Как да спрете да мразите и да започнете да обичате

Как да спрете да мразите и да започнете да обичате
Психология

Как да спрете да мразите и да започнете да обичате

Човешкото мислене е много сложно и в доста случаи сами не можем да си дадем обяснение защо сме предубедени за нещо, което може би се харесва на другите около нас или пък те го одобряват. Характерът на човека определя по какъв начин той ще реагира на някоя ситуация и какво може да очаква след това. Именно поради тези причини хората най-често се разделят на песимисти и оптимисти или на такива, които предпочитат да търсят добрата страна на живота и такива, които се концентрират върху негативното. Ако сте от втората група, то определено не можете да се насладите на живота максимално и да очаквате нещо хубаво, което да ви се случи.

Бъдете състрадателни

Ако ви е твърде трудно да спрете да мразите и да започнете да обичате другите хора, започнете като бъдете състрадателни към тях. Може да ги мразите, защото ви е грижа само за себе си. Може би сте наясно само със собствените си страдания. Ако можете да започнете да мислите и за хората, които мразите, вие също ще осъзнаете, че и те страдат. Ако за секунда се поставите на тяхно място, ще разберете тяхната болка и сърцето ви ще омекне и ще ви се отвори за тях. По този начин можете да спрете да мразите и да започнете да обичате.

Спрете да бъдете осъдителни

Колкото повече преценявате хората отрицателно, толкова повече ги мразите. Спрете да ненавиждате останалите, като се фокусирате върху това да осъждате себе си, вместо тях. Правете саморефлексия, като откривате грешки в себе си, вместо да ги търсите в други хора. Когато размишлявате върху вашето поведение и недостатъци, получавате възможности да откриете собствените си минуси, да ги поправите и да бъдете по-добър човек. Но когато се съсредоточите върху намирането на грешки на други хора, вие само печелите разочарование.

Бъдете търпеливи

Любовта изисква търпение. Следователно не можете да обичате без него. Спрете да мразите хората, като добавите повече търпение към себе си. Ако те ви наранят, въздържайте се да не им отвърнете със същото. Не се ядосвайте лесно и не мислете за отмъщение. Обърнете внимание, че колкото повече губите търпение, толкова повече губите любов и получавате омраза в замяна. По този начин, ако искате да си върнете любовта и да се отървете от омразата, възстановете търпението си.

Tagged , ,
на горе