9 естествени лека при настинка и грип
Здраве и красота

9 естествени лека при настинка и грип

През есента почти всеки човек се сблъсква с есенния грип. Колкото и да не обичаме да боледуваме, трябва да се примирим, че през есенно-зимния сезон това е почти невъзможно. В студените месеци стотици различни вируси разклащат здравето ни и се налага да се борим с досадните симптоми на настинката и грипа – хрема, възпалено гърло, повишена температура, кашлица, отпадналост, главоболие, болки в мускулите.

Опасността от заразяване на практика дебне отвсякъде, тъй като най-често инфекцията се предава по въздушно-капков път.

Ако се намираме сред много хора, рискът някой от тях в момента да е болен и да „ръси” вируси на воля чрез кихане и кашляне е много голям. Можем да си лепнем вирусната инфекция и чрез допир.

9 естествени лека при настинка и грип

Сбъднете мечтите със силата на суперхраните!

СИЛАТА НА ИМУННАТА НИ СИСТЕМА!

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

9 естествени лека за настинка и грип

1. Хидратация

За бързо възстановяване от настинка или грип е да останете хидратирани.

Когато сте хидратирани, тялото ви има естествена способност да изхвърля микробите от вашата система.

Говорете с Вашия лекар за вашите специфични нужди. Някои хора, като тези със застойна сърдечна недостатъчност, трябва да пият по-малко вода.

2. Витамин С

грип и настинка
9 естествени лека за настинка и грип

Въпреки че не е доказано, че витамин С предотвратява симптомите на настинка, някои проучвания показват, че може да съкрати продължителността на живота на настинка и грип. Освен това подобрява цялостното ви здраве, включително имунната ви система.

Остин препоръчва да си набавяте витамина чрез вашата диета. Колкото по-пресни са храните, толкова по-добре. Мислете за портокали, а не за портокалов сок или добавки. Прекаляването с добавките на витамин С (не витамин С в храната) може да доведе до разстроен стомах и камъни в бъбреците.

3.Използвайте мехлем под носа си

Малка капка ментолов мехлем под носа ви може да помогне за отваряне на дихателните пътища и да успокои раздразнената кожа в основата на носа. Ментолът, евкалиптът и камфорът имат леки обезболяващи съставки, които могат да помогнат за облекчаване на болката от втрит суров нос. Поставяйте го обаче само отвън или под носа си, а не вътре в носа. Така ще се отървете бързо от есенния грип.

4. Мед и чай

грип и настинка
9 естествени лека за настинка и грип

Меда има естествени антивирусни и антимикробни свойства.

Добавете естествения подсладител (изберете местен сорт, когато е възможно) към чаша чай от джинджифил или канела, за да облекчите драскащото гърло, да се предпазите от есенния грип и да останете хидратирани.

5. Пилешка супа

грип и настинка
9 естествени лека за настинка и грип

Понякога мама наистина знае най-добре! Горещите течности, като супа, помагат за намаляване на натрупването на слуз и ви поддържат хидратирани. Проучване от Медицинския център на Университета в Небраска установи, че пилешката супа има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на неприятните странични ефекти на настинка и грип.

6. Ароматерапия

грип и настинка
9 естествени лека за настинка и грип

Разбийте слузта, като втриете малко камфор или ментолов мехлем наоколо – не вътре! – носа ти. Можете също така да намалите задръстванията, като вдишвате ароматерапевтични масла, като мента и евкалипт. Това помага бързо да се отървете от настинка и грип.

7. Парен душ

Душът с пара или сауната е страхотен деконгестант. Едно предупреждение: Ако сте замаяни или слаби от грип, седнете на стол в банята си, докато пускате горещ душ.

8.Гаргара

Гаргарата може да овлажни възпаленото гърло и да донесе временно облекчение при настинка и грип. Гаргара с половин чаена лъжичка сол, разтворена в 8 унции топла вода, четири пъти дневно.

За да намалите гъделичкането в гърлото, опитайте стягаща гаргара, като чай, който съдържа танин, за да стегнете мембраните. Или използвайте гъста, вискозна гаргара, направена с мед или мед, смесен с ябълков оцет. Накиснете една супена лъжица малинови листа или лимонов сок в две чаши гореща вода; смесете с една чаена лъжичка мед. Оставете сместа да се охлади до стайна температура, преди да направите гаргара.

9.Пийте горещи течности

грип и настинка
9 естествени лека за настинка и грип

Трябва да пиете много течности, когато сте болни от настинка или грип, за да не се дехидратирате и да помогнете за разхлабването на слузта. Горещи течности като чай или старата пилешка супа са особено добри за облекчаване на назалната конгестия и успокояване на неприятно възпалените мембрани, които покриват носа и гърлото ви.

Tagged , , , ,
на горе