Месопустна Задушница: За мир и покой на душите на починалите, ето какво трябва и какво не трябва да се прави

Месопустна Задушница
Разни

Месопустна Задушница: За мир и покой на душите на починалите, ето какво трябва и какво не трябва да се прави

Месопустна  Задушница е денят, в който се прави възпоменание на покойниците. Денят на Месопустна Задушница (Голяма Задушница), е винаги в събота. Това е старозаветна традиция за почитане паметта на починалите близки и роднини. Всички православни християни правят панихида в тяхна памет.

ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Месопустна Задушница – мир и покой на душите на починалите

Дори самото име „задушница“ дава ясна представа, че деня е отреден за възпоменание на душите на мъртвите.

Ето защо, на Месопустна  Задушница близките роднини и приятели посещават гробовете на починали близки и приятели.

Месопустна Задушница
Източник на снимката: Pixabay.com

Как се почита паметта на починалите?

На този ден в храма се отслужва заупокойна литургия или на самия гроб свещеник минава и чете молитва, като споменава имената на всички близки на починалия. Според старо българско вярване това се прави, за да може душите на мъртвите да се разпознаят по-лесно в другите светове.

Преди определеното време за литургия, близките внасят в храма,  колкото се може повече от това, което са приготвили за „раздавка“, това включва, жито, пита хляб, дребни сладки, храна, плодове и безалкохолна напитка, която се раздава на присъстващите за „Бог да прости“ или „Да се намира на мъртвите“. Не бива да се забравя, че щом се влезе в гробищния парк, не се казва добър ден, а задължително „Бог да прости“.

Запалването на църковната свещ олицетворява пламенната ни вяра, а пламъкът ú ни напомня за безсмъртието на починалите души. В някои части на България се вярва, че светлината на свещта осветява пътя на душите на починалите.

Месопустна Задушница
Източник на снимката: Pixabay.com

Какво се прави на Месопустна Задушница?

Още от стари времена хората вярват, че на този ден трябва да се извърши милостиня за някой друг. На Задушница задължително се носят и раздава жито, като житото трябва да е сварено предходния ден.

В някои части на България се правят, т.нар. раздавки (подавки). На близки, приятели, съседи, на дошлите на гроба и в съседство, се раздава храна, вино и други безалкохолни напитки. Подава се още: дребни сладки, бонбони, плодове или друг вид храна, която е била любима на починалият.

Няколко дни преди Месопустна Задушница гробовете на покойните ни близки хора се посещават, за да бъдат почистени от излишни треви или замърсяване.

В самият ден се прекадява с тамян, носят се цвeтя, а в знак на почит добротата на починалия, задължително се палят свещи за мир и светлина на душите.

Месопустна Задушница: За мир и покой на душите на починалите, ето какво трябва и какво не трябва да се прави
Източник на снимката: Pixabay.com

Какво НЕ се прави на Голяма Задушница?

Най-голямата забрана на Задушница, без значение коя от трите е, че в  никакъв случай подадените храни или напитки не се оставят на гроба на починалия. Вярва се, че това не е за него, а за живите хора, които са почели паметта на починалия/починалите.

В някои краища на България се спазва строга забрана да не се работи нищо в навечерието на деня, както и в самия ден, отреден на мъртвите. Не се пере, не се чисти, не шие, не се плете, не се работи земеделска работа и т.н.

Бог да прости починалите! Нека бъде мир на душите им!

https://www.youtube.com/watch?v=CFhZ1HefFEo&list=PLTkMFWH3I74QNbeGOoFYgESlCwotsUIMa

Tagged , ,
на горе