Какво лекува червената боровинка? Червените боровинки съдържат над 50 микроелемента, които помагат за преодоляване на болести, за които дори не подозирате, че присъстват в тялото ви.
Червената боровинка е отличен антисептик, който помага при инфекции на пикочните пътища и млечница. Това зрънце ефективно се бори със стрептококите, които са причината за тези заболявания. И това е само малка част от онова, на което са способни тези чудотворни пурпурни плодове.
Хранителната им стойност е огромна и дори в консервирания сок от червени боровинки, базиран на сироп, плюсовете на боровинките далеч надхвърлят минусите на нездравословните съставки.
Червената боровинка е истинско спасение при заболявания
На жлъчния мехур: разтваря камъните. Непременно трябва да присъства на трапезата ви, ако имате болки в черния дроб или бъбреците – пречистващите свойства на това зрънце са наистина ненадминати. Тя може ефективно да разтвори дори восъчни тапи в ушите и да възстанови слуха ви.
Освен това червените боровинки са богати на антиоксиданти (като антоцианини)
Те помагат при сърдечносъдови заболявания и атеросклероза. Тя също така съдържа фитоестрогенни съединения, които неутрализират естрогените, които нахлуват в тялото ви от външни източници, като пестициди, синтетични химикали и други вредни вещества. Червените боровинки напълно унищожават тези токсични хормони, които причиняват много проблеми със здравето на жените.
Тези плодове са пълни с вещества и съединения, които премахват радиацията от тялото; аминокиселини, които защитават съединителната тъкан; ензими, които почистват органите. Антипролиферативните свойства на боровинките потискат растежа на бактерии, вируси и други нежелани микроорганизми, които могат да се загнездят в тялото ви. Яжте боровинки по време на периоди на стрес – и ще почувствате облекчение; яжте, когато искате да отслабнете – и наднорменото тегло ще започне да се топи пред очите ви.
Яжте колкото се може повече боровинки, ако страдате от някое от следните заболявания:
сезонни алергии, мигрена, хипотиреоидизъм, хиатална херния, човешки имунодефицитен вирус (HIV), хипертония, рак на маточната шийка, кандидоза, синдром на карпалния тунел, атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, левкемия, рак на яйчниците, стрептококова инфекция, инфекции на пикочния мехур, затлъстяване, пневмония (всички разновидности ), конюнктивит, бъбречна недостатъчност, стафилококови инфекции, заболявания на жлъчния мехур, камъни в жлъчката, калцификация, бъбречни инфекции, камъни в бъбреците, анемия, херпес зостер, диабет, подагра, човешки херпес вирус тип шест, цитомегаловирус (CMV), възли, лаймска болест.
Яжте колкото се може повече боровинки, ако изпитвате някой от следните симптоми: загуба на паметта, мускулни спазми, гризане на ноктите, предменструален синдром (ПМС), наддаване на тегло, подуване на корема, диспепсия, жълтеница, пространствена дезориентация, мания, тревожност, повтарящо се вагинално кървене, спонтанен аборт, тремор, загуба на слуха, синини, глад за храна, замаяност, ушна кал, свръхактивна щитовидна жлеза, възпаление, замъглено зрение, болка в краката, белези.
Червените боровинки ще ви заредят с ентусиазъм. Ако не сте сигурни в нещо, не знаете какво да правите или сте объркани в някаква ситуация, яжте тези плодове и те ще ви кажат в коя посока да се движите. Когато не можете да организирате живота си, червената боровинка ще ви помогне да подредите мислите и делата си, а ако попаднете в капана на критиката, самокритиката или се чувствате ненужни, ще ви подскаже как да се справите с негативните чувства.
В зряла възраст трябва да се изправим пред факта, че небрежността на младостта понякога може да ни служи зле. Постепенно разбираме, че да бъдем видими, да отваряме и показваме уязвимите си страни пред хората невинаги е безопасно, че те могат да се възползват от това. Все пак не бива постоянно да сдържаме радостта – тя е жизненоважна. Вижте как всяка червена боровинка се радва на слънчевите лъчи през сезона на зреене, как блести и играе на вятъра. Грабнете моментите, които ви позволяват да се насладите на радостта от живота: научете се да „блестите“ на слънце и да танцувате под летния дъжд. Изкуството на баланса е едно от най-важните и може да се научи от червената боровинка.
Замразените боровинки имат всички предимства на пресните – така че можете да си направите смути от тях или да ги добавите към сутрешната си овесена каша. Ако купувате сок от червена боровинка в супермаркета, изберете 100% сок от червена боровинка, без добавена захар или консерванти. Ако харесвате тръпчивия кисел вкус, смесете боровинките с орехи.
Дори ако боровинките не са вашето нещо, те пак могат да ви помогнат. Всяка седмица поставяйте купа с тези плодове на кухненската маса и им се любувайте – така те ще проникнат във вашия метафизичен свят и ще ви помогнат да подредите емоциите си. И ако пипате червените боровинки с ръцете си всеки ден, галейки или местейки плодовете от ръка на ръка, те ще имат положителен ефект върху вас на физическо ниво.
Закуска със сурова червена боровинка
Количеството на съставките е предназначено за 2-4 порции.
1 чаша боровинки
2 чаши нарязана ябълка
1/2 чаша резени портокал
1/4 ч.л. портокалова кора
1 ч.ч. кокосова захар
3 листа мента
Комбинирайте съставките в кухненски робот на импулсен режим. Поставете в хладилник за поне половин час преди сервиране.
Ползи за здравето от сок от червена боровинка
Пиенето на сок от червена боровинка е полезно за вас, предлагайки многобройни ползи за здравето. Много хора смятат червените боровинки, за суперхрана поради високото им съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти. Някои ограничени предварителни изследвания свързват сока от червена боровинка с превенцията на някои видове рак, понижено кръвно налягане и повишен имунитет. Необходими са обаче още доказателства.
Освен това сокът от червена боровинка се използва дълго време като домашно лекарство за превенция и лечение на инфекции на пикочните пътища.
Ето какво казва изследването за ефективността на сока от червена боровинка за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, допълнителни ползи за здравето, хранителна стойност, какво да търсите, когато купувате сок от червена боровинка и прости, здравословни начини за консумация на този рубиненочервен сок.
1. Предотвратява инфекции на пикочните пътища
Редовното пиене на сок от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища .
Изследване от 2023 г. заключава, че червените боровинки съдържат антиоксиданти, наречени проантоцианидини, които пречат на бактерии като Escherichia coli да се придържат към клетките, които покриват пикочния мехур, като по този начин намаляват риска от инфекция.
Консумирането на червени боровинки под формата на сок изглежда е по-добрият залог. Анализ от 23 проучвания от 2021 г. посочва, че сокът от червена боровинка е по-ефективен от капсулите или таблетките от червена боровинка за намаляване на инфекциите на пикочните пътища. Изследователите обаче отбелязват, че това може да се дължи на неговата течност и че хората, които консумират сок от червена боровинка, може да са по-добре хидратирани от тези, които използват добавки.
Въпреки това, докато сокът от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, той не е ефективен като лечение на съществуваща инфекция .
Някои скорошни изследвания показват, че консумацията на сок от червена боровинка не подобрява симптомите на честото уриниране, неразположението или продължителността на симптомите при жени с остри инфекции на пикочните пътища в сравнение с питейната вода. При жени, които са получавали както антибиотици, така и сок от червена боровинка или плацебо, сокът не намалява допълнително уринарните симптоми.
И накрая, въпреки че сокът от червена боровинка е отдавнашен домашен лек, използван за лечение на инфекции на пикочните пътища, научните доказателства в подкрепа на това твърдение са ограничени и непоследователни.
Ако сте изложени на риск от повтарящи се инфекции на пикочните пътища, сокът от червена боровинка може да помогне, но вероятно няма да излекува съществуваща инфекция.
2. Може да намали риска от язва
Над половината от световното население е заразено с Helicobacter pylori (H. pylori), вид бактерия, която може да причини стомашни язви и да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.
Проучване от 2021 г. разглежда въздействието на богатата на антиоксиданти червена боровинка върху нивата на бактериите при над 500 възрастни. Субектите са консумирали или плацебо, червена боровинка на прах или сок от червена боровинка с ниски, средни или високи нива на антиоксиданти в продължение на осем седмици. Изследователите открили, че консумацията на сок с високо съдържание на проантоцианидин (антиоксидант) два пъти дневно води до намаляване на нивата на инфекция с H. pylori с 20% в сравнение с други дози и плацебо.
Резултатите показват, че редовната консумация на сок от червена боровинка, когато се прилага в правилната дозировка и честота, има потенциал за частично потискане на H. pylori .
3. Може да управлява ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит (RA) е автоимунно и възпалително заболяване, при което имунната система на тялото атакува здравите клетки по погрешка, което причинява болезнено подуване, главно в ставите.
Проучване от 2019 г. разглежда ефекта на сока от червена боровинка върху активността на RA при малък брой жени със заболяването. Някои добавят 500 мл на ден (около две чаши) нискокалоричен сок от червена боровинка, а други поддържат обичайната си диета.
Докато учените отбелязват, че са необходими по-мащабни и дългосрочни проучвания, те отбелязват, че доброволците, които пият сок от червена боровинка, са имали подобрения в резултатите от активността на заболяването.
4. Може да предпазва от сърдечни заболявания
Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт както при мъжете, така и при жените.
Малко проучване от 2015 г. разглежда въздействието на нискокалоричния сок от червена боровинка върху рисковите фактори за сърдечни заболявания. Тридесет жени и 26 мъже са консумирали или 240 ml (една чаша) нискокалоричен сок от червена боровинка, или плацебо със съответстващ вкус, цвят и калорично ниво два пъти на ден в продължение на осем седмици. Плацебото съдържаше различни количества фенолни антиоксиданти и захар.
В сравнение с плацебо, пиещите нискокалоричен сок от червена боровинка са имали по-голямо намаляване на триглицеридите (мазнини в кръвта), С-реактивния протеин (маркер за възпаление), кръвното налягане и кръвната захар на гладно . Учените заключават, че нискокалоричният сок от червени боровинки може да намали няколко рискови фактора за сърдечни заболявания.
5. Може да засили имунната функция
В допълнение към своите антибактериални свойства, сокът от червена боровинка може да помогне за укрепване на имунната система. В едно проучване субектите пият 450 ml (около две чаши) нискокалорична напитка от червена боровинка, направена със сок, получен на прах от червена боровинка или плацебо всеки ден.
След 10 седмици изследователите установиха, че нивата на имунните клетки, които служат като първа линия на защита срещу настинки и грип, са пет пъти по-високи при пиещите сок от червени боровинки. И докато групата с червени боровинки не е имала по-малко заболявания, те съобщават за значително по-малко симптоми по време на инфекции.
6. Може да поддържа здравето на червата
Чревният микробиом е общност от микроорганизми (като гъбички, бактерии и вируси), които живеят в червата ви. Чревната микробиота, специфичните микроби в червата ви, се променят в отговор на фактори на начина на живот като диета и упражнения.
Проучване от 2016 г. установи, че антиоксидантите в сока от червена боровинка имат положително въздействие върху чревната микробиота. Ефектите могат да включват намаляване на възпалението, отблъскване на вредните бактерии и хранене на полезни чревни бактерии.
Друго проучване от 2022 г. разглежда въздействието на сока от червена боровинка върху микробиома на червата и възпалителните маркери при възрастни с наднормено тегло. Общо 45 души с наднормено тегло или затлъстяване на възраст 18-65 години са консумирали осем унции плацебо напитка или сок от червени боровинки два пъти на ден в продължение на шест седмици.
Пиещите сок от червена боровинка са имали леко подобрение на възпалителните маркери и са имали увеличение на изобилието от полезни чревни бактерии, вероятно поради полифенолните антиоксиданти в сока. Те също така имаха подобрения в състоянието на запек .
7. Може да насърчи вагиналното здраве
Вагиналната дисбиоза възниква, когато нормалният водороден прекис и произвеждащите млечна киселина „добри“ Lactobacillus бактерии във влагалището се заменят с високи концентрации на анаеробни или „лоши“ бактерии. Това може да доведе до бактериална вагиноза със симптоми, които включват вагинално течение с мирис.
Проучване от 2021 г. разглежда въздействието на сока от червена боровинка върху чревната и вагиналната микробиота при малък брой хора в постменопауза. Двадесет и три жени са консумирали или 8 унции (унция) сок от червена боровинка, или плацебо дневно в продължение на 15 дни. Изследователите открили, че пиенето на сок от червени боровинки значително намалява изобилието от патогенни или причиняващи инфекции бактерии.
Учените също така заявяват, че застаряващата чревна микробиота е по-малко разнообразна и реагира на диетичните промени, но относително краткосрочната ежедневна консумация на сок от червени боровинки показва обещаващ пребиотичен ефект и може да помогне за поддържане на нивата на широк спектър от полезни чревни бактерии. Това също помага за поддържане на вагиналното здраве, тъй като бактериите могат да мигрират от червата към влагалището.
Пиенето на сок от червена боровинка: Една чаша неподсладен сок от червена боровинка осигурява:
- Калории : 116
- Мазнини: 0,329 грама (g)
- Натрий: 5,06 mg
- Въглехидрати: 30.9 g
- Фибри: 0,253 g
- Захари: 30,6 g
- Добавени захари: 0 g
- Белтъчини : 0.987 g
- Витамин C: 23,5 mg, 26% от дневната стойност
- Витамин Е: 3,04 mg, 20% от дневната стойност
- Витамин K: 12,9 mcg, 10% от дневната стойност
Витамините С и Е действат като антиоксиданти. Витамин С също поддържа здрава кожа, кости и съединителна тъкан, насърчава заздравяването и помага на тялото да абсорбира желязото.
Витамин Е поддържа имунната функция, помага за образуването на червени кръвни клетки, разширява кръвоносните съдове, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци и помага на тялото да използва витамин К.
Витамин К помага за поддържането на здрави кости. Необходим е и за производството на протеини в черния дроб, които позволяват на кръвта да се съсирва правилно, когато е необходимо, например след порязване.
Червените боровинки също са богати на полифенолни антиоксиданти, включително фенолни киселини, антоцианини и флавоноиди. Те също са едни от малкото плодове с високо съдържание на антиоксиданти проантоцианидин, които са свързани с много ползи за здравето.
Те включват антимикробни ефекти, подкрепа на имунитета и мозъка и защита срещу рак, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.
Рискове
Продуктите от червена боровинка обикновено се смятат за безопасни, но могат да причинят стомашно разстройство и диария , ако се консумират в много големи количества, особено при малки деца.
Въпреки че има малко преки доказателства за безопасността на сока от червена боровинка по време на бременност или по време на кърмене, изследователите предполагат, че е малко вероятно да навреди и е обещаващ за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.
Има противоречиви изследвания за това дали червената боровинка взаимодейства с лекарството за разреждане на кръвта варфарин.
Хората със симптоми трябва да се консултират първо със своя личен лекар за правилна диагноза и лечение. Не трябва да използвате продукти от червена боровинка вместо доказани лечения.
Съвети за консумация
Съставът на сока от червена боровинка може да варира значително. Ще намерите всички от следните опции на пазара:
- 100% неподсладен сок от червена боровинка
- 100% сок, направен от смес от червена боровинка и друг плодов сок, като сок от малина, грозде, вишна, нар и др.
- Коктейл от сок от червена боровинка, който може да съдържа до 25 грама добавена захар на чаша
Препоръчва се да изберете 100% плодов сок като най-добрия вариант. Ако изберете друг вид сок, стремете се към поне 27% сок от червена боровинка, ако искате да изпитате ползите от сока от червена боровинка.
Чистият сок от червена боровинка може да бъде горчив, така че може да предпочетете смес от сокове. Или можете да създадете своя собствена комбинация и да я смесите с газирана вода. Сокът от червена боровинка може също да се смеси в смути заедно с по-сладки плодове като банан или фурми или да се добави към чай, дресинги за салати или сладки. Можете също така да използвате сок от червена боровинка като течност в овесени ядки или овесени ядки за една нощ, маринати и сосове.
В заключение
Сокът от червена боровинка е богат на противовъзпалителни антиоксиданти и ключови хранителни вещества като витамин С. Може също така да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, да поддържа здрави черва и да помогне при някои хронични заболявания, като сърдечни заболявания и ревматоиден артрит.
Ежедневната консумация на червени боровинки обаче може да не е оптимална за всеки. Твърде много червена боровинка може да предизвика храносмилателен дистрес. Говорете с доставчик на здравни услуги, ако имате някакви въпроси относно пиенето на сок от червена боровинка или ако може да е полезно за вас въз основа на вашата лична здравна история и цели.