Обратната страна на майчинството
Психология

Обратната страна на майчинството

Обратната страна на майчинството, посочват психолози. Майката е първият, главен човек, в съдбата на всеки. Нищо и никой не може да замени нейната обич, грижа, нежност. Мама споделя опита си с нас, учи ни на първите стъпки в този живот и ни подкрепя във всичко. Но може да се случи майката да се стреми да установи личен егоизъм по отношение на децата си.

Обратната страна на майчинството

10 причини защо детето ви трябва да има домашен любимец

Кърмене – естествен лек срещу следродилна депресия и още ползи за майката

Обратната страна на майчинството Идеи за детска стая, които ще стимулират въображението на детето (СНИМК)

Обратната страна на майчинството

Обратната страна на майчинството
Обратната страна на майчинството

В живота на всяка майка има област на познание, наречена житейска мъдрост, която трябва да бъде напълно осъзната. Самият процес на прилагане на тази област се състои в формирането, преработката и предаването на натрупания опит на децата, както и в утвърждаването на личния егоизъм по отношение на децата.

Целият майчински „багаж“, на който са обречени децата, им се представя под формата на режим на постоянна грижа, попечителство и внимание, който е по-скоро подобен на авторитарния, защото мнението на децата, неразумни и инфантилни същества, лишени от способността за логично разсъждение, може да се вземе предвид в изключително „абсурдния“ модел на образование.

Обратната страна на майчинството
Обратната страна на майчинството

В целия този естествен ред има едно НО, рядко някоя майка не забравя да отчете, че целият опит, който е натрупан и трябва да бъде предаден на новото поколение, е само субективно отражение на нейните реакции към случващото се в живота й и рядко се случва майката да успее да потисне желанието си за утвърждаване на личен авторитет пред децата си.

Желанието на майката да бъде еталон за съвършенство за децата си не е разрушително, но различни фактори изкривяват тази идея както в очите на самите деца, така и на техните майки. Една от тях е прекратяването на участието на бащата във възпитанието, когато майката е принудена да изпробва симбиотична роля в семейството, ставайки задължена да изпълнява различни полови отговорности в едно лице – да създава авторитет и да предава „житейска мъдрост“, който ще формират децата като личности, ще определят по-нататъшния им жизнен път.

Обратната страна на майчинството
Обратната страна на майчинството

От момента, в който майката роди детето си, тя се превръща в пример. В бъдеще това може да прерасне в наложен стандарт, защото любовта и тиранията са двете страни на една монета, която има тънък край, просто трябва да експериментирате със степента на искреност и големината на желанието си да бъдете чути и разпознати. Майката винаги ще ви каже кое е „правилно“, зареждайки везните с аргумента „Понеже аз така казах, значи е вярно“.

Връзката с предишното поколение винаги ще се уважава, защото майката е посредник, който е увеличил богатството на цялото семейство, който има мисия на тази земя – „Нашият род да не се посрами“. В резултат на това се формира страх от посегателство върху авторитета на знанието, в противовес на мнозинството, защото един човек не може да бъде по-умен от цялото семейство.

Обратната страна на майчинството
Обратната страна на майчинството

Вие сте невероятно „щастлив“ човек, ако имате късмета да споделите пълната степен на отговорност като единствено дете, защото в този случай няма изкушение да намерите съюзник от вашия „ранг“, да привлечете подкрепата на друг представител на вашето семейство и да оформете трамплин за мощен отпор на любовта на майка ви. Това обаче не означава, че е необходимо да отричате всичко, което мама казва, защото като укротите гордостта си, можете да намерите нещо наистина полезно – изявлението на мъдър човек, чиято мъдрост ще бъде призната не под натиск и много упреци, а само от гледна точка на рационалното зърно – „Ако искате да се избиете, излезте навън. Току-що измих пода.”

На масата научаваме изкуството на невъзможното: „Затвори си устата и яж супата“, ненужните разговори разстройват майката, тъй като не е чула новините по телевизията или не може да следи сериала си.

Дори и мълчаливо да отказваме да ядем, не можем да се измъкнем до любимите си играчки, защото строгото: „Няма да станеш от масата, докато не свършиш“, ни научава на постоянство и преодоляване на себе си. „Никога няма да пораснеш, ако не ядеш зеленчуци“ – Праведен трик и тук работи за повечето от нас.

Обратната страна на майчинството
Обратната страна на майчинството

Ако родителите ни се разведат, простите истини на генетиката ни станат ясни: „Държиш се толкова лошо, защото си като баща си! Всичко е от баща ти!“

Така причинно-следствените връзки в живота ни стават много по-лесно разбираеми. „Няма да отидеш никъде, ако не почистиш сега“ и в резултат по-късно в живота ни къщата ни винаги са чисти, защото знаем какво да направим, преди да отидем където трябва.

„Има милиони деца на света, които нямат късмет като теб с родителите си“ – така се научаваме да ценим това, което имаме, и да носим дълбокия смисъл на всички фрази, казани от майка ни. Това е обратната страна на майчинството, която всички сме изпитали и знаем.

Tagged , ,
на горе