Как да обичате себе си: три полезни упражнения
Любов и партньорство

Как да обичате себе си: три полезни упражнения

Първо, проверете – какво е вашето ниво на самочувствие? Начертайте вертикална линия на празен лист хартия. След това поставете точка, където смятате за необходимо (като преди това сте си представяли, че тази точка сте вие ​​самите). Ако точката е поставена под средното ниво, вие наистина не се обичате. Ако е много по-високо от средата на линията, вие обожавате себе си. Най-добрият вариант е средната точка, тъй като в този случай се отнасяте към себе си съвсем адекватно. Ако не сте много доволни от резултата от този тест, време е да преминете към упражненията!

Основното нещо, от което се нуждаете, е търпение. Едва ли ще успеете да овладеете упражнение номер 2 за първи път. Най-вероятно ще отнеме няколко седмици, но резултатът си заслужава. Ако все още не сте спортували, направете го. Физическата активност, работата върху тялото повишават самочувствието до небесни висоти.

Упражнение номер 1

Фокусирайте се върху това, което е добро във вас. Ключът към успеха е в редовното изпълнение.

Вземете лист хартия, разделете го на две. В първата запишете всичките си положителни качества. Във втория – какво не харесвате в себе си и какво бихте искали да промените. След това внимателно зачеркнете всяка дума от отрицателния списък. Откъснете тази част и унищожете (разкъсайте го на малки парчета, пуснете го на вятъра, изгорете го). Запомнете останалия текст и си го повтаряйте редовно всяка сутрин или вечер с формулировката „Аз – ….“. След това вземете за правило да добавяте по едно ново качество към този списък на всеки три дни.

Упражнение номер 2

Следете дали изпълнявате положителната динамика. Вместо да се сравнявате с другите, започнете да се сравнявате със себе си – този, който бяхте вчера. Забележете всички добри неща, които успяхте да направите днес, дори ако те са малки. Не пропускайте да се похвалите и да наблюдавате динамиката на процеса.

Упражнение номер 3

Заменете отрицателното с положителното. Изпълнява се на етапи.

Създайте за себе-образ. Представете си го. Помислете само как изглеждате, това трябва да е цялостна картина, която демонстрира не само външен вид, но и характер.

Променете настроението. Всичко, което изглежда негативно във вашето изображение, опитайте се да промените, като представите тези елементи в по-благоприятна светлина. Например, ако виждате себе си като мудна и тази черта може да означава, че сте склонни да отлагате или трудно започвате нов бизнес, помислете, че същата черта ви предпазва от импулсивно поведение и ви дава възможност. Претеглете всичко внимателно, преди да предприемете някакви действия. Водете се от принципа „Моите провали са наистина успехи, просто ги погледнах от грешната страна“.

Представете си своя цялостен образ, как изглеждате в момента, в който постигнете желаната цел.

Направете филм. Сега нека този ваш нов образ го превърнете в ярък, близък, атрактивен обемен цветен филм за вас. Сравнете усещанията. Задайте си въпроса – какви промени усещате, когато сравнявате новосъздадения образ на себе си с изображението, което ви беше представено в самото начало? По правило самочувствието силно зависи от формата и съдържанието на самообраза. Когато образът за себе си придобие положително съдържание и се облече в достатъчно интензивна форма, самочувствието се повишава.

Tagged , , ,
на горе