МОК нарече случаите на Ша’кари Ричардсън и Камила Валиева „много различни“

МОК нарече случаите на Ша'кари Ричардсън и Камила Валиева "много различни"
Лайфстайл

МОК нарече случаите на Ша’кари Ричардсън и Камила Валиева „много различни“

Международният олимпийски комитет отговори на обвиненията на Ша’Кари Ричардсън за расизма, след като Камила Валиева беше допусната да се състезава на Олимпийските игри след положителен тест за допинг.

Припомняме ви, че 21-годишната спринтьорка спечели състезанието на 100 метра при жените на олимпийските квалификации по лека атлетика в САЩ, но я отстраниха за период от един месец от Антидопинговата агенция на САЩ след положителна проба за марихуана през юли миналата година.

“Можем ли да получим отговор за разликата между нейното положение и моето“, запита Ричардсън в “Туитър”.

Младата спринтьорка отново повдигна темата с дискриминацията на чернокожите спортисти, която не може да остане незабелязана. Тя написа още: „Майка ми почина и аз не мога да бягам, а също така бях в топ 3. Единствената разлика, която виждам, е, че съм чернокожа млада дама.“

Международният олимпийски комитет (МОК) отговари на твърденията на американската лекоатлетка Ша’Кари Ричардсън за двоен стандарт, след като руската фигуристка Камила Валиева получи разрешение да участва на Олимпийските игри след положителен тест за допинг, пише списание People.

По време на изявлението на МОК по случая в сряда, говорителят на комитета Марк Адамс каза, че двата инцидента не могат да се сравняват.

„Всеки отделен случай е много различен. Ричардсън даде положителна проба на 19 юни 2021 година, доста по-рано от Игрите в Токио“, каза Адамс. „Резултатите ѝ излязоха в началото на USADA (Антидопинговата агенция на САЩ) да се справи със случая навреме, преди Игрите. Г-ца Ричардсън прие едномесечен период на неизбираемост, който започна на 28 юни.“

„Бих казал, че няма голяма прилика между двата случая“, добавя още той на брифинга.

Освен това Адамс каза пред репортери, че МОК е фокусиран върху благосъстоянието на Валиева през този „тежък“ за неямомент, пише списанието.

„Тя е в центъра на много спекулации“, каза Адамс. „Сигурно е много трудно за нея. Ние, разбира се, поддържаме връзка с отбора, нейното благосъстояние е първи приоритет на отбора и очевидно сме много внимателни към това, но можем да направим само толкова, колкото и да ни се иска това да не се случва.“

В понеделник Спортният арбитражен съд (CAS) обяви, че 15-годишната фигуристка може да участва в кратката програма на състезанието по пързаляне при жените във вторник. Участието на Валиева в събитието беше поставено под въпрос, след като се разбра, че е имала положителна проба за забраненото вещество триметазидин (лекарство за сърце) през декември, пише People.

CAS цитира статута (положението) на Валиева като „защитено лице“ (непълнолетно лице) при вземане на решението в съответствие със Световния антидопингов кодекс.

Въпреки решението, рускинята да продължи да се състезава, Ричардсън все още търси отговори на много въпроси, като написа пореден туит „Всичко е до кожата“. Ясно се разбира, че младата спортистка е наранена от решението и расисткото според нея поведение от страна на комитета.

Тя продължи с още една публикация в Туитър: „Провалих се през декември и светът току-що знае, но резултатът ми беше публикуван в рамките на една седмица и моето име и талант бяха заклани пред хората“, пише списание People.

Tagged , , , , , , ,
на горе