Най-ценните житейски уроци от Буда
Интересно

Най-ценните житейски уроци от Буда

Ставайки по-съзнателни и присъстващи във всичко, което „правим“ , „казваме“ и „мислим“ , в крайна сметка ще влезем в състояние на това, което е известно като „Нирвана“ или окончателното освобождение и пробуждане на душата.

Буда въплъщава духа на мир , приемане и непривързаност към материални притежания и чрез неговите послания можем да стигнем до по-добро разбиране на нашата духовна и емоционална същност.

Можем да се научим да живеем по-добър живот с ученията и начините на Буда. 

Какво е Рейки енергия?

6 ежедневни рутини на щастливия човек

Ето най-ценните житейски уроци от Буда.

ДАРЯВАЙТЕ ЩЕДРО НА ДРУГИТЕ

Най-ценните житейски уроци от Буда
Най-ценните житейски уроци от Буда

„Ако знаеше това, което аз знам за силата на даването, нямаше да позволиш нито едно хранене да премине, без да го споделиш по някакъв начин.“

Дай, дори и да имаш малко.

В разделението се крие най-голямото нещастие на света; в състраданието се крие истинската сила на света.

Хиляди свещи могат да бъдат запалени от една свещ и животът на свещта няма да бъде съкратен. Щастието никога не намалява, ако бъде споделено.

ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ ПРИВЪРЗАНОСТТА И УСЛОВИЯТА

 

Всички обусловени неща са непостоянни“ — когато човек види това с мъдрост, човек се отвръща от страданието.“

Живеем в общество, в което повечето от нас се привързват към ценните си неща, което ни прави по-щастливи. Животът, дрехите, колите и човекът.

Вселената се променя, всеки, всичко трябва да се промени. Прикачените файлове, които държим, ще трябва да бъдат изпратени от нас.

Ще намерим спокойствие, ако сме наясно с нещото, което трябва да оставим някой ден. Винаги трябва да се стремите да оставите Чисто след вас! Добре е да сте привързани към нещо, но когато дойде време за раздяла, не се наранявайте.

 

ПОЕМЕТЕ ПЪТУВАНЕТО НАВЪТРЕ, ЗА ДА НАМЕРИТЕ ОТГОВОРИ

Най-ценните житейски уроци от Буда
Най-ценните житейски уроци от Буда

Никой не ни спасява освен нас самите. Никой не може и никой не няма до го направи. Ние сами трябва да вървим по пътя.”

Вместо да разчитате на другите да ви водят през живота, бъдете смели и проправете своя собствен път.

Има само две грешки, които човек може да направи по пътя към истината; да не върви докрай и ако въобще не започне.

Трябва да намерим своя собствен път, да поемем по него. Пътуването на живота ни започва с нас самите и завършва с нас самите.

ВЪРВЕТЕ ПО СКРОМЕН ПЪТ

Знай от реките в пукнатините и пукнатините: тези в малките канали текат шумно, големият поток е тих. Всичко, което не е пълно, вдига шум. Всичко, което е пълно, е тихо.

Да бъдеш скромен помага за изграждането на доверие и улеснява ученето, които са ключови аспекти на лидерството и личностното развитие.

Както революционерът Нелсън Мандела веднъж каза: „Първото нещо е да бъдете честни със себе си. Никога не можете да окажете влияние върху обществото, ако не сте променили себе си… Великите миротворци са всички хора с почтеност, честност, но и смирение.

 

ПОБЕДЕТЕ ЕГОТО (УМА) И ОСВОБОДЕТЕ ДУШАТА

Най-ценните житейски уроци от Буда
Най-ценните житейски уроци от Буда

Да победиш себе си е по-голяма задача от победата над другите.

Работата на егото е да ни защитава. Така че винаги търси опасност. Дори ако ситуацията не е опасна, той все още има проблеми, защото очаква нещо да се обърка. Това е неговата роля, да търси заплахи, за да може да ни защити от всякаква вреда, реална или въображаема от егоичния ум. Този негативен възглед за живота е причината естественото състояние на егото да е страхът.

Егото иска да защити представата ни за себе си, защото е точно това. Но много пъти то раздува реалността, която вижда, и проектира своя собствена, което ни създава повече проблеми. Егоистичният глас ни кара да мислим, че някой се опитва да ни отнеме позицията. Срамната мисъл, която имаме за себе си, е от егото. Чувството за неудобство е егоистична емоция, защото засяга нашето самочувствие.

 

ОСВОБОДЕТЕ ЧУВСТВАТА НА ОМРАЗА, НЕВРЕМЕННОСТ И СТРАХ

Ние виждаме ума като къща, така че ако къщата ви гори, трябва да се погрижите за огъня, а не да търсите човека, който е причинил пожара.

Първо се погрижете за тези емоции, защото всичко, което идва от място на страх, безпокойство и гняв, само ще влоши огъня. Върнете се и намерете място на спокойствие и мир, за да охладите пламъка на емоциите.

Буда се изправя пред собствения си страх и ужас от неизбежната смърт.

 

БЪДИ ТУК СЕГА

Най-ценните житейски уроци от Буда
Най-ценните житейски уроци от Буда

Миналото вече си отишло, бъдещето все още не е тук. Има само един миг да живееш.”

Пропускаме живота, ако живеем в ума си, вместо да се свързваме с непосредствеността на живота.

Да се отървем от миналото и да не чакаме бъдещето. Това означава да живееш живота си съзнателно, осъзнавайки, че всеки миг, който дишаш, е дар. Миналото и бъдещето са само в ума – аз съм тук и сега.

За да имаме достъп до настоящия момент, ние просто трябва да се отделим от постоянните, непрекъснати и непродуктивни модели на мислене, които ни държат заключени в съзнанието ни и фокусирани върху миналото или бъдещето. Когато направим това, истината става ясна; всичко, което желаем, съществува точно сега в настоящия момент.

ВИЕ СТЕ ПИСАТЕЛЯТ НА СОБСТВЕНАТА СИ СЪДБА

Чистотата или нечистотата зависи от самия човек. Никой не може да пречисти друг.”

Напишете съдбата си със собствените си ръце и ако не ви харесва, изтрийте я и я напишете отново. Това е мощна тайна на живота. Имаме такъв потенциал, такава сила, че можем да напишем или пренапишем съдбата си! Всичко, което трябва да знаете, е какво искате да правите с живота си.

Първата стъпка е да изградите вяра във вас. Не забравяйте, че винаги може да се направи. Второ, изградете увереността си с доверието, което си гласувате. Каквото и да смятате за слабост в характера си, избягвайте го. Опитайте се да живеете без слабост.

Това означава, че в ума си смятате, че е грешно да извършите определено действие, но все пак го правите. Това се нарича двойственост. Тази двойственост ви отслабва. Живейте според това, в което вярвате.

 

ПОДХРАНВАЙТЕ ТЯЛОТО СИ С ПРАВИЛНИТЕ ХРАНИ

Най-ценните житейски уроци от Буда
Най-ценните житейски уроци от Буда

„Всяко човешко същество е автор на собственото си здраве или болест.“

„През живота си Буда се съсредоточи върху определянето на основните принципи или предпоставки, според които хората трябва да живеят, и остави на своите последователи да обмислят как точно тези принципи трябва да бъдат изпълнени.

Принципът на „единството на ума и тялото“ учи, че здраво тяло може да бъде постигнато само ако умът се поддържа силен и обратното.

Следователно силната вяра във воденето на здравословен начин на живот е толкова важна, колкото и включването на здравословни храни и упражнения в живота. Храненето в точното време и в точното количество е будисткият начин на здравословно хранене.”

Подобно на много религии, будизмът има хранителни ограничения и традиции и се основава на три диетични аспекта – вегетарианство , ограничение на алкохола и постене .

Пример за лъв, който просто яде месо и слон, който се храни със зелена растителност. Той каза: „Лъвът може да се бие до 3 часа непрекъснато, но скоро се уморява. Един слон обаче може да се бие непрекъснато в продължение на 20 часа. Следователно зелената храна има повече сила от плътта.

Те практикуват внимателно хранене, което означава, че винаги, когато ядете, се фокусирате само върху чинията си, защото когато вложите сърцето и душата си в храната — тя започва да действа като лекарство. Според съвременната наука за храненето, ако се разсейвате от храната си, това би повлияло неблагоприятно на храносмилателния процес.

НЕ СЕ СЪПРОТИВЯВАЙТЕ НА РЕАЛНОСТТА

„Светът е засегнат от смърт и разложение. Но мъдрият не скърби, след като е осъзнал природата на света.”

Будизмът казва, че нашият голям проблем не е грехът, а невежествотонашето фундаментално неразбиране на реалността.

Наистина ли нещата съществуват по начина, по който ги виждаме? Съществуват ли те като отделни, независими единици, за които обикновено ги приемаме? „Аз“ и „моето“ със сигурност изглежда съществуват. Този свят с неговите планини, реки, океани и градове изглежда солиден и надежден. Минало, настояще и бъдеще изглежда са три различни неща. Така изглеждат нещата на почти всички през повечето време. Но се оказва, че ако тези неща в крайна сметка бяха реални, щяхме да сме напълно блокирани, защото освобождаването от болезнените ограничения на тази реалност – основното обещание на будизма – би било невъзможно.

Изглежда има противоречие между реалността, която очакваме и преживяваме ежедневно, и реалността, описана от Буда. Това е така, защото начинът, по който ни изглеждат нещата, не е истината. Има два начина да видите всичко. Докато ние виждаме свят, който е ограничен, ограничаващ и солиден, будите преживяват света като отворен, просторен и спокоен. Това, което ние преживяваме като страдание, будите го преживяват като голямо блаженство. Замислете се как е възможно това?

Tagged , ,
на горе