Как да преодолеете успешно ревността: За да можете спокойно да обичате и да бъдете обичани

как да преодолеете успешно ревността
Любов и партньорство

Как да преодолеете успешно ревността: За да можете спокойно да обичате и да бъдете обичани

Ревността може да е добра за една връзка, но само в много ограничени количества. Като цяло това усещане е най-добре да се избягва. Ако ревността ви пречи да живеете нормално и да се радвате на живота или да застрашите семейните си отношения, е време да сложите край на това.

В крайна сметка не само вие страдате от това чувство, но и вашият любим човек и приятелите, които постоянно трябва да ви виждат депресирани.

Има ли причина за ревност?

Първо се уверете, че имате достатъчно причини да ревнувате. Ако те очевидно не са достатъчни, тогава трябва незабавно да прекратите това лошо чувство. Често дамите демонстрират своята ревност, за да предпазят любимия си мъж от изневяра, така че той да чувства, че е контролиран.

Ако случаят е такъв, помислете дали правите правилното нещо, опитвайки се да контролирате половинката си ? Ако правите това постоянно, това означава само едно и то е, че нямате доверие на близкия човек. А тогава ще ви донесе ли щастие тази връзка ? Не, със сигурност. Така че направете сами изводите си.

Поговорете си двамата честно

Може би най-добрият начин за решаване на проблема с ревността е да разговаряте честно с любимия човек и да разсеете подозренията си.

Кажете му, че се притеснявате, че непрекъснато ревнувате и нищо не можете да направите. Изразявайте открито подозренията си, оставете партньора си да ги опровергае. Когато разберете и обсъдите всичко, ще стане много по-лесно и може би ревността ще отшуми безследно.

Много вредна практика е обаче да се съгласите с партньора, че няма смисъл от ревност без основание, но вътрешно да продължите да се измъчвате. Обикновено, когато осъзнаваме, че не бива да изпитваме определени чувства, ние, хората, вместо да се разделим с тях, просто започваме да ги прикриваме. Ето това е много опасно, защото натрупването на негативни емоции може в буквален смисъл да разруши здравето ви.

Затова не се изкушавайте да постъпвате по този начин. В случай, че наистина винаги имате нужда партньорът да ви уверява, че всичко е наред и че сте единствени за него, оставете го да го прави. В един момент сами ще се убедите, че ревността ви е напразна и ще се откажете доброволно от нея.

Свържете се със специалист

Ако нито разговорът с любимия човек, нито нещо друго помага, а продължавате да се навивате и тормозите себе си и близките си с разяждащата ви ревност, тогава може би си струва да се свържете със специалист и да го оставите да ви помогне.

Психологът ще ви насърчи и напътства как да преодолеете всички и да се отървете от ревността. Така ще можете спокойно да обичате и да бъдете обичани, без да се поддавате на отровата на ревността.

Tagged ,
на горе