Какво не знаем за гъбите и тяхната лечебна сила

Какво не знаем за гъбите и тяхната лечебна сила
Добра форма Интересно

Какво не знаем за гъбите и тяхната лечебна сила

В продължение на векове гъбите са познати, ценени и използвани от човека. Още от древността хората познавали лечебните им свойства и освен като храна, често ги прилагали в медицината.

Организмът извлича антибиотици от гъбите

От различните видове гъби се извличат ценни за организма вещества, като лимонена киселина или антибиотици. Способността им да предизвикват ферментация допринася за участието им в приготвяне на пиво, вино и хляб.

Основния състав на гъбите наподобява този на зеленчуците. Гъбите са съставени от 90% вода. Балансът на аминокиселините лизин, валин, левцин, изолевцин, триптофан и треонин, наподобява съдържанието на аминокиселини в яйцата. Богати са на минералите селен, цинк, магнезий, желязо, хром, фосфор, както и на витамини от група В. Калият в гъбите надвишава количеството в състава на бананите. Определяни са като супер храна, поради високия процент на протеини-2,78% и диетични фибри-1,08%. Протеините могат да се концентрират до 13,4% , а фибрите 18,2%, след като се отнеме водата.

Стабилизират кръвната захар

Редовната консумация на гъби нормализира нивата на кръвната захар и забавя отделянето на инсулин. Определени количества мазнини се синтезират и складират. Манатарките са сред най-разпространените видове в България. В древността са използвани при проблеми с червата, стомаха и кожата.От тях се приготвят мехлеми за заличаване на лунички и други кожни недостатъци. Според дерматолозите успешно подмладяват кожата.

Червената манатарка е подходяща за консумация от хора, спазващи диетичен режим, тъй като е най-ниско калорична и притежава свойството да пречиства кръвта.

Гъбите манатарки са използвани при заболявания на стомаха, червата и кожата

Брезовата манатарка се прилага при лечение на бъбреците. Има свойството да пречиства организма от шлаките и вредните вещества, като повишава имунитета. Според изследване проведено от руски учени, манатарката съдържа пигмента меланин. Той има свойството да се вгражда в белтъчната структура на клетъчните тъкани. В руската народна медицина манатарките са се изсушавали и стривали на прах. Използвани са за лечение на изгаряния и незарастващи рани.

Бялата печурка регулира имунната система. Според изследванията има способност да прекъсва растежа на туморни клетки при диагноза рак на гърдата. Щатския университет в Аризона провежда изследване с екстракт от ядливи гъби, сред които и печурка. Резултатите показват намаляване на растежа на туморните клетки с около 33%. Проведени са клинични тестове върху мишки, продължили 10 седмици. В храната им е добавен екстракт от печурка.  Той довел до повишаване на активността на Т-клетките, важни в борбата с вирусно-инфектирани и туморни клетки.

Белите печурки намаляват растежа на туморите на гърдата

Най-разпространените гъби в Европа, притежаващи редица лечебни свойства са масловките. Те съдържат голямо количество витамин D. Масловките са източник на антиоксиданти, жизненоважни за организма.  Подходящи са за всякакъв тип термична обработка, като запазват полезните си свойства.

Характерни за кладницата са антибактериални и антиоксидантни свойства. Притежава способността да синтезира ловастатин – лекарствен препарат, действащ благоприятно на нервната система. Полезен е при повишен лош холестерол в кръвта. Помага при проблем с лумбаго, сухожилия и схванати крайници.

Гъбите кладница понижават холестерола

Преди 35 години японските учени провеждат първото изследване върху гъбата Агарик блазеи. След оповестяване на резултатите на Японския център за ракови заболявания, става ясно, че агарик е ефективен при лечение в онкологията. През 2006 г., на конгрес по микология и фунготерапия в Ню Йорк, ефекта на агарика е доказан, като лек при рак на гърдата и средство, забавящо стареенето. Произхождащата от бразилските дъждовни гори гъба, притежава свойството да понижава страничните ефекти от химиотерапията и лъчетерапията. Екстрактът от т.нар. „Гъба на Бога“ предотвратява възпалението на панкреаса и подсилва имунната система при инфекции.

Използва се при автоимунни заболявания и отоци. Проведен е клиничен тест с екстракт от агарик, на който били подложени 100 пациента с рак на гениталиите. Резултатите показват значително повишаване на естествените клетки-убийци и понижаване на странични ефекти, като загуба на коса, апетит и слабост. В САЩ, екстрактът от блазена се прилага като част от лечението на болните от СПИН.

Любопитно: Лечение с източни гъби

Гъбата Копринус е изследвана от руски миколози. От екстракта й е разработен специален препарат, който лекува пристрастяването с алкохол. Копринуса изчиства токсините в организма, а след 40 дни се проявява лечебният ефект. За пълно лечение от алкохолизъм е нужен прием в продължение на половин година. Доказани са ефективните и качества при сърдечно – съдови и мозъчни заболявания, както и болести на храносмилателната система и стомаха. Интересен факт е, че в процеса на стареене гъбите Копринус Коматус, отделят черна течност, която се използва на направата на мастило.

Препоръчват ги ракови заболявания

През 2006 г. „Журнал за изследване на азиатски естествени продукти“ публикува изследване проведено от Пекинския университет. В него се изучава ефекта на гъбата върху диабетна бъбречна болест. Резултатите на пациентите са понижени нива на кръвната захар и триглицеридите.

В превод Майтаке значи „Танцуваща гъба“. В източната медицина е позната като средство за подобряване на здравето. Според народната медицина удължавала живота. Екстракта от гъбата Майтаке съдържа полизахарид „бета 1.6 глюкан“,който стимулира клетъчната имунна реакция. Оказва положително влияние на хормоналния баланс. Доказано е, че гъбата има свойството да топи мазнини и да предотвратява констипацията.

В китайската медицина някои гъби са използване за подсилване на бъбреците и белите дробове

Най-изучаваната гъба, още от древността, е Шиитаке. Изследвания доказват, че благодарение на съдържащия се в нея полизахарид лентинен, гъбата притежава противотуморно действие. Благоприятства функцията на сърдечно-съдовата система и контролира нивото на липидите в кръвта. Прилага се като лечение на алергии и автоимунни заболявания.

В традиционната китайска медицина гъбата Кортицепс е използвана, като средство за тонизиране на организма, подсилващо бъбреците и белите дробове. В източната медицина екстрактът е използван, като „природен антибиотик“. Подобрява състояния на безсъние, нередовна менструация, ревматизъм и подобрява кръвооросяването, препоръчва се при анемия и висок холестерол. В последните години много изследвания  потвърждават лечебните свойства на гъбите.

Tagged , , , ,
на горе