Мека като памук: Лесна и бърза питка „Розов букет“ за цялото семейство по рецепта от село Царичина

Мека като памук: Лесна и бърза питка „Розов букет“ за цялото семейство по рецепта от село Царичина
Идеи за дома

Мека като памук: Лесна и бърза питка „Розов букет“ за цялото семейство по рецепта от село Царичина

Представяме ви рецепта за една прекрасна домашна питка, която не е трудна дори за начинаещи в месенето дами. Изисква не повече час за приготвяне, но ще зарадвате семейството си вкусен хляб, който се топи в устата. Може да я правите и за празнични поводи, защото се оформя красиво като букет от рози. На рецептата ме е учила моя леля, а тя я знае от свой роднина от село Царичина. Снимката, която ви показваме на приготвена от мен питка в по-малък вариант с половината продукти, в случай, че сте по-малко хора на трапезата.

800 гр брашно, като си запазите половин чаша приблизително за добавяне при месенето, 250 мл топло прясно мляко, на стайна температура, 100 мл топлича вода, 60 г масло, 60 мл олио, 10 г суха мая (пакетче), може и едно кубче прясна мая, 1 яйце, 3 с.л. захар, 1 с.л. сол

За плънката отделно ви трябват: 50 г масло, сирене на вкус, натрошено. Най-отгоре преди печене трябва да намажет питката с: 1 жълтък, като го смесите с 1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Маята се размива с млякото, вода и захар и се стремите да няма останали бучки и да се разтвори добре. Добавяте олиото, разтопеното масло и яйцето, както и солта. В отделен съд, който трябва да е по-широк и дълбок пресявате брашното и в средата оформяте кладенче. Добре измивате ръцете си, изсипвате сместа в маята в средата на кладенчето и добавяйки брашното, започвате да месите. Сместа трябва да стане гладка, мека и еластична и тогава вече имате хубаво тесто и може да спрете да месите. Оставяте го да втаса на топличко за около 30 минути, докато удвои обема си.

На почистен и набрашнен плот започвате да оформяте питката. Тестото се разделя на 16 еднакви топки и една по-голяма от другите. Осемте топки се разточват на кръг, намазват се с разтопеното масло заплънката, наръсват се с натрошено сирене, навиват се на руло. Рулото се усуква и се връзва на възел, като единият край се изкарва отгоре, за да придобие вид на розичка. Нареждат се около стената на тава, която е предварително намаслена и набрашнена. Готовата питка се оставя отново да втаса около 20-30 минути до удвояване на обема. Намазва се с разбит с прясно мляко жълтък. Питката се пече на 180 градуса на долен и горен реотан за около 50 мин, но ако фурната ви е с вентилатор може да стане и за 30-40 минути. Проверете дали е готова със суха клечка.

Ако няма полепнали трохи, като я мушнете в средата и извадите, означава, че вече е готова. Питката се пече ниско във фурната, а ако видите, че отгоре почва да се запича по-бързо, сложете алуминиево фолио. Когато е готова и я извадите от фурната, я махнете от съда и я сложете на решетка или на суха кърпа, така че да не поема повече горещина и да остане пухкава и мека.

Да ви е сладко!

Автор: Гергана Георгиева

Tagged ,
на горе