На една ръка разстояние: как да изразите чувствата си чрез докосване

На една ръка разстояние: как да изразите чувствата си чрез докосване
Любов и партньорство Психология

На една ръка разстояние: как да изразите чувствата си чрез докосване

 

Когато общуваме, ние използваме не само словесен език, но и докосване. А на някои от нас е изключително трудно да преминат от социално одобрената дистанция към интимна. Ситуацията се влошава, ако в детството сме изпитвали липса на майчина привързаност. Как можете да помогнете на себе си и на другите? Ориентираният към тялото психотерапевт Макс Кириченко разкрива как.

В нашето общество не е обичайно да се докосваме до друг често. Зоните за социален контакт –са ръцете и раменете. В разговор е допустимо да докоснете ръката или предмишницата на събеседника, можете да успокоите като потупате по рамото и … това е практически всичко.

 

При малко по -близки отношения е възможна „социална“ целувка, която в действителност прилича на докосване на бузите. Възможни са и „социални“ прегръдки – но в никакъв случай не се засяга тазовата област, тъй като тя е свързана с интимността.

Така че има огромна разлика между социалните и интимните контакти. Но как тогава разстоянието между двама души, които се интересуват един от друг, намалява, как се осъществява сближаването, включително физическото?

 

ПАРАДОКСЪТ НА ДОКОСВАНЕТО

По време на пиковите часове в метрото или автобуса пътниците се допират един с друг със задните части, слабините и гърдите. Но ако дори случайно докоснем нечия ръка, тогава човекът отсреща най -вероятно ще я дръпне назад и ще се почувстваме неудобно.

 

Това е парадоксът на докосването. Простият жест да хванеш чужда ръка е изключително интимен и може да предположи еротично внимание.

От ръкостискане до целуване: как да изразим интимност чрез докосване?

 

УДОВОЛСТВИЕТО Е ИНТИМЕН ПРОЦЕС

Ако искате да съблазните някого, можете да му предложите масаж на дланите. На дланите има голям брой нервни окончания, те са много чувствителни и е удоволствие да ги докоснете.

 

Удоволствието като цяло е интимно, защото в този момент се отваряме, премахваме защитните сили, ставаме по -достъпни за контакт. Удоволствието е „разширяващ се“ процес: зениците се разширяват, порите се отварят, дишането става по -дълбоко.

 

А неудовлетворението от своя страна е свързано със свиване и защита. Много от нас свикват с постоянен стрес и си отказват удоволствие от страх да не загубят обичайната си защита.

 

Можете вие сами да масажирате дланите си – това помага да влезете в еротичен контакт със себе си, да получите повече удоволствие от живота и от себе си.

 

Самомасажът е особено полезен за тези, които нямат приятни преживявания от докосването на майката в детството, например, защото майката е била болна, била е в депресия или културата на семейството предполага аскетизъм, сдържаност, минимална физическа привързаност

 

Това често води до липса на чувственост. Но тя може да бъде попълнена чрез постепенно развиване на способността да изпитвате телесна радост.

 

ДВЕ ТАЙНИ МЕСТА

Масажът на краката е още по -интимен от масажа на дланите. В азиатската култура краката винаги са скрити, има религиозни причини за това – те се считат за нечисти, а „нечисто“, за съжаление, често се свързват с интимността.

Спомняте ли си, във филма Pulp Fiction беше споменато, че мафиотският бос Марселас Уолъс е изхвърлил този, който предложи да масажира краката на жена му Миа през прозореца? На краката има много чувствителни точки и дори самото съгласие за такова взаимодействие може да се счита за награда.

Има и друга област, чийто масаж помага да се събуди чувствеността, да се научите как да изпитвате удоволствието от контакта. Това е зоната около пъпа. Мястото, което някога ни свързваше с цялата ни Вселена – с майка ни. И тази област остава интимна завинаги .

 

За масаж можете да намерите приятно етерично естествено масло, да го смесите с основа, бадемово или кокосово масло и да нанесете върху областта на пъпа с леки нежни движения, едва докосвайки кожата, защото тази зона е изключително чувствителна.

 

Когато изпитваме телесно удоволствие, това ни помага да опознаем себе си по -добре. И когато този процес се преживява от двама души заедно, той ги сближава.

 

Tagged , , , , , , ,
на горе