Как да разпознаем, че някой ни лъже?
Психология

Как да разпознаем, че някой ни лъже?

Може да е трудно да разберете дали някой ви лъже – особено ако не го познавате добре. И някои от подсказките, за които може би сте чували – като хора, които се въртят или гледат настрани – всъщност не са добри показатели за лъжа.

Но има определени модели на реч, като повтаряне на въпроса ви или даване на по-кратки отговори, които са по-надеждни признаци, че някой лъже.

Ето няколко научно обосновани начина да разберете дали някой лъже.

Искате да излезете с него? Поканете го

8 признака, че той не ви уважава

10 начина да демонстрирате чувството си за хумор пред мъж

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Просто влез във вътрешната стаичка на душата си

Как да разпознаем, че някой ни лъже?

Те избягват да дават конкретни подробности

лъже
Как да разпознаем, че някой ни лъже? снимка: pinterest

Лъжците може да са по-малко склонни да включват това, което наричаме „проверяеми подробности“. Проверимите подробности са подробности, които могат окончателно да докажат, че тяхната история е вярна или невярна, включително:

Точни часове на събитията
Имена на конкретни местоположения
Имената на хората, с които са се сблъскали
Точният им маршрут до дадено място
Конкретните думи, които са използвали в разговор
Нормално е да забравите някаква информация, особено ако питате за нещо, което се е случило по-далеч в миналото. Но ако човекът, с когото говорите, изглежда умишлено неясен или отклонява всякакви въпроси относно подробности, това може да е знак, че лъже.

Те повтарят въпроса, преди да отговорят

лъже
Как да разпознаем, че някой ни лъже? снимка: pinterest

Ако зададете въпрос на лъжец, той е по-вероятно да ви повтори този въпрос, преди да отговори, докато разказвачите на истината са по-малко склонни да направят това.

Това може да се дължи на факта, че те все още не са се сетили за своята лъжа или трябва да измислят нов детайл в историята си.

Повтарянето на въпроса преди отговор може да им даде време да обмислят какво точно питате и да измислят правдоподобна история. Така ще разберете, че някой ви лъже.

Имат специфични нервни тикове

лъже
Как да разпознаем, че някой ни лъже? снимка: pinterest

Като цяло лъжците може да са по-малко склонни да нервничат, но има няколко специфични поведения, които могат да бъдат свързани с това, че човек ви лъже. Това може да включва:

Те правят „подстригване“ като приглаждане на косата си
Те правят жестове към себе си, докато говорят
Те стискат устни, когато им бъде зададен чувствителен въпрос
Има обаче известно съмнение дали можете да използвате нервното поведение, за да разберете дали някой лъже. Някои експерти твърдят, че невербалните признаци на лъжата не са надеждни и обръщането на внимание на поведението може да не ви помогне да откриете лъжа.

Разказвачът на истината също може да бъде нервен или емоционален относно информацията, която предава, което също може да доведе до проява на нервно поведение.

Те започват да говорят бавно, след това ускоряват

Когато лъжецът отговаря на въпрос, той често започва с по-дълга пауза и бавно разказва историята си. Говоренето по-бавно може да им даде време да измислят разказ или да измислят подробности, докато вървят.

Те могат също така да използват това допълнително време, за да наблюдават реакцията ви, докато говорят, така че да могат да коригират това, което казват въз основа на това как отговаряте.

След като човекът, който ви лъже има ясна представа за своята история, той често внезапно ще ускори темпото си на говорене. Това може да се дължи на факта, че смятат, че твърде бавното говорене ще изглежда подозрително, така че говорят по-бързо веднага щом успеят.

Този преход от бавно към бързо може да се случи само с едно изречение. Хората, които казват истината, е по-малко вероятно да покажат тези драматични промени в скоростта на говорене.

Очи

лъже
Как да разпознаем, че някой ни лъже? снимка: pinterest

Може би сте чували тази тактика преди. Човек, който лъже, може или да гледа, или да погледне настрани в решаващ момент. Хората понякога гледат настрани, когато лъжат; този сигнал може да показва, че те движат очите си, за да се опитат да помислят какво да кажат по-нататък.

Но зяпането е също толкова важно като улика за лъжа. Същото проучване, споменато по-рано, направено от университета в Мичиган през 2015 г., установява, че хората, които лъжат, са по-склонни да се взират в другия човек, отколкото тези, които са честни.

Всъщност 70% от клиповете показват как хората лъжат и се взират директно в хората, които са излъгали. Все пак обаче базовата линия е критичен компонент, когато решавате какви са сигналите за лъжа на другия човек – след като имате базовата линия, изводът дали човекът лъже или не се взима по-лесно.

Tagged , ,
на горе