Приказка за момичето, което не поиска нищо

Приказка за момичето, което не поиска нищо
Добра форма

Приказка за момичето, което не поиска нищо

Приказка за момичето, което не поиска нищо, споделят психолози. В зависимост от това как родителите са отговорили на молбите на детето да му купят нещо, в зряла възраст се формира способността да се говори за желанията и нуждите ни. Как да намерим това предимство в отношенията с детето и да отговорим правилно на молбите му да купите нещо за него?

Често ние като родители се сърдим на децата си, защото непрекъснато искат да им купим едно или друго. Понякога ни се струва, че вече имаме цял магазин за играчки у дома, а за детето все не е достатъчно. Понякога купуваме, понякога обясняваме, че няма възможност, понякога просто отказваме и се ядосваме. Но има и обратни ситуации. Детето не иска нищо. В тези ситуации родителите обикновено са много щастливи, дори горди с детето си.

Освен това родителите често хвалят детето, че не иска нищо и го сравняват с други деца. Сравнението с похвала на детето води до факта, че то иска да бъде хвалено отново и отново. И как да го получи? Не иска нищо.

Приказка за момичето, което не поиска нищо

Как да станем богати: Мъдра притча

Мъдра притча за любовта

Притча за житейският урок

Изглежда, че в тази ситуация няма нищо ужасно. Последствията обаче, невинаги са благоприятни. Ето една приказка, която в същото време не е плод на измислица. Базирана е на реални събития от ежедневието. Историята на момичето, което не поиска нищо:

Имало едно време малко момиче. То наистина искаше да бъде добро малко момиче, но не беше много успешна в това. Татко й се караше през цялото време и казваше: „Бъди добра“, но никога не казваше как да се държи добре, какво да прави.

Един ден момиченцето чу строгата мама да казва на баба: „Всички деца винаги искат нещо от родителите си и вдигат гневни избухвания в магазините, но нашето момиченце никога не иска нищо.“

И то разбра, че това е нейният шанс да стане добро момиченце! Всичко е просто! Оттогава не е искала нищо, спомни си за онези гадни деца, които просят играчки. Мечтаеше за кукла с красива дантелена шапка, за мече, но така и не посмя да каже на майка си за желанията си, защото се надяваше да стане добро момиченце. Постепенно тя забрави как да иска. Но така и не се превърна в доброто малко момиче за майка си.

Момиченцето порасна. Тя стана голяма девойка. И веднъж, на 16-я й рожден ден, добрият дядо й даде пари. Можеше да си купи много неща. Голямото момиче дълго време пазаруваше. Но тя не можа да избере нищо за себе си. В резултат на това купи подаръци за своята строга майка и малката си сестра, защото добрите момичета винаги се грижат за другите.

Тогава голямото момиче става голяма жена. Тя отдавна не беше искала от строгата си майка, защото сама можеше да си купи всичко необходимо за себе си. Но е забравила как да иска. Тя дойде в магазина, разгледа нещата, но не можа да избере, не можеше да купи това, което й трябваше за себе си. Някъде вътре в нея един глас й каза, че добрите момичета не питат, не искат, не купуват.

Носеше стари дрехи, подарени от нейни приятели. Ако все пак купеше нещо за себе си, обикновено се укоряваше дълго време и все още беше недоволна от покупката. Тя забрави не само да иска, но и да избира, да се радва на това, което има… Но тя беше добро момиче.

Какъв извод можем да направим от тази история? Ако детето не изразява желанията си, то постепенно престава да иска.

Но какво да кажем за родителите, чиито деца искат нещо през цялото време? Първо, радвайте се, че децата ви могат да изразят желанията си! Ако понякога вашите деца ви дразнят или разстройват с безкрайните си молби, спомнете си приказката за момичето, което е забравило как да иска, и се радвайте, че децата ви не са забравили как да го правят.

Второ, важно е понякога (ако е възможно, разбира се) да изпълнявате исканията на детето. Може би понякога молбите на децата ни изглеждат глупави, неразумни и не заслужаващи внимание.

Петгодишният Мишо моли дядо си за самолет, който се продава в павилиона. Но дядото не е съгласен. Той казва: „Предпочитам да ти подаря скъп, висококачествен самолет за рождения ти ден. Този бързо ще се развали. Всичко би било наред, но рожденият ден на Мишо е след шест месеца.

Скъпи възрастни, радвате ли се да купувате малки неща за себе си? Списание, нова четка за коса, някакви джаджи за кухнята или колата и т.н. Всичко това са важни приятни дреболии за нас, които редовно си позволяваме.

Подобно на вас и за детето понякога е важно да получи непланирани малки подаръци, които да му доставят радост.

Трето, много е важно да говорите с детето, да обсъждате и планирате покупки заедно. Защо е необходимо това? Понякога обсъждането на планове, дори без да се предприемат действия, носи на човек известно удовлетворение.

Виктория (5,5 години) моли майка си за кукла. Куклата не е никак евтина и мама разбира със сигурност, че няма да купи играчката точно сега. Но майката вижда, че това искане изобщо не е каприз. Детето много иска да получи тази кукла като подарък. Тогава майката прави следното. Тя започва да говори с Виктория. Казва й, че разбира желанието й и че куклата е просто прекрасна. Но точно сега няма да е възможно да я купи, ще трябва да изчака известно време. Този подробен разговор помага на Виктория да преодолее не особено приятния факт, че ще има желаната кукла само след месец.

Четвърто, важно е да помогнете на детето да изрази и преживее всичките си желания. Да, да, това е всичко. Не се страхувайте, че детето ще започне да иска всичко подред и няма да можете да изпълните исканията му. Това не е задължително. Задачата на този подход е малко по-различна.

Така че, помолете детето да назове каквото иска. Нека детето назове желанието, а вие сами (ако детето все още рисува зле) или самото дете, нарисувайте това желание в специален албум на желанията. Ако детето иска топка, нарисувайте я, ако иска самолет, тогава нарисувайте самолет и така до изчерпване на всички желания на детето.

Мислите ли, че ще рисувате безкрайно? Опитайте и ще видите, че не е така. Като правило децата с ентусиазъм се захващат за работа и изглежда, че албумът не е достатъчен. В действителност броят на желанията е доста ограничен.

Какво ще ни даде този албум, родители? Ще разберем, че децата в повечето пъти мечтаят за прости и малки неща – сладолед, топка, нова шнола за косата, федербал, мъниста, нови моливи, стикери… Но резултатът е поразителен, децата спират да искат нови и нови неща всеки ден.

Можете да ползвате този албум често. Нека детето ви говори за желанията си!

infomax-logo-50-15-HWНа годишнина на Уитни Хюстън събират средства с благотворителна цел

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged
на горе