10 начина за облекчение на болезнена менструация
Здраве и красота

10 начина за облекчение на болезнена менструация

Чудили ли сте се как да се справите с вашата болезнена менструация? За повечето жени болката по време на месечния цикъл е обичаен дискомфорт, с който така сме свикнали, че понякога дори не отчитаме. Въпреки това за някои от нас менструалните спазми са толкова силни, че ни лишават от съня и работоспособността ни. Възможно е и един месец да не усетим почти нищо, а на следващия прорязванията да достигнат неподозирана сила.

С времето много от нас откриваме своите начини за справяне с болката като топъл душ и/или прием на болкоуспокояващи. Други обаче се опитват да игнорират проблема и стоически преживяват ежемесечната си участ, без дори да споделят със своите близки.

Жените сме дарени с много по-голям праг на болка в сравнение с мъжете, за да минем геройски през раждането на нашите деца. Това обаче не означава, че ни се налага да понасяме по същия начин ежемесечния дискомфорт, свързан с менструацията. Съществуват редица начини, по които да облекчим болката. Известни са и факторите, които я засилват. Подробности за всичко това прочетете надолу в статията.

Какво причинява болезнена менструация?

болезнена менструация
10 начина за облекчение на болезнена менструация снимка: pinterest

За да разберем защо се появяват менструални спазми, помага да направим крачка назад и да помислим защо изобщо имаме цикъл.

Като част от нормалния репродуктивен цикъл тялото на жената се подготвя за бременност всеки месец. Може би най-известната част от този процес е менструацията, наричана още период, когато матката отделя лигавицата си.Целта на това е да помогне за подготовката на матката за приемане и подхранване на оплодена яйцеклетка.

С това отделяне идва освобождаването на кръв и тъкан от вътрешността на матката.

Но менструацията идва и със симптоми, вариращи от досадни до болезнени, включително спазми.

За да се освободи лигавицата, мускулите и кръвоносните съдове в матката се свиват. Тези контракции могат да причинят спазми в долната част на корема и гърба. Менструалните спазми могат да се почувстват различно при различните жени. Някои имат само лек дискомфорт, докато други изпитват болезнена менструация, която може да затрудни ежедневните задачи.

След менструация – която продължава от три до седем дни – лигавицата на матката расте отново и се удебелява. С течение на времето настъпва овулация.

Ако няма оплодена яйцеклетка след овулацията, това е сигнал за тялото ви, че е време да започнете отново менструалния цикъл.

И цикълът продължава.

Как да се справим с болезнена менструация?

1.Прилагане на топлина

болезнена менструация
10 начина за облекчение на болезнена менструация снимка: pinterest

Прилагането на топлина към корема и долната част на гърба може да облекчи болката. А преглед на проучванията установиха, че топлинната терапия (обикновено топлинна лепенка или опаковка) е толкова ефективна за лечение на болезнена менструация, колкото НСПВС. Освен това може да причини по-малко странични ефекти. Но авторите отбелязват, че са необходими повече изследвания.

Ако нямате бутилка с гореща вода вземете топла вана или използвайте гореща кърпа. Или можете да направите своя собствена нагревателна подложка :

Изрежете и зашийте две парчета плат, оставяйки дупка в горната част.

Напълнете с неварен ориз и зашийте дупката.

Печете в микровълновата за няколко минути до желаната температура. Не прегрявайте!

Оставете да изстине, ако е необходимо. Или увийте домашната си подложка в кърпа, за да намалите преноса на топлина.

Използвайте повторно, ако е необходимо.

2.Пийте билкови чайове за облекчаване на менструалните болки

Някои видове билкови чайове имат противовъзпалителни свойства, които могат да намалят подуването и възпалението, и антиспазматични съединения, които могат да намалят мускулните спазми в матката, които причиняват спазми. Пиенето на чайове от канела, лимон, глухарче и хибискус може да помогне при подуване на корема.

Чайовете от малинови листа, лайка, мащерка могат да помогнат за облекчаване на болезнена менструация. И джинджифил, мента и зелен чай могат да помогнат и с двете. Освен това тези билкови чайове могат да имат и други предимства, като облекчаване на стреса и помощ при безсъние.

3.Пийте кафе без кофеин, за да облекчите менструалните болки

болезнена менструация
10 начина за облекчение на болезнена менструация снимка: pinterest

Кофеинът причинява стесняване на кръвоносните ви съдове. Това може да свие матката ви, правейки спазмите по-болезнени. Ако имате нужда от кафе, преминете към безкофеиново кафе по време на цикъла. Ако разчитате на кофеина, за да победите следобедния спад, хапнете лека закуска с високо съдържание на протеини или направете бърза 10-минутна разходка, за да увеличите енергията си. Това ще ви помогне да се преборите с болезнена менструация.

4.Упражнение за мускулна релаксация и ендорфини

Ако имате болезнена менструация, упражненията може да са последното нещо, за което мислите. Но дори леките упражнения освобождават ендорфини , които ви карат да се чувствате щастливи, намаляват болката и отпускат мускулите ви.

Петнадесет минути йога, леко разтягане или ходене може да са всичко, от което се нуждаете, за да се почувствате по-добре. И ако упражненията вече са част от вашата рутина, знаете ли, че проследяването на цикъла ви може да ви помогне да подобрите спортните постижения ?

5.Опитайте масажна терапия, за да намалите спазмите и стреса

болезнена менструация
10 начина за облекчение на болезнена менструация снимка: pinterest

Едно проучване установи, че масажната терапия значително намалява болезнена менструация при жени с ендометриоза . Масажите могат да намалят маточните спазми чрез отпускане на матката. За да се справите най-ефективно с менструалните спазми, масажната терапия трябва да се фокусира върху коремната област. Но масажът на цялото тяло, който намалява цялостния ви стрес, може също да помогне за облекчаване на менструалните спазми.

6.Намалете стреса, за да подобрите психическите и физически симптоми на периода

болезнена менструация
10 начина за облекчение на болезнена менструация снимка: pinterest

Стресът може да влоши вашата болезнена менструация. Използвайте техники за облекчаване на стреса като медитация , дълбоко дишане, йога или свой собствен любим начин за облекчаване на стреса. Ако не сте сигурни как да облекчите стреса , опитайте насочвани изображения. Просто затворете очи, поемете дълбоко въздух и си представете спокойно, безопасно място, което е важно за вас. Останете фокусирани върху това пространство поне за няколко минути, докато поемате бавно, дълбоко въздух.

7.Увеличете приема на магнезий

Известно е, че магнезият лекува разстройства на настроението като депресия, биполярно разстройство, тревожност и главоболие. Също така стана популярен за лечение на болезнена менструация поради противовъзпалителните си свойства. За да се насладите на ползите за здравето от магнезия и да намалите менструалните болки по естествен път, можете да ядете храни, които съдържат магнезий, като бадеми, кисело мляко и фъстъчено масло, или да приемате магнезиева добавка. Преди да започнете да приемате магнезиева добавка, говорете с вашия доставчик на здравни услуги.

8.Потопете се във вана

болезнена менструация
10 начина за облекчение на болезнена менструация снимка: pinterest

Накисването в гореща вана е друг начин да обградите коремните, тазовите и гръбните мускули с топлината, от която се нуждаят, за да се отпуснат.

Можете да подобрите болкоуспокояващата сила на доброто накисване, като добавите няколко капки етерични масла – като лавандула, градински чай или роза – смесени с носещо масло към водата за баня. Добавянето на английска сол също може да помогне за облекчаване на болезнена менструация.

Опитайте се да се отпуснете в гореща вана за поне 15 минути, за да извлечете максимална полза от нея.

9. Сменете позицията си за сън

болезнена менструация
10 начина за облекчение на болезнена менструация снимка: pinterest

Анекдотични доклади казват, че позата на плода е най-добрата позиция за сън при болезнена менструация. Това може да се дължи на факта, че позицията не поставя тежест върху корема или долната част на гърба, където обикновено се усеща менструална болка.

Няма никакви изследвания за това как позата ви при сън може да повлияе на менструалната болка, но това не означава, че не си струва да опитате.

10.Прием на хранителни добавки и витамини

Според данни от проучване на жени тези от тях, които са приемали витамин B1 за период от няколко месеца, отчитат намаление в интензитета на болката и намалена нужда от употреба на НСПВС. Подобно действие е отчетено и при суплементиране с витамин D, които намалява възпалението в организма и облекчава дисменореята. Комбинацията от магнезий и витамин B6 също се оказва ефективна в борбата с дисменореята и облекчаване на болезнена менструация.

Кога да се консултираме с лекар?

Първичната дисменорея е напълно нормално състояние, което обикновено не налага консултация с лекар. За разлика от нея вторичната може да ни сигнализира за сериозен здравословен проблем. В случай че забележим някои от симптомите й, е добре да посетим гинеколога си, за да установи дали имаме нужда от допълнително лечение.

Заключение:

Всички умствени и физически симптоми, които изпитвате по време на менструация могат не само да измъчват вас, но понякога и любимите ви хора. За щастие съществуват начини да ги облекчите и да преминете през тези тежки дни малко по-лесно.

На първо място можете да опитате да въведете някои промени в начина си на живот. Лека физическа активност, като йога и ходене могат да намалят болката и напрежението в долната част на корема и на гърба. Като правите правилни избори що се отнася до храната, която консумирате, можете да намалите желанието за сладко и така да облекчите подуването и другите храносмилателни проблеми.

Също така е препоръчително да се наспивате добре, защото така ще имате нужната енергия, за да се справите със симптомите. Болезнените менструални спазми са много чести и се считат за нормална част от менструацията за много жени. За щастие, има някои неща, които можете да направите, които могат да ви помогнат да се почувствате по-комфортно.

Здравословна диета, болкоуспокояващи без рецепта, леки упражнения и топлинна терапия могат да помогнат.

Tagged , ,
на горе