Коя порода куче е най-подходяща за вас?
Домашни любимци

Коя порода куче е най-подходяща за вас?

Чудили ли сте се коя порода куче е най-подходяща за вас? Когато добавяте ново кученце или куче към семейството си, може да е трудно да решите коя порода е подходящата.

Как да изберем правилната порода куче според начина на живот, който водим? Да, може би звучи като малко претенциозен въпрос, но в крайна сметка, кучетата са като човешките ни приятели. Темпераментът на някои от тях резонира по-добре с нашия собствен.

Неслучайно кучетата са си спечелили славата на най-добри приятели на човека. Те са мили създания, които ни отвръщат с любов и грижа, когато демонстрираме същите към тях. Те са верни другари в редица неволи и успехи, страдат и се радват със своите стопани, защото за едно куче светът – това сте вие.

Има много фактори, които трябва да вземете предвид, за да намерите куче, което отговаря на начина на живот на вашето семейство. Например, някои породи са по-подходящи за крайградски и фермерски семейства, отколкото домакинства, живеещи в града. Когато добавяте което и да е куче към вашето семейство, също е важно всички да бъдат включени в процеса на вземане на решения, включително децата.

Много хора правят грешката да избират куче по външен вид, без да правят каквото и да е проучване дали ще могат да осигурят поведенческите нужди на това куче. Повечето кучета са развъждани с определена цел и все още имат естествени инстинкти, независимо дали става дума за охрана, лов или пастирство. Надяваме се, че това ръководство ще ви помогне да научите малко повече за разликата между породите кучета и кои породи могат да бъдат най-добрите семейни кучета.

Ето как да разберете коя порода куче е подходяща за вас:

Лабрадор Ретривър

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Лабрадор ретривърът е едно от най-популярните кучета в Съединените щати с причина. Тези любезни и общителни кучета играят добре с другите и са нетърпеливи да угодят. Тази порода куче е привързана, търпелива и подлежи на обучение. Ако търсите средно до голямо куче, което ще се свърже с цялото ви семейство, не търсете повече от известната приятелска порода.

Те са ентусиазирани спортисти, които изискват много упражнения, така че са чудесно подходящи за активни семейства, които имат време и енергия да бъдат в крак с тях. Плюс това, породата е изключително гъвкава, прави всичко – от проследяване и подчинение до лов и гмуркане.

Булдог

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Отличителният и набръчкан булдог е чудесен спътник на децата. Тези лоялни кучета могат да се адаптират към повечето атмосфери и са щастливи да прекарват време със семействата си. Булдозите не са много активни и вероятно няма да молят за упражнения, но се нуждаят от редовни разходки и от време на време.

Тази порода куче е спокойна, смела и приятелска. Плюс това, те реагират добре на обучение и се адаптират добре към повечето среди, независимо дали са в града или на село.

Голдън Ретривър

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Златните ретривъри първоначално станаха известни поради желанието за средно голямо куче, което би се справило добре при лов на диви птици. Днес гъвкавостта, интелигентността и приятната личност на тази порода куче са подходящи за много цели. Тя се превърна в една от най-успешните, разпознаваеми и популярни породи във всички области на конкуренцията.

Тези енергични кучета са много активни и се нуждаят от ежедневни упражнения, за да бъдат щастливи и здрави. Тази нетърпелива порода е много подходяща за семейства, които търсят другар, който да се присъедини към тях на дълги бягания или колоездене.

Бигъл

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Това любопитно и енергично куче хрътка се нуждае от много упражнения и седмично подстригване. Компактният размер, късата, лесна за поддръжка козина и интелигентността на бигълите ги правят отлично семейно куче.

Бигълите са най-щастливи, когато имат компания и не трябва да се оставят сами вътре или навън за дълги периоди от време. Тази порода куче е чудесна за семейства с деца или които могат да им дадат много време за игра.

Мопс

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Те са малки, но не изискват глезене. Тяхното грубо лице може да си проправи път в сърцата на мъже, жени и особено на деца, към които те изглежда имат специален афинитет.

Мопсовете не са съвсем естествени спортисти. Но те имат силни крака и безкрайно любопитство, така че се нуждаят от много упражнения и умствена стимулация . Те са удобни както в малък апартамент , така и в селски дом и лесно се адаптират към всякакви ситуации. Ако се чудите коя порода куче е подходяща за вашия апартамент, то това е правилния избор.

Ирландски сетер

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Тази порода куче става известна за първи път през 18 век. Те са порода с висок дух, но нетърпеливи да угодят и са отзивчиви към обучението. Излизащото и обучаемо куче е чудесно за активни семейства, тъй като ирландският сетер е много енергичен и обича да прекарва времето си на открито. Тази сладка порода е добра и с деца и други кучета, което ги прави чудесни за много семейства.

Брюкселски белоглав

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Брюкселският белоглав е сърдечен, интелигентен и активен компаньон. Те процъфтяват чрез взаимодействие, активност и умствена стимулация. Техният малък размер ги прави добри обитатели на апартаменти, стига да им дадете възможност да изгорят малко енергия. Те са смели и обичат да играят и да споделят дълги ежедневни разходки със своите собственици.

Въпреки че те могат да бъдат игриви и буйни, собствениците трябва да внимават, когато наблюдават каквото и да е от взаимодействията им с деца, поради малкия размер на тази порода куче и чувствителния характер.

Френски булдог

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Френските булдоги са една от най-популярните породи дребни кучета в света, особено сред жителите на градовете. Спокойната и адаптивна порода куче е умна и реагира добре на обучение. Французите са спокойни и не са особено атлетични, но оценяват добрата, бърза разходка. Те се разбират добре с деца и други кучета и са чудесен избор за нови семейства.

Коли

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Колитата са легендарни със своите пастирски умения. Те са силни, лоялни, привързани, отзивчиви и бързи. Тази порода куче би било най-подходящо за активно семейство, тъй като те са много енергични и обичат да се движат. Въпреки че се нуждаят от ежедневни упражнения, те също са щастливи да се отпуснат у дома със семейството си.

Ако имате затруднения с придвижването

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Независимо дали става дума за болки в колената, ревматоиден артрит или други проблеми, които ограничават мобилността, най-вероятно ще искате порода куче, което няма нужда от много активност и му е достатъчно една кратка разходка и игри вкъщи. В този случай може да бъде и голямо, и малко куче. Булмастифът и Сан бернарите имат нужда от малко упражнения. Същото важи и за Басет, Ши Тцу и Пекинез. От друга страна Териерите и Средно големите породи имат нужда от много активен начин на живот.

Обичате контактите и социализирането

порода куче
Коя порода куче е най-подходяща за вас? снимка: pinterest

Ако обичате да се заети с организиране на партита, да бъдете доброволец и да се социализирате, то за вас е добре да си вземете порода куче, което обича нови места и да е заобиколено от хора. Такива са Кламбър Шпаньол, Английски и Ирландски сетер и Лабрадор Ретривер, Бигъл, Сибирско Хъски и Френска Болонка.

Изборът на порода куче за себе си е важно решение, което изисква много изследвания и обмисляне. Искате порода куче, което се адаптира към вашия начин на живот и личност. Следователно вземете под внимание фактори като това дали живеете в апартамент, дали имате деца у дома и т.н. Въпреки че кучетата могат да се обучават, не можете да ги накарате да правят определени неща. Например, ако вашето космато бебе трябва да остане само дълги часове, имате нужда от независимо куче, докато, ако живеете в апартамент, малка порода куче може да е идеално за вас.

Има много кучета, които не се вписват добре в нито една от тези групи, защото са мелези. Тези кучета са склонни да нямат преувеличени черти на поведение, свързани с определени породи, и могат да бъдат страхотни домашни любимци.

Въпреки това, внимавайте с така наречените дизайнерски породи, защото тези експерименти не винаги работят и могат да причинят здравословни проблеми в по-късен живот, както и да насърчават лошата практика на развъждане, тъй като някои безскрупулни развъдчици се опитват да спечелят от модата.

В заключение: След като сте разбрали, кои породи най-добре отговарят на характера ви и начина ви на живот, е добре да помислите и дали ще изберете чиста порода или микс. Независимо от това, всяко едно куче е със свой собствен характер и препоръчваме преди да изберете да се срещнете с кучето и неговите родители в Развъдника за кучета. Приютите за кучета също са пълни и има голям избор. Може там да намерите вашето куче.

Препоръчваме ви да видите и двата варианта, тъй като вярваме, че заедно с разумното преценяване кое куче е за вас, играе роля и чувството и усета. В момента, в който видите кучето за вас, ще го познаете и ще сте напълно наясно, че това е то. Същото важи и за кучето- то ще ви избере.

Tagged , ,
на горе