Полезни съвети, ако искате да си вземете екзотичен домашен любимец

Полезни съвети, ако искате да си вземете екзотичен домашен любимец
Домашни любимци

Полезни съвети, ако искате да си вземете екзотичен домашен любимец

Да има домашен любимец винаги е било мечта за почти всяко дете и дори възрастен. Повечето хора са имали възможност в живота си да се грижат за някое животинче, което е оставило следа в развитието им. Очаквано най-предпочитаните домашни любимци са кучетата и котките, но в последно време все повече хора отварят домовете си за екзотични животни. И докато преди години под такъв тип животно се разбираше костенурка, хамстер или морско свинче, сега все повече хора избират да се грижат за змии, крокодили или друг тип влечуги. Те са много по-специфични за отглеждане, защото все още не знаем всичко за природата им, а и биха били плашещи за някои хора.

Има няколко важни неща, които е хубаво да знаете, преди да си вземете такова животно за домашен любимец, за да бъдете по-добри стопани.

Обикновено отглежданите влечуги включват брадати дракони, царевични змии, кралски питони и леопардови гекони. Преди да решите дали искате да се грижите за екзотичен домашен любимец, уверете се, че сте направили много проучвания. Колкото и да са сложни те, собствениците трябва да отговарят на нуждите на своите екзотични животни съгласно законните изисквания.

Условията на живот

Някои животни се нуждаят от специфични условия, когато се отглеждат като домашен любимец, например отопление и осветление, за да не се разболеят. Проверете особеностите, на животното, което сте избрали и дали може да задоволите нуждите му.

Околната среда

Екзотичните животни обикновено трябва да имат възможност да се катерят, да се припичат на слънце или да копаят в земята. Това ще ги доближи максимално до естествената им среда и ще поддържа инстинктите им живи.

Размер и продължителност на живот

Колкото по-добре са гледани животните, толкова по-дълго ще бъдат с вас. Не забравяйте, преди да се сдобиете с влечуго, да проверите колко голямо може да стане то и дали ще бъде удобно да живее в контролирана среда, за да не бъдете изненадани неприятно.

Запознайте се с начина на отглеждане

Научете повече за вида на животното си, като прочетете специализирани книги, говорите с местен ветеринарен лекар и търсите онлайн за препоръки от достоверни източници. Там можете да намерите ценни съвети за отглеждането на такова животно. Много е ценно да разберете дали влечугото обича живота с други себеподобни или е единак. Някои животни умират, ако биват отглеждани самостоятелно.

Tagged , , ,
на горе