Какво ще се случи, ако мълчим 7 дни – медитативна практика

ако мълчим 7 дни
Психология

Какво ще се случи, ако мълчим 7 дни – медитативна практика

Думи, думи, думи … Безсмислени разговори, непрекъснати потоци от информация, празно бърборене с приятели, роднини, колеги, непрекъснато доказване на вашата гледна точка пред други хора … Не ви ли писна от това?

Всеки от нас поне веднъж в живота си, но е искал да бъде на мястото на ориенталските монаси, които съчетават медитативни практики със седем дни мълчание. Те мълчат, познават природата си, пречистват душата от мръсотия, негативно социално влияние и се превръщат в просветлени хора.

Но за да мълчите 7 дни, не е нужно да ходите в манастир. Това може да се направи у дома. Да, не всеки ще ви разбере, някои ще си помислят, че сте им смъртно обидени, докато други ще мислят, че имате психични проблеми. Но ние го правим за себе си, а не за другите хора. Защо не се опитате да мълчите една седмица?

Време е да разберете какво ще се случи, ако мълчите 7 дни

Ще си починете от суматохата на света

Ако мълчите седем дни, можете да постигнете катарзис. Източните монаси, които практикуват медитация и седмично мълчание, твърдят, че за седем дни душата може да бъде напълно изчистена от негативно въздействащия човек и уморителната светска суета.

В процеса на седем дни мълчание ще разберете и осъзнаете колко ненужни думи се налага да произнасяте през деня, колко празни диалози трябва да поддържате, за да изглеждате общителни и весели събеседници. А в крайна сметка, дали винаги получавате удоволствие от подобна комуникация?

Ще разберете кой е вашият истински приятел

Ако имате широк социален кръг и вече сте уморени да посещавате партита, да отговаряте на безкрайни телефонни обаждания, да помагате на роднини и приятели да решават проблемите си, тогава седем дни мълчание са точно това, от което се нуждаете.

Защото ще разберете кой е приятел защото наистина ви обича и цени и кой просто ви използва за егоистични цели.

Много хора просто няма да ви разберат и ще си помислят, че сте луди. Те могат лесно да бъдат изтрити от живота ви. Но тези хора, които напълно ви подкрепят, могат спокойно да бъдат наречени истински приятели.

Ще станете по-малко агресивен и конфликтен човек

Хората, които обичат да спорят за всичко на света и да провокират конфликтни ситуации, определено трябва да се пробват да мълчат 7 дни. През това време ще можете да опознаете по-добре себе си и характера си, да се вживеете в ролята на мълчалив наблюдател, който не участва в спорове или конфликти, а просто гледа отвън и се опитва да им даде обективна оценка.

След като завършите една седмица практика на мълчание, осъзнавате, че почти никой не се интересува от вашата гледна точка и много конфликти могат да бъдат избегнати, ако се държите по-малко агресивно и предизвикателно. Споровете отнемат само вашата енергия и оставят горчив вкус в душата ви, без да дават нищо полезно и конструктивно в замяна.

Ще се отървете от вътрешни проблеми

Колко често се улавяте, че мислите, че заобикалящата ви реалност е престанала да ви задоволява? Омръзна ли ви от дълги разговори с безинтересни и скучни хора, които не са в състояние да ви изненадат с нищо?

Ако е така, значи е време да промените нещо. Стагнацията е много лоша, защото човек трябва постоянно да се развива и да върви напред, в противен случай няма да се чувства жив. Седемдневното мълчание ще ви помогне да разрешите вътрешните си проблеми и ще ви даде възможност да намерите наистина верни отговори на много въпроси, които не ви омръзва да си задавате всеки ден.

Мълчанието и съзерцанието са това, което е необходимо на човек, който е заплетен в себе си и не знае в каква посока трябва да продължи. След като приключите с практиката, осъзнавате, че сте намерили спокойствие и спокойствие. Само в това състояние можете да вземете правилното решение и да продължите по пътя си.

Вашата воля ще стане по-силна

Някои хора смятат, че не е трудно да мълчиш и да не кажеш нито дума в продължение на седем дни. Но това твърдение не е вярно. Трябва да сте силни, за да започнете практиката на седемдневно мълчание, но трябва да сте още по-силни, за да я завършите успешно.

Не всички, които са решили да мълчат цяла седмица, стигат до финалната линия. Мнозина се отказват на третия или четвъртия ден. Ако обичате да говорите много и се чувствате зле без комуникация, тогава тази практика ще бъде отличен тест за вашата воля.

Започвайки седемдневна тишина, не бива да гледате часовника на всеки половин час и да мислите кога ще свърши. Трябва да се насладите на процеса и да запомните, че така тренирате силата на волята си.

Ще спестите енергията си

Човек харчи много лична енергия в празни приказки. Ето защо не е изненадващо, че след като говорите цял ден, вечер се чувствате като изцеден лимон. Колкото по-малко говорите, толкова повече слушате дишането си и започвате да го контролирате на несъзнавано ниво.

Седем дни мълчание не само ще ви помогнат да запазите личната си енергия, но и ще ви даде възможност да отделите време за овладяване на правилната дихателна техника. Прекарайте времето, освободено от празни приказки и безсмислени спорове.

Ще се научите да следите думите си

Често изричаме прибързани и обидни думи набързо и тогава много съжаляваме. Но не можете да вземете назад думите, които сте изрекли. А думи без специално значение, изречени само за да не седите в неловко мълчание, не са от полза. Искате ли да се отървете от това и да се научите да поемате отговорност за това, което изричате? Тогава не се страхувайте да мълчите седем дни. След като завършите практиката, ще станете по-приятен и чувствителен събеседник, ще се научите да слушате колегата си и да говорите само онези фрази, които носят определен смисъл. Не забравяйте, че думите, които казвате, трябва да носят дълбочина на мисълта и да бъдат цялостни.

Ще имате повече време за самоанализ

Докато общувате с други хора и ги слушате, нямате абсолютно никакво време за самоанализ. Ако запазите мълчание в продължение на седем дни, тогава ще имате възможност:

обективно да оцените себе си и способностите си

да усетите какво искате най-много

да обобщите ситуацията

да си направите планове за бъдещето

Чрез самоанализ скоро ще можете да разберете точно в коя посока трябва да се движите, за да постигнете истински успех.

Ще видите неочаквани решения на проблеми

Седем дни мълчание ще ви помогнат да се отървете от розовите очила и да разгледате обективно съществуващите проблеми. Ако преди мълчанието сте си мислели, че алтернативни решения на този или онзи проблем просто не съществуват, след като завършите практиката, ще разберете, че сте дълбоко сте грешили.

Много хора, които имат късмета да преминат през практиката на мълчанието, продължила 7 дни, твърдят, че повечето от проблемите се оказват надути и преувеличени. Решаването на останалите проблеми вече не им създава трудности.

Външният ви вид ще стане по-привлекателен

Вътрешната трансформация след седем дни мълчание ще се отрази във външните промени. Хората, постигнали катарзис и просветление, виждат света по различен начин. В очите им можете да видите вътрешно спокойствие, уравновесеност и доброта.

Хората, които практикуват 7-дневна тишина, стават по-щастливи и приветливи. Те имат мирни и красиви лица, защото осъзнават, че всичко на този свят е суета.

Ще се отървете от страховете и притесненията

Човек, който мълчи цяла седмица, започва рязко да усеща настоящия момент. Той разбира, че живее тук и сега. За него вече няма минало или бъдеще. Практикуващият седемдневното мълчание осъзнава, че миналото не може да бъде променено по никакъв начин и бъдещето все още не е пристигнало. Притеснението, че по всяко време може да се случи нещо лошо, е загуба на време.

Повечето страхове и притеснения нямат реална основа. Съвременният човек е забравил как да съзерцава и да се радва на живота. Непрекъснато се суети, бърза някъде, казва много ненужни думи, прави много ненужни запознанства и се чувства като катерица в колело.

Опитайте се да мълчите една седмица и с изненада ще забележите, че животът не е вечно състезание, а вълшебно пътешествие, на всяка секунда от което просто трябва да се насладите!

Ще подобрите психическото и физическото здраве

Ако сте постоянно под стрес, чувствате, че се превръщате в депресиран и мрачен човек, който не се радва на нищо, тогава просто се нуждаете от седемдневно мълчание.

Когато човек постоянно мълчи, той се фокусира повече върху себе си и чувствата си. Ако имате някакви проблемни области, то много скоро ще ги усетите и ще разберете какво точно ви притеснява.

Още няколко полезни съвета

Ако за първи път се интересувате от седемдневната тишина и все още не знаете откъде да започнете, тогава експертите съветват:

Предупреждавайте предварително всички заинтересовани хора

Така ще бъде по-спокойно за вас и хората около вас. Ако в процеса на седемдневно мълчание не много близък приятел или роднина иска да се свърже с вас, тогава докато практиката ви приключи, игнорирайте тези опити. Обяснете му всичко, когато приключите с мълчанието.

Не ползвайте джаджи и електронно оборудване

Компютър, смартфон, телевизор, таблет ще ви отвлекат от практиката ви. Те се превръщат в източник на негативни емоции, пречат на слушането на тишина и самоанализ.

Намерете място, където никой няма да ви безпокои

Ако останете в обичайните си условия и започнете да мълчите, едва ли ще оцелеете 7 дни. И ако вашите близки се опитат да ви разберат, колегите определено ще ви накарат да говорите. Затова вземете почивка и отидете някъде сред природата и се насладете на тишина, концентрация и спокойствие.

Tagged ,
на горе