Най-интересното от наградите Златен глобус 2021

наградите Златен глобус 2021
Лайфстайл

Най-интересното от наградите Златен глобус 2021

На 28 февруари 2021 бяха раздадени 78-те награди Златен глобус. Поради извънредната пандемична обстановка и мерки за сигурност, те се проведоха неприсъствено онлайн, едновременно от Rainbow Room в Ню Йорк и The Beverly Hilton в Лос Анджелис.

Всички звезди се включиха в предаването на живо от домовете си, като някои от тях бяха обградени от децата и семействата си.

За най- добър драматичен филм беше отличен Nomadland, а режисьорката на филма,Chloé Zhao, спечели приза за най – добра режисура, като по този начин стана втората жена в историята на наградите с това отличие и първата азиатска режисьорка , печелила Златен глобус. Филмът е създаден по романа Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century /Номадленд: да оцелееш в Америка през 21 век/ на Jessica Bruder и разказва историята на жена/ в главната роля Frances McDormand/, която след смъртта на съпруга си и загубата на работата си, тръгва да обикаля с кемпер из Америка, като по пътя си се запознава с истински номади ,от които научава ценни умения как да оцелява и да се справя сама .

Талантливата режисьорка Chloé Zhao е родена в Пекин на 31 март 1982 г. и също като силната и еманципирана главна героиня от филма си, е единствената жена, украсила корицата на китайското издание на мъжкото списание GQ, (Gentlemen’s Quarterly) . В интервю за Golden globes на въпроса какъв съвет би дала на жените и малцинствата и как би ги окуражила , тя отговаря, че според нея даване на  съвет и даване на кураж са две различни неща и  би искала по скоро да им даде кураж. Под влияние на културата от която тя произхожда, тя вярва в златната среда и баланса между ин и ян . Трябва да се търси баланс. Не трябва да се гледа на нещата само от една гледна точка.

“ Трудно е, но вярвам че гласовете на различните ще бъдат чути “ А съвета и е, да си създадете свое собствено пространство и да разберете с какво искате да се занимавате.

С две награди е и филмът “ Борат 2″- за най -добър комедиен филм и най -добра мъжка комедийна роля за Саша Барън Коен. За първи път в историята на наградите , за Златен глобус беше номинирана и българка-младата актриса Мария Бакалова. Въпреки че наградата за най- добра актриса в комедия отиде при Розамунд Пайк, самата номинация на наша сънародничка е постижение. Благодарение на пробива си в Холивуд с участието си в „Борат 2“, в момента Бакалова има възможност да се снима в комедията „The Bubble“ ,заедно с известни актьори като Дейвид Духовни, Педро Паскал и Карън Гилън. Филмът ще бъде доста актуален, защото разказва за приключенията на актьори, затворени принудително под карантина в хотел, заради избухването на пандемията от коронавирус. Режисьор и съсценарист на филма е Judd Apatow.

Няма как да не споменем и наградата за най-добър актьор в драматичен филм на Чадуик Боузман, за участието му в „Ma Rainey’s Black Bottom“. Филмът ,който разказва историята на блус певеца Ma Rainey ,за съжаление се оказа последния филм с участието на Боузман.Актьорът губи битката с рака и умира по време на пост продукцията на „Ma Rainey’s Black Bottom“.Филмът е посветен на Боузман  посмъртно , след трагичната му кончина през август 2020. След емблематичната му роля на T’Challa в „Black Panther“ , той ще остане легенда завинаги .

В последната си роля той играе тромпетист, като филма е заснет по едноименната пиеса на August Wilson.Самият Боузман много харесва този автор, като споменава за него в статия за Los Angeles Times през 2013.За него пиесите на August Wilson пресъздават онези забравени афроамерикански песни, ритуали и фолклор, изгубени по време на робството.“ По същия начин , по който творчеството на Wilson е вдъхновено от блуса на Bessie Smith, Muddy Waters and W. C. Handy,моите роли са вдъхновени от музиката на Tupac, Biggie и Black Star. “ казва Боузман за August Wilson през 2013.

За най- добър чуждоезичен филм беше награден“ Minari “ на режисьора от корейски произход Lee Isaac Chung,който е и сценарист на филма .“ Minari „е донякъде автобиографичен, защото самият Chung израства в Арканзас в семейството на корейски имигранти, които имат собствена ферма и е отгледан от баба си, също като героя от филма му . Казва, че баба му го е научила на корейски, защото тя не е говорела английски език. За втора поредна година корейскоезичен филм печели Златен глобус, след като през 2020 беше отличен корейският филм“ Parasite“ .

В интервю за Golden globes режисьорът споделя, че според него в днешно време все повече хора гледат корейски сериали и филми в Netflix и други сайтове, както и филми със субтитри. Това би трябвало да подскаже на филмовата индустрия , че има търсене за подобни филми. Надява се неговият филм да популяризира този жанр филми и занапред.

Използвани източници:

https://www.goldenglobes.com/articles/minari-usa-interview-lee-isaac-chung

https://www.goldenglobes.com/articles/multitalented-chloe-zhao-rides-again

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chadwick_Boseman

Tagged , , , , , , ,
на горе