Кризите в отношенията между партньорите и как да реагираме, за да запазим връзката

Кризите в отношенията между партньорите
Любов и партньорство

Кризите в отношенията между партньорите и как да реагираме, за да запазим връзката

В живота на всеки човек има възходи и падения, моменти на щастие и разочарование. Той е многостранен. Същото важи и за семейните отношения – понякога те също са такива. Периодите на възход са следвани от периоди на кризи. При някои двойки тези катаклизми се случват по-често, при други – не.

Как протичат кризите в семейните отношения и какво да правим в такива моменти?

Отношенията във връзките постоянно се променят. Естествено, когато всичко е добре и нещата вървят гладко, е прекрасно. Но ако възникнат трудности, това означава, че е необходимо да се предприемат спешни действия към промяна.

Първата криза в семейните отношения

Обикновено първата криза в семейните отношения настъпва малко след сватбата. Семейните терапевти предупреждават, че за да се адаптира семейна двойка един към друг е нужно малко време. Всеки член на младото семейство се старае да наложи своите собствени правила, понякога позициите не съвпадат, защото хората сме различни и имаме свои собствени навици и възгледи. Така се появяват първите семейни конфликти и разногласия. С течение на времето хората свикват един с друг, опознават се по-добре. Появяват се семейни традиции, разпределят се отговорности. Всичко преминава и животът става по-спокоен и щастлив.

Втората криза – след третата година от брака

От третата до седмата година от семейния живот е възможно да се появи следващата вълна от конфликти. Това се дължи на факта, че хората вече свикват един с друг, романтичните нотки се поизчерпват и страстта също намалява. На преден план излиза рутината. Но сърцето на всеки все още иска любов, страст, романтика. Оттук идва и взаимното неразбиране. За да избегнете безопасно конфликтите и да преминете през този период на втората криза, психолозите препоръчват да се отдадете на съвместни хобита. Това ще разнообрази семейния живот и ще сближи съпрузите.

Третата криза

Обикновено, минат ли четиридесетте години хората са склонни да правят оценка на живота, изживян до момента.

По това време в семейството често се разпалват конфликти на фона на недоволство на самите партньори към себе си. Получих ли от живот това, което исках? Този и други подобни въпроси излизат на преден план и ако отговорът не е достатъчно задоволителен, човек е склонен да се втурне да прави промени. Обикновено мъжете са по-податливи на това, защото се опитват да докажат своята стойност по-често от жените. Психолозите наричат това „криза на средната възраст“ и определено можем да кажем, че този период е доста труден за семейството. Тук е мястото да се прояви разбиране, да се опитате да подкрепите партньора си в начинанията и да му помогнете да реализира своите мечти.

Други кризи

За съжаление, кризите в семейството могат да възникнат поради факта, че просто се появяват обстоятелства или проблеми, които ни принуждават да променим начина си на живот. Това могат да са финансови затруднения, уволнение, други проблеми на работното място, смяна на местоживеене и така нататък – има много такива причини.

Всичко това провокира конфликти, кавги, взаимното разбирателство изчезва, появява се раздразнителност или, по-зле, куха тишина, когато всеки от партньорите се затваря в себе си и отчуждението взема връх.

В този случай и двамата трябва да направят така, че да съживят връзката си отново и да върнат доверието помежду си. Това не е лесно и никой не твърди обратното.

Но, помнете, за да направите каквото и да е подобрение в живота си, няма как да се случи, ако доброволно и напълно съзнателно не се решите да излезете от собствената си зона на комфорт. Изход винаги има, нужно е само да го откриете.

Tagged , ,
на горе