Лесен начин да поддържате кожата млада и да станете по-стройни

Лесен начин да поддържате кожата млада и да станете по-стройни
Добра форма

Лесен начин да поддържате кожата млада и да станете по-стройни

Лесен начин да поддържате кожата млада и да станете по-стройни, посочват експерти. Някои органични киселини, съдържащи се в храната, ускоряват усвояването на желязото и предотвратяват анемията. Но със задълбочено проучване учените откриха още едно важно свойство: те намаляват вредата от необратимия процес на гликация, който провокира преждевременно стареене на кожата и целия организъм.

Най-известните органични киселини са оцетът и лимоновият сок. Някои полезни съединения се намират в киселите зеленчуци и плодове. Когато се добавят към храната, можете да намалите гликемичното ниво на много храни, да поддържате оптимално съдържанието на глюкозата в кръвта ви. Това е важно за загубата на тегло и предотвратяване на ранното стареене.

Лесен начин да поддържате кожата млада и да станете по-стройни

ТОП 3 ГРЕШКИ В ДИЕТАТА, КОИТО ЩЕ ВИ НАКАРАТ ДА ИЗГЛЕЖДАТЕ ПО-СТАРИ

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Вижте как да поддържате кожата млада и да станете по-стройни

Ползи за здравето от оцета

Защо гликирането е опасно и стареем бързо? Учените са доказали, че една от причините за преждевременното стареене на тялото е процесът на гликиране. При постоянно високи нива на кръвната захар се натрупват протеини, които реагират с глюкозата и образуват опасни продукти на гликиране. Те се установяват по стените на кръвоносните съдове, нарушават метаболизма и засягат работата на храносмилателната система.

Основната опасност от процеса на гликиране е намаляването на еластичността и здравината на колагена. Тези влакна са в основата на много тъкани, сърдечните мускули и човешката кожа. При високо ниво на захар в кръвта продуктите на гликиране също се утаяват върху тях, възниква химическа реакция с промяна в структурата. Вижте тук как можете да понижите кръвната захар.

Колагеновите влакна приличат на рамка, чиято здравина определя еластичността на кожата, работата на всички мускули на тялото. Ако са покрити с плътна „захарна“ глазура, способността им да издържат на натоварване и натиск се губи. На лицето се появяват мимически бръчки, мускулите губят своята еластичност и стават отпуснати, регенерацията и метаболизмът се забавят. Това задейства процеса на стареене в цялото тяло, причинявайки хипертония и атеросклероза.

1 глава лук дневно понижава кръвната захар

Висока кръвна захар – симптоми, установяване, и съвети за поддържане на здравословна кръвна захар

Оцет и гликемичното ниво на храните

В научните изследвания за ползите и вредите от различни храни за диабетици учените установиха, че ацетиловата киселина влияе върху нивата на глюкозата. В големи количества се съдържа в различни видове оцет: винен, ябълков, балсамов и трапезен. Той е отговорен за киселия вкус на някои плодове и зеленчуци.

Японците винаги добавят малко оцет към ориза, когато приготвят любимото си национално ястие суши. Това намалява гликемичното ниво на зърнените храни с до 40%. Това се дължи на химични процеси, при които киселината блокира свързването на протеините с глюкозата, нарушавайки гликацията на колагеновите влакна.

Трябва да се разбере, че оцетът не влияе на калориите или нивата на захарта, не променя естествената чувствителност на тъканите към инсулина. Но има редица полезни свойства, които могат да се използват за отслабване и поддържане на здравето:

Разгражда сложните въглехидрати. Те се намират в сладкиши, бял хляб, ориз, зърнени храни и нишесте, не осигуряват енергия, превръщайки се в излишни килограми. Киселинната среда ускорява разграждането, предотвратявайки образуването на висцерална мазнина.

  • При поглъщане ацетиловата киселина засяга центровете на мозъка, отговорни за насищането. Приготвяйки дресинг за салата или марината от ябълков оцет, вие потискате апетита си и започвате да ядете по-малко храна.
  • Когато се използва едновременно с нишестени или мазни храни, пречи на усвояването на мазнините и захарите. Част от глюкозата се свързва и се отделя с продукти на разпадане.
  • С намаляване на усвояването на мазнините се нормализира нивото на холестерола в кръвта. Употребата на оцет предпазва черния дроб от омазняване.

Тези свойства на оцета отдавна се използват на практика. Препоръчва се при диабет тип 2 за понижаване на кръвната захар, намаляване на наднорменото тегло. За жени след 30 години киселинният продукт помага да се удължи младостта на кожата, да се избегнат ранните бръчки и отпуснатостта.

Бен Афлек разкри истината за диетата на Дженифър Лопес

6 вълшебни упражнения при изтръпване на ръцете и пръстите

Как да използвате свойствата на оцета?

За храна е по-добре да използвате ябълков или балсамов оцет, които са идеални за приготвяне на леки дресинги към салати и маринати. Но когато ги използвате, помнете за умереността и противопоказанията, постепенно заменете майонезата, рафинираните масла и захарта.

За да намалите и поддържате ниски нива на глюкоза и да забавите процеса на гликиране, опитайте:

 

  • добавете малко натурален ябълков оцет към вода с лимон и мед, зеленчукови смутита за закуска;
  • заменете мастните маринати за месо с лек дресинг от оцет, билки, подправки;
  • мариновани лук и корнишони в оцет, като ги добавяте към сандвичи, които можете да вземете за работа.

Не забравяйте, че оцетът, както всяка хранителна киселина, уврежда зъбния емайл, може да доведе до кариес и свръхчувствителност на емайла. Затова не се опитвайте да го превърнете в основен продукт за намаляване на сложните въглехидрати. Добавете повече пресни билки, обливайте салатите с лимонов сок, правете смутита с пресни домати.

Доказано е, че с помощта на оцета е възможно да се намали вредността на храната, както и количеството гликирани продукти в човешката кръв. Това забавя стареенето на организма и намалява количеството мазнини, които се отлагат в депа „за резерв“. Но продуктът може да навреди на зъбния емайл, не се препоръчва при стомашни язви, изисква умереност при употреба.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе