Кога да напуснете работата си, за да спасите живота си

кога да напуснете работата си
Психология

Кога да напуснете работата си, за да спасите живота си

Разбира се, понякога е невъзможно да напуснете работата си. Деца, заеми, битови плащания … А друга работа просто няма. Това са екстремни обстоятелства. Но трябва да сме наясно докъде е границата, защото работата може да ни убие. В буквалния смисъл. Или да съсипе здравето ни – физическо и психическо.

Понякога бягството от унищожителната работа е единственият начин да се спасите. Винаги съществува възможност да си намерите друга.

Същевременно, ако продължите да работите, може да се докарате до такова състояние, че просто да нямате сили да търсите нещо ново.

Съществуват ясни признаци, по които можете да разберете дали  вашата работа ви унищожава.

Знаци, които показват, че сте в опасност

Не се чувствате сигурни

На работа се чувствате в опасност. Вашият шеф, например, ви кара да нарушавате закона. Разбирате, че това е опасно. Предвиждайте възможните последици. И вие постоянно се тревожите. В този случай, дори ако нищо не се случи, безпокойството ще ви доведе до заболяване и ще отнеме силите ви.

Търпите агресивни атаки

Ако търпите агресивни атаки, които унижават вашата личност, това е признак на унищожителна работа. Или подъл тормоз, който никога не спира. Постоянно се чувствате унизени, чувствата ви са наранени. Безполезно е да се убеждавате – унижението е най-силната психотравма, която разрушава здравето. И отнема вярата ни в самите нас.

Нямате време за себе си

Ако изобщо нямате време за себе си, това не е добре. Ако изобщо нямате време за живот, това не е работа, това е тежко изпитание. И тогава нервната ви система скоро ще си отмъсти за липсата на почивка и превключване.

Ако след отпуската не желаете да се върнете на работното място

Работата ви е съсипваща, ако след ваканция или уикенд, мисълта да се върнете там ви ужасява. Чувствате се физически зле при мисълта, че е време да работите отново на същото място. Контрастът между ваканция и работа е твърде силен и работата ви изглежда непоносима.

Здравето е най-важно

Ако сте в реална опасност, тялото ви не вижда друг начин да избегне изтезанията, освен сериозно да се разболее. Ако през последните 3-4 месеца сте били болни почти непрекъснато, може би подсъзнанието ви се е опитало да ви предупреди.

Тогава спечелените пари ще отидат за лечение. А изчерпаният ресурс няма да ви позволи да намерите нещо ново; Е, кой се нуждае от унижен, преуморен човек? Ако има дори и най-малката възможност да си тръгнете, напуснете.

Ако не, вие сте в робство, за съжаление. Трябва да помислите за най-ценното – живота.

Tagged , ,
на горе