Истории от първо лице – може ли да се живее без ласки в леглото

Истории от първо лице - може ли да се живее без ласки в леглото
Любов и партньорство

Истории от първо лице – може ли да се живее без ласки в леглото

Докосвайки се до деликатната тема за липсата на желание за ласки, разбрахме, че няма да е лесно, но на практика се оказа още по-трудно. Днес решихме да ви представим няколко широко разпространени заблуди, свързани с тази тема, както и да видим личните истории от живота на хората, които не изпитват подобни чувства.

Какво е това

В обществото има няколко разнопосочни мнения по този въпрос. Едно от тях, е че това са хора отвратени от ласките в леглото, други смятат, че не могат да изпитат онова чувство, което ги кара да искат да го направят, при трети пък е, че не искат да са пристрастени към ласките в леглото. Всичко това отчасти е вярно, като за съжаление достатъчно проучвания по тази тема не са правени. Международната общност на психолози обаче е все по-склонна да я разглежда като ориентация, като хетеро, хомо или би. Но експертите все още не са постигнали 100% съгласие. И, ако учените не могат да дадат точен отгово, за това какво изпитват и чувстват тези хора е добре да научим от самите тях. Предлагаме ви няколко споделени истории, които ще разкрият повече подробности:

Валентина, на 39 години

„На 39 години съм и едва преди две години осъзнах, че нямам нужда да правя нищо в леглото. И всичко се случи, след като случайно гледах англоезичен видеоклип в YouTube, където имаше подробно описани всички прояви на подобна липса към ласки. От младостта си мислех, че съм някаква грешка на природата, защото не се интересувах от подобни неща и никога не ми носеше удоволствие. Дори се наложи да измислям истории за гаджета пред моите приятелки, за да не се откроявам. Тогава в живота ми се появи прекрасен и най-милият човек на света. Оженихме се бързо и всички ми казваха какъв късмет имам. Освен това много исках дете. А интимност имаше, само защото съпругът ми беше приятен и не можех да го разочаровам, но въпреки това разбра, че има проблем.

Започнах да ходя на психолог, а той ме изпрати при определен специалист. Когато най-накрая се убедих в своята абсолютна липса и незаинтересованост към ласките разбрах, че много рядко и само при определени условия мога да имам привличане, честно признах всичко на съпруга си. Страхувах се да го загубя, защото го обичам и не искам синът ни да расте без баща. Със съпруга ми имаме впечатляваща разлика във възрастта – 15 години и това според мен ни спаси от развод. Той беше съпричастен към всичко, освен това нуждата от интимност не са дневен ред. Правим го, може би веднъж на всеки шест месеца или дори по-рядко, и съм му много благодарна. Доволена съм от това състояние на нещата.“

Владимир, на 43 години

„Вероятно в нашата страна най-незавидното положение е да си мъж, който не иска и не може да го направи.  Обществото просто не иска да разбере и приеме това, уверявайки ви, че „с времето ще станете нормални“. Не съм женен, защото не мога да дам на жената, това което иска: при мисълта за някакво интимно взаимодействие с друг човек започва да ме хвърлита студена пот. Не знам какво е онова чувство на наслада. На теория е възможно да създам семейство, ако срещна жена със същите възгледи като моите. Определено харесвам момичета, те предизвикват моя интерес и ми е много любопитно да общувам с тях, но физическият контакт е изключен.

Превод: Гергана Георгиева

 

Tagged ,
на горе