Как да освободим задържаните емоции в тялото си

Как да освободим задържаните емоции в тялото си
Психология

Как да освободим задържаните емоции в тялото си

Ние сме емоционални същества и сме родени да изразяваме нашите емоции свободно и открито. Някъде по пътя обаче много от нас се научиха да потискат емоциите, особено онези, които се смятат за „отрицателни“, за да се впишат, да спечелят любов и да бъдат приети.

За да обработим емоционалния си стрес и да го преместим от тялото си, така че да не остане там, трябва да се научим да изразяваме емоциите си по здравословен начин, в тялото и ума. Но първо трябва да се научим да разпознаваме и приемаме чувствата си, когато идват и си отиват.

Какво означава, когато някой ви сънува

5 съвета как да израствате заедно, ако сте започнали връзката си много млади

infomax-logo-50-15-HW  Мира Добрева след комата: Разчитах само на връзката си с Бог (ВИДЕО)

Как да освободим задържаните емоции в тялото си

Избягвайте свръхбдителността

емоции
Как да освободим задържаните емоции в тялото си

Не е здравословно да сте в състояние на повишена тревога през целия ден и след това да се сринете у дома или просто да разчитате на релаксация, за да презаредите. Тези емоции ще ви съсипят.Трябва да се научим как да регулираме нервната си система през целия ден.

Наскоро работих с някой, който обучава лекари от спешното отделение, спешни екипи, полицаи и военни да регулират нервната си система през целия ден. Много от тези хора имат много стресираща работа и ако са стиснати, ако са заседнали в режим на работа, в крайна сметка се оказват изтощени, травматизирани и изгорени. Той ги обучава да изградят здрава нервна система чрез умението за отпусната бдителност. Това е от съществено значение за посттравматично стресово разстройство, безпокойство и стрес – известно още като психично здраве като цяло.

Излекувайте стреса, травмата, безпокойството и гнева чрез тялото

емоции
Как да освободим задържаните емоции в тялото си

Нашата нервна система (включително нашия мозък) има невероятна способност да се променя и расте в зависимост от това как я използваме. Има добри изследвания, които показват, че можем да променим физическата структура, химическия баланс и електрическата активност на нашия мозък в зависимост от това как ги използваме. Можем дори да повлияем на това как нашите гени се активират и предават.

Можем да се научим да оказваме доста голямо влияние върху нашата нервна система, като я тренираме да се активира, когато трябва да се събудим, да изпълняваме задачи или да реагираме на проблеми. Можем също да го научим да се успокоява, когато е време да се отпусне, възстанови, обработи или поправи.

Когато сме спокойни, можем да правим по-съзнателни и мощни избори с живота си. Ние създаваме спокойствие, като разрешаваме нуждите от оцеляване и привързаност и като обучаваме мозъка си да се чувства в безопасност. Тези емоции ще ни помогнат да се справим със стреса.

Бъдете свидетели на преживяването 

емоции
Как да освободим задържаните емоции в тялото си

Постепенно позволете на вниманието си да се отдалечи от думата. Оставете вниманието си да се насочи към тялото ви. Осъзнайте физическите усещания, които възникват в тялото ви в резултат на емоцията, която сте идентифицирали.

Тези два елемента – идея в ума и физическо усещане в тялото – представляват истинската емоция и не могат да бъдат разделени. Ето защо го наричаме чувство – защото чувстваме емоции в телата си.

Оставете вниманието си да премине през тялото ви, докато си припомняте това преживяване. Открийте усещанията, които споменът предизвиква. За мнозина това е натиск в гърдите или усещане за стягане в червата. Някои го усещат като натиск в гърлото си. Намерете къде в тялото си чувствате и задържате емоционалното преживяване.

Изразявайте емоцията

емоции
Как да освободим задържаните емоции в тялото си

Сега изразете това чувство. Поставете ръката си върху частта от тялото, където усещате, че се намира усещането. Кажете го на глас: „Тук ме боли“. Ако знаете за повече от едно място за болка, преместете ръката си от място на място. На всяко място спирайте за момент и изразявайте това, което чувствате. Кажете „Тук ме боли“.

Когато изпитвате физически дискомфорт, това означава, че нещо е небалансирано във вашето преживяване – физически, умствено или духовно. Вашето тяло го знае – всяка клетка в тялото ви го знае. Приятелствайте с тези усещания и тяхната мъдрост, защото болката всъщност ви води към цялост. Изразявайте вашите емоции.

Tagged , , ,
на горе