Три стъпки за здравословна отворена връзка
Любов и партньорство

Три стъпки за здравословна отворена връзка

Терминът отворена връзка набра голяма скорост през последните години. Това е изключително широко понятие и има много разновидности.

Отворената връзка е такава, при която двойка, по взаимно съгласие, решава, че ще бъде в немоногамни отношения. И на двамата им е позволено да бъдат физически интимни с други хора, но емоционалната интимност трябва да се пази свещена в такава връзка.

Този тип взаимоотношения могат да бъдат объркващи и нездравословни, както за емоционалното, така и за физическото здраве, ако не се поддържат от правилата.

Така че, ако планирате отворена връзка, ето ръководство от три стъпки, което ще ви помогне да поддържате отворените си отношения здрави:

Честността е най-добрата политика

Честността е ключът към процъфтяването на вашата отворена връзка. За да уредите отношенията си в най-удобната форма, от изключителна важност е да поддържате въздуха чист относно вашите нужди (особено емоционални и интимни). Честната и открита комуникация не само изгражда пасаж на доверие, но и ви кара да се чувствате по-сигурни. Това ниво на честност може да бъде страшно, но е жизненоважно да поддържате връзката здрава. Дори и да не можете да накарате този открит аспект на връзката ви да работи, не се отказвайте от него. Придържането към честността няма да навреди на вас и вашето щастие под каквато и да е форма.

Избягвайте да ревнувате.

Изключително важно е да можете да оцените чувствата си. Много хора може да изпитат ревност по време на началния етап на отворена връзка. В края на краищата, такива връзки подлагат на изпитание нашата несигурност, която може да не знаем, че имаме. Но да следите тези чувства и да се научите как да се справяте с тях е от решаващо значение. Това може дори да надхвърли измеренията на отношенията ви. Хората обикновено преодоляват тези първоначални чувства, когато станат започнат да се чувстват по-комфортно във връзката. Но, ако постоянно изпитвате болезнена ревност, това е знак, че този тип отношения не са правилното нещо за вас. Може да ви звучи привлекателно, но повярвайте, това не е за всеки. Опитайте да не го разбирате по трудния начин.

  1. Задайте параметри на вашата отворена връзка.

Поставянето на граници, за да може такава връзка да работи, е от съществено значение. Формулирането на ясни правила обаче е ключът към здравословното състояние. Например обсъдете неща като броя на партньорите, които можете да имате. Говорете за продължителността на вашите отворени отношения. Разберете се имате ли свободата да изследвате повече връзки. Това между вас постоянно нещо ли е или просто го правите за известно време? Обсъждането на подобни неща с партньора ви гарантира, че и двамата сте на една и съща страница. Така ще се спасите от всякакъв вид объркване, спорове и гняв. Тези параметри могат да се променят с времето. Отварянето на отношенията ви с такива дребни неща не само кара партньора ви да се чувства уважаван, но и ви държи на прав път.

И все пак запомнете нещо. Никое практическо правило не може да е приложимо при  всяка отворена връзка. Както всяка друга, и тази изисква подходяща комуникация и внимание, за да може нещата да работят здравословно. Уверете се, че общувате добре и поддържайте нещата ясни един с друг.

Tagged , , ,
на горе