Лесна диета за понижаване на холестерола и спасение за сърцето

Лесна диета за понижаване на холестерола и спасение за сърцето
Добра форма

Лесна диета за понижаване на холестерола и спасение за сърцето

Диетата за понижаване на холестерола е предназначена предимно за хора със сърдечно-съдови заболявания. Лекарите казват, че холестеролът може да бъде опасен за здравето и го описват като „мълчаливият убиец“.

Повишеното ниво на холестерол в кръвта провокира развитието на атеросклероза и други опасни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Специална диета, насочена към постоянен контрол на холестерола, помага да се избегнат нежеланите последствия.

Какво представлява диетата

Този режим на хранене изключва храни, които повишават холестерола, който често се среща в животинските продукти. Изненадващо, всеки от нас консумира холестерол ежедневно, въпреки факта, че е потенциално опасен за тялото ни. За да не застрашите здравето си, нивото на му трябва да е нормално. Как може да се постигне това? Всичко трябва да бъде балансирано. Тъй като консумираме холестерол с храната, нивото му може да се регулира от диета.

Наситените мазнини, които се намират главно в животински продукти, значително повишават холестерола в кръвта. А мазнините от растителен произход имат благоприятен ефект и помагат за намаляването му. С други думи, трябва да има правилна балансирана диета, така че да можете да предотвратите повишаване на нивата на холестерола в кръвта.

Преди да започнете трябва да знаете, че има продукти, с които трябва да се разделите завинаги. Това например е маргарина, който може да замените с царевично масло, зехтин или ленено масло. Общият дял на наситените мазнини трябва да бъде не повече от 25-30% от дневната енергийна стойност на изядената храна.

Дневния прием на холестерол не трябва да надвишава 25 грама. Трябва да увеличите дневния прием на зеленчуци и плодове, съдържащи по-голямо количество въглехидрати.

Елиминирайте храни, които повишават холестерола в кръвта

Храните, които повишават холестерола, са предимно съдържащи животински мазнини или наситени такива. Това са меса като: свинско, агнешко, шунка. Има и странични продукти с високо съдържание на холестерол като всякакъв вид карантия.

Трябва да обърнете внимание на някои млечни продукти, които повишават холестерола. Ограничете значително консумацията на високомаслена извара и заквасена сметана. Сиренето трябва да съдържа не повече от 30% мазнини. Яйцата могат да бъдат включени в диетата, но не повече от 2 варени яйца на седмица. Но, ако отделите жълтъка, тогава белтъците могат да се ядат споконо, в неограничени количества.

Диетата за понижаване на холестерола не се ограничава само до добре изработено меню. Препоръчително е да наблягате на салати, подправени със зехтин, лимонов сок и подправки на вкус. Ограничете драстично майонезата и кетчупа.

Препоръчително да включите в менюто си рибата и всякакви рибни продукти, които понижават нивото на лошия холестерол.

Когато приготвяте храна, трябва да се откажете от пърженото и да готвите чрез варене, задушаване, пара или скара. Точно преди готвене, премахнете цялата излишна мазнина от месото, отстранете кожата от пилешкото месо. По време на диетата яжте 5 пъти на ден, приблизително на всеки 3-4 часа. Хората с наднормено тегло трябва да намалят приема на сол до 3-5 грама на ден.

Цигарите и алкохолът са забранени по време на диетата. Забравете и сладкишите.

Бъдете внимателни и за „скритата“ захар, който се съдържа в содата, сладоледа или пък студения чай. Любителите на кафе трябва да се придържат към разтворимото или да намалят приема му до две чаши на ден.

Примерно меню за деня:

Първа закуска: каша от елда-150 гр., ябълка или портокал, чай или кафе без захар.

Втора закуска: салата от домати и краставици – 250 гр., подправена със зехтин, малко сол,  200 гр. моркови.

Обяд: 300 мл. зеленчукова супа, 150 гр. пилешки бутчета на пара, 150 гр. зеленчуци на скара, 1 филия пшеничен хляб, 200 мл. портокалов сок.

Следобедна закуска: 120 гр. овесени ядки, 200 мл. ябълков сок.

Вечеря: 200 гр. риба на скара, 150 гр. задушени зеленчуци, 1 филия хляб с овесени ядки, чай или кафе без захар.

Tagged , ,
на горе