядко ще чувате мяукането им.  Много е важно обаче да не ги прехранвате, затова контролирайте дозите.

Окуражаване от собствениците. Не е тайна, че котешките стопани изпитват удоволствие, когато чува мяукане. Те могат да предизвикват котките си да издават звуци, като ги подканят с лакомство или друга техника, която знаят, че ги кара да мяукат. Това обаче понякога може да бъде неприятно. Ако котката не спира да издава звуци рано сутрин или късно вечер, когато обикновено спите, със сигурност може да имате проблеми.

Напреднала възраст. С остаряването си котките могат да загубят част от способностите си. Едно от тях е и слухът, което кара котетата да започват да издават повече и по-силни звуци, за да се ориентират в пространството и да съобщават за присъствието си.

Tagged , ,
на горе