Как да се отучите от преяждане след вечеря: 6 начина

Как да се отучите от преяждане след вечеря 6 начина
Добра форма

Как да се отучите от преяждане след вечеря: 6 начина

Как да се отучите от преяждане след вечеря: 6 начина посочват специалисти. Събери се, можеш да го направиш! Често си казвате, опитвайки се да стиснете волята си в юмрук и да не ядете след шест вечерта. Но опитите за отслабване по този начин най-често водят до обратния резултат. Каква е грешката и как да я поправите? В тази статия ще научите 6 начина да се отучите от преяждането след вечеря.

Как да се отучите от преяждане след вечеря: 6 начина

6 тайни на ментално здравите хора

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Как да имате здрава и блестяща коса през лятото? Основни правила и грижи

Ето кои са 6-те доказани начина да се отучите от преяждане след вечеря:

  • Прокарайте нов невронен маршрут
  • Обядвайте обилно и хапнете нещо вкусно за следобедна закуска
  • Преместете процеса от несъзнателно към съзнателно
  • Пуснете „котва“
  • Редувайте тежки и лесни дни
  • Планирайте по една радост на ден

Ето подробности за няколкото трика, които ще ви помогнат да спрете да преяждате след вечеря:

  1. Прокарайте нов невронен маршрут

Желанието за ядене е просто условен рефлекс. Възниква поради факта, че сте правили едно и също нещо много пъти (децата са ви ядосали – ще ям шоколад; седнах пред компютъра след вечеря – започнах да ям всичко подред). Пътища, образувани в мозъка – невронни маршрути. Те свързват стимул (като седене пред компютъра след вечеря) с желание за ядене. С течение на времето конкретна ситуация вече автоматично предизвиква желание за лека закуска.

Невронните „пътища“ възникват и се разрастват под влияние на нашите мисли. Ако въпреки силното си желание останете пред компютъра, вместо да изтичате до кухнята, тогава отслабвате старите невронни пътища и поставяте нови – без участието на лакомства. Забраната и бягството няма да работят.

Единственият начин да контролирате приема на храна е да преминете през изкушението. Това е вашият шанс да изтриете условния рефлекс. Всичко, което е необходимо, е да седите тихо с неприятно чувство на напрежение и тревожност (създава се от хормона на очакването допамин, поради което има усещането, че нещо ви тласка да ядете). Чакайте, това е като летен дъжд без чадър – вълната залива и отминава.

  1. Обядвайте обилно и вземете нещо вкусно за следобедна закуска

Най-добрата и почти сто процента защита срещу вечерна и нощна лакомия. Ако направите обратното – вечеряте по някакъв начин или наистина не ядете цял ден – вечерта няма да имате нито физическата, нито моралната сила да се справите с преяждането.

  1. Преместете процеса от несъзнателно към съзнателно

Преди вечеря, когато се каните да сервирате храната, запитайте се: какво точно и колко ще ядете сега? Например: „Ще изям една чиния паста или ще си сложа половин чиния.“ Не се връщайте към това, което сте си обещали. Ако нарушите обещанието (да речем, че сте взели не една, а пет неща в чинията си), кажете си го честно пред себе си. Следващият път ще бъде по-лесно да контролирате апетита си и да не ядете твърде много.

Котва

Изберете някакъв продукт / ястие в самия край на вечерята – след него не ядете нищо друго този ден. Надеждна „котва“ са цитрусовите плодове, като портокал, грейпфрут, помело. Те съдържат малко захар, така че няма да има желание да се яде след тях. Внимавайте с ябълката – в сурова форма тя провокира производството на солна киселина в стомаха и стимулира апетита. Но печената е страхотен вариант.

  1. Редувайте тежки и леки дни

Понякога искате да ядете толкова много, че никакво настроение не помага. В такива моменти е по-добре спокойно да се поддадете на изкушението – важно е да запомните, че един ден не засяга нито здравето, нито талията ви. Просто се опитайте да ядете по-малко утре.

  1. Планирайте по една радост на ден

Всяка сутрин или предната вечер измислете и реализирайте поне едно приятно събитие, което определено ще ви направи щастливи и ще ви даде сила. За разлика от преяждането, това е най-добрият начин да попречите на стреса да ви събори.

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе