Как йогата може да излекува физическите (и духовните) ни рани?

мозъка
Добра форма Психология

Как йогата може да излекува физическите (и духовните) ни рани?

Йогата се превърна в една от най-популярните дейности  в световен мащаб. Над 300 милиона души в света практикуват йога, според статистиката за 2022 г. Популярността му може да се дължи на ползите, които йога предоставя. Чрез практикуването на йога хората могат да подобрят своето физическо, психическо и емоционално здраве. По-малко известен факт е, че йога може да лекува духовни рани.

Духовната рана е форма на страдание, при което сме откъснати от нашето духовно ядро. Духовните рани могат да се проявят като чувство на изолация, безнадеждност, вина или срам. Духовно ранените често чувстват понижено чувство за собствено достойнство и откъсване от целта на живота си. Травмите или раните, без значение дали са физически или емоционални, обикновено остават трайни следи, дълго след като са преминали. Много често човек дори ги забравя, както и събитията, които са ги причинили, но последиците от тях могат да се проявят и след години.

Обикновено лечението им включва операции, рехабилитации или съответно когнитивно-поведенчески терапии. През последните няколко десетилетия обаче все повече специалисти разучават връзката между съзнанието, мозъка, тялото и социалните връзки след преживяна травма и тяхното въздействие върху нея.

Как йогата може да излекува физическите (и духовните) ни рани?

Как лекуваме със силата на мисълта според Петър Дънов

10 оздравителни мисли на Петър Дънов

Как йогата може да излекува физическите (и духовните) ни рани?

Йогата ви учи да оценявате настоящия момент

как йогата може да ни излекува
как йогата може да излекува физическите и духовните ни рани

Повечето човешки страдания се коренят в мания за миналото и бъдещето. Човек, обсебен от миналото, или ще скърби за това, което вече няма, или ще мисли за рани, които вече не са актуални. Човек, обсебен от бъдещето, или ще живее вечно в безпокойство, очаквайки негативните резултати, преди те да пристигнат, или ще живее вечно в чувство на неудовлетвореност, неудовлетворен от пространството между мястото, където е и мястото, където иска да бъде.

Хората могат да постигнат духовно спокойствие само когато приемат и оценят настоящето такова, каквото е. Една от най-големите духовни ползи от йогата е, че ни принуждава да насочим вниманието си към тук и сега. Докато се движим през пози, ние елиминираме разсейването, като се фокусираме само върху настоящите усещания, като дишането и телата ни. Чрез този продължителен фокус ние придобиваме по-дълбока оценка на настоящето.

Йогата подобрява физическото ни разположение 

как йогата може да ни излекува
как йогата може да излекува физическите и духовните ни рани

Духовното здраве и физическото здраве са неразривно свързани. Физическата болка е твърде често срещана причина за страдание и продължителният дискомфорт може да ни откачи от духовното ни ядро. И учените многократно са доказвали, че практикуването на йогата може да подобри физическото здраве. Практикуването на йога подобрява силата, гъвкавостта, баланса и притока на кръв. Тъй като поддържат телата си активни, практикуващите йога намаляват риска от развитие на сериозни здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, артрит и затлъстяване.

Как йогата лекува и заздравява тялото?

как йогата може да ни излекува
как йогата може да излекува физическите и духовните ни рани

Йога движенията и асаните помагат на тялото да развие сила, гъвкавост и баланс, както и да подобри дишането, енергията, кръвообращението и сърдечносъдовата система. Те разблокират гръбначния стълб и подобряват обхвата на движение в ставите.По тези и ред други причини, лекари, кинезиолози и физиотерапевти препоръчват йогата като начин за поддържане и улесняване на физическата активност след нараняване. Предпочитан метод за рехабилитация е, особено и след по-тежка операция, свързана с кратко или продължително обездвижване. В някои случаи именно тези упражнения са единствената възможност за по-бързо раздвижване или изобщо за някакво движение.

Как йогата лекува емоционалните травми?

как йогата може да ни излекува
как йогата може да излекува физическите и духовните ни рани

Доказано е, че йогата е полезна за различни проблеми на психичното здраве, включително депресия, тревожност и травма. Тя също така спомага за развитието или възстановяването на фокуса, търпението, емоционалната интелигентност, самосъзнанието и регулира настроението. Спомага не само за физическото, но и за емоционалното освобождаване. Тя укрепва нервната система и действа успокояващо. Редовната практика води до по-силна връзка със самия себе си.

Какви травми могат да се лекуват с йога?

как йогата може да ни излекува
как йогата може да излекува физическите и духовните ни рани

Ако изпитвате физическа болка, дискомфорт или се възстановявате от някакво нараняване или травма, практикуването на йога обикновено изглежда невъзможно и дори контрапродуктивно. Оказва се обаче, че изпълнението на нежни йога пози всъщност може да ускори процеса на възстановяване и да помогне на тялото да се излекува.Според специалистите някои често срещани наранявания, които могат да се подобрят чрез йогата , са шипове, болки в гърба и врата, увреждания в областта на раменните мускули, плантарен фасциит (възпаление на плантарната фасция – фиброзната връзка, която свързва петата с пръстите, поддържа свода на стъпалото и подпомага ходенето), разкъсване на предна кръстна връзка, както и различни счупвания, разтягания, изкълчвания и други двигателни нарушения, включително и по-сериозни.

Възстановителната йога може да помогне на тялото да се излекува и след операция или от заболявания, свързани със стреса.

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Tagged , , ,
на горе