Лесни начини да съхраните любимите си дрехи

Лесни начини да съхраните любимите си дрехи
Мода

Лесни начини да съхраните любимите си дрехи

Всяка жена има в гардероба си поне няколко специални бутикови тоалета, които са особено ценни за нея. Само едно петънце по дрехата обаче може да ни доведе до истинска истерия. За да приемаме спокойно такива неприятни ситуации, трябва да спазваме някои правила.

Четете етикета за поддръжка и спазвайте инструкциите за пране, гладене, сушене и избелване. Това ще спести наистина много тревоги – петна от изгорено с ютия, свити вълнени пуловери, пералня с бяло пране, което излиза розово и т.н.- Отнасяйте се с грижа към прането на изцяло естествените тъкани. Най-добре е на ръка да се перат 100% коприна, вълна, кашмир. Не е нужно стискане, а окачване на закачалка за отцеждане преди съхнене. Това е органична тъкан, иска грижа.

Обработвайте петната колкото се може по-рано. Всяко отлагане го прави част от тъканта и махането му е невъзможно. А ако изперем, без да сме обработили петното, считайте го за леке, т.е. вечно. Особено важи това за петната от изпотяване под мишниците. В потта има сол, която трайно уврежда особено памучните тъкани и те пожълтяват или ако са цветни – изсветляват.- Ако искате да ползвате белина за белите тъкани, пак погледнете етикета.

Дори и да остане петно – не се отказвайте от дрехата, щом държите на нея. Може да сложите апликация – маниста, пайети, декоративна кръпка. Ако си нямате доверие, обърнете се към шивач.

Ако дрехата не може да бъде спасена – скъсана е или нещо непоправимо е станало с нея, потърсете в интернет за идеи от-нищо-нещо. От старата тениска – модерна чанта, от старата чанта кръпка за новата. Дори и един детайл или щампа да запазите – тя пак ще носи вашата индивидуалност.

Когато ги прибирате в края на сезона, слагайте ги винаги чисти, но не и гладени. По-специалните дрехи, като палто, мохерна жилетка или вълнена рокля, е добре да се прибират в калъфи на закачалка. Обувките да имат натъпкан вестник в бомбето, ботушите също да са под форма прибрани. Удачен вариант са вакуумираните торби, при които вакуумът трябва периодично да се поддържа, но имайте предвид намачкването. Сгъвайте ги внимателно, подреждайте и слагайте в тъмни шкафове. Пазете от молци, влага и слънце.

Tagged , , ,
на горе