Как да предпазите домашния си любимец да не се изгуби

Как да предпазите домашния си любимец да не се изгуби
Домашни любимци

Как да предпазите домашния си любимец да не се изгуби

Най-големият страх за един собственик на домашен любимец е да не го загуби. Това за съжаление е нещо често срещано, особено в големите градове, където имате възможност да пуснете животинчето си да се разхожда само. Най-добрият начин да не се сблъсквате с този кошмар е да вземете предварителни мерки, преди да ви се наложи да добиете горчив опит с това да търсите кучето си, без да знаете къде се намира. Това понякога е фактор, който бива подценяван от повечето хора, защото са убедени, че са внимателни и на тях няма как да им се случи. За съжаление нещата не са точно такива. Има няколко качествени превантивни мерки, които можете да вземете, преди да се случи нещо неприятно.

Кастрирайте животното си

Една от най-честите причини кучетата или котките да бягат от домовете си е желанието им да се размножават. Това е естествен порив, който кара животните да се държат по странен начин, особено когато надушат себеподобно от другия пол. Кучетата дори са способни да поемат големи рискове в търсенето на партньор. Те пресичат натоварени улици, отиват далеч от дома или стигат до бой с други кучета в борба за женска. Това е много рисковано, а при кастриране тези проблеми до голяма степен се решават.

Сложете му каишка с номер или чип

Това е действие, което не е никак трудно, но често е подценявано от много стопани. Ако вашето животно има такъв аксесоар, намирането му ще стане много по-лесно. В него може да бъде записан телефон за контакт или адрес, където кучето или котето ви живее, и така да бъде върнато от този, който го намери. Според ветеринарите рискът да не намерите загубено животно, което няма такъв чип, е много по-голям.

Защитавайте ги и ги успокоявайте

Неизбежен момент от живота ви с домашен любимец е да го оставите за известно време сам или някой друг да се грижи временно за него. Това е най-рискованият период, когато кучето или котката ви могат да избягат, ако имат такава възможност. Да останат сами или с някой друг е стресиращо за животните и е хубаво да прекарате малко повече време с тях преди да заминете, за да бъдат по-спокойни. Ако ви няма за по-кратко време, дори можете временно да ги затворите в една стая, където няма как да отворят прозорец или да излязат навън.

Рискът да загубите животното си винаги съществува. Но можете да намалите тази вероятност, ако сте по-внимателни и подхождате към домашния си любимец с нужното внимание.

Tagged , ,
на горе