ашвагандата
Добра форма

Какво лекува ашвагандата?

Какво лекува ашвагандата? Тя е уникално растение, което се използва в индийската народна медицина от много дълго време. Обхватът на полезното му действие е необичайно широк. Първо, това е мощен адаптоген, който дава на тялото сили да се справи със стреса и неговите последствия. В допълнение, ашваганда ще се използва за лечение на много заболявания в бъдеще.

7 естествени виагра-продукти

Яйчниците са най-уязвимият орган при жените след 40

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Ашваганда е адаптоген от растителен произход, който има способността да се справя ефективно със стреса.

Поради тази причина тя се използва активно в народната медицина. Сега се изследват възможностите на растението в областта на положителния му ефект върху паметта и имунната защита на организма. Ето как се използва ашвагандата.

Днес ашваганда се използва при лечението на артрит, тревожност, биполярно разстройство, хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство, проблеми със съня, злокачествени заболявания, туберкулоза, астма, дерматологични болести, бронхит, фибромиалгия, менструален дисбаланс, хълцане, болест на Паркинсон, хипотиреоидизъм и хронична патология на черен дроб.

Също така е възможно да се използва за намаляване на нежеланите ефекти от лекарства, използвани при лечението на онкология и шизофрения. Билката помага също така за понижаване на холестерола и нивата на кръвната захар.

Ашваганда поддържа тялото в борбата срещу стреса и е комплексен тоник при:

Срещу усложнения в организма, причинени от стрес

  • Стимулиране на имунната защита и плодовитостта
  • Облекчаване на болката, възпалението и увреждането, причинено от оксидативен стрес
  • Укрепване на паметта и физическата активност
  • Защита на мозъка, черния дроб, белите дробове и бъбреците
  • Подкрепа при диабет, инфекции и онкология

„Минуси“ на билката:

Лош вкус

  • Вероятност от повишаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза
  • Възможни храносмилателни проблеми
  • Недостатъчен брой клинични резултати, за да се оправдае медицинската употреба
  • Няма достатъчно доказателства за отчетените ползи
  • Няма конкретно определение за оптимална дозировка

Традиционни употреби:

  • Корените на растението се използват като афродизиак, диуретик, противопаразитно, тонизиращо средство.
  • Листата се използват при треска и болезнени отоци.
  • Семената имат противопаразитно действие.
  • Съцветията – стягащо, диуретично, афродизиак, имат детокс ефект.
  • Коренът от ашваганда се използва при рехабилитация на жени след раждане, за уплътняване и увеличаване на обема на кърмата.

Активни съставки: ашваганда съдържа голям списък от активни съставки, като витанолиди, алкалоиди, сапонини, терпеноиди, флавоноиди, танини, феноли, смоли.

Предложен потенциал на билката:

Безпокойство и стрес

Към днешна дата ашваганда предоставя най-достоверния списък от аргументи за успешно управление на стреса. Ашваганда се използва като успокояващ тоник.

Памет

Екстрактът от корен на това растение подобрява паметта по време на експеримента при доброволци с леки когнитивни увреждания.

Загуба на тегло и мускулен растеж

Екстрактът от корен на растението намалява желанието за храна, необходимото количество храна и телесното тегло в специален експеримент. В клинични проучвания екстрактът от ашваганда е показал: намаляване на мастните натрупвания в проблемните зони на тялото, увеличаване на мускулната сила, увеличаване на тестостерона, издръжливост.

В проучване на 49 здрави доброволци ашваганда подобрява кардиореспираторната издръжливост и физическото здраве след три месеца употреба.

Диабет

В специфично проучване ашваганда понижава кръвната захар по начин, подобен на класическата диабетна терапия, без значителни странични ефекти. Има ефект също за понижение на серумния холестерол, триглицеридите. Средна дисфункция на тестисите, катаракта.

Сърдечносъдовата система

Ашваганда има способността да понижава кръвното налягане и холестерола, което намалява вероятността от развитие на атеросклероза. При специфични проучвания върху лабораторни животни е доказано, че растението намалява риска от инсулт. Ашваганда може да намали триглицеридите и да предотврати окислително увреждане на клетките от химиотерапия.

Контрол над инфекциите

В специално проучване на 133 пациенти с туберкулоза, ашваганда, комбинирана с антибиотици, е по-ефективна за облекчаване на кашлица и треска, отколкото прием на антибиотици самостоятелно. Растението също намалява проявите на болестта. В проучване, проведено върху лабораторни мишки, ашваганда инхибира или убива Salmonella и Staphylococcus aureus.

Растението ускорява възстановяването от вирусен хепатит. В допълнение, ашваганда е показала антивирусен ефект срещу ХИВ, херпес.

Ашваганда може да инхибира растежа на следните гъбички: Aspergillus flavus, Fusarium oxysporum и Fusarium verticillioides.

Билката показва антипаразитни ефекти срещу малария и лайшманийоза при проучвания върху животни.

  • Обсесивно-компулсивно разстройство

В експеримент с 30 пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство екстракт от растението, в комбинация с традиционната терапия, смекчава симптомите по-ефективно, отколкото приемането само на лекарство.

  • Разстройство с дефицит на вниманието

Терапията за разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност включва употребата на психостимуланти. Но дългосрочната им безопасност е под съмнение. Следователно е необходима безопасна алтернатива.

Комплекс от ашваганда, божур, готу кола, спирулина, бакопа и мелиса подобрява времето за реакция, импулсивността и фокуса, без странични ефекти.

Шизофрения

В специален експеримент ашваганда намалява проявата на сензорни проблеми (осъзнаване на околния свят), характерни за страдащите от шизофрения. Но ашваганда няма ефект върху чувството на изолация или депресия, показва друго проучване на пациенти с шизофрения.

Болка

Ашваганда облекчава болката и ограничението в динамиката на движението при експеримент с доброволци, страдащи от болки в колянната става. Терапията на страдащите от ревматоиден артрит с включването на ашваганда е допринесла за отслабване на болковите прояви, болезненост на ставите и подуване.

Доказано е, че смес от билки, включително ашваганда, индийски тамян, куркума и цинк, облекчава болката при остеоартрит.

Репродуктивно здраве

Адаптогенът минимизира усложненията по време на менопаузата. Използването на това растение намалява така наречените горещи вълни, промени в настроението, нарушения на съня, тревожност. В специален експеримент става ясно, че ашваганда подобрява сексуалната функция на жените.

В специален експеримент с мъже е доказано, че ашваганда намалява оксидативния стрес и допринася за производството на сперматозоиди. Имало е подобрение и в броя и подвижността на сперматозоидите.

Нормализиране на съня

Екстрактът от корена и целият адаптоген традиционно се използва в Аюрведа като средство за здрав сън.

Имунна защита

Ашваганда има способността да подобрява така наречения имунен отговор чрез стимулиране на лимфоцитите. А билковата смес с ашваганда в състава повишава активността на естествените клетки убийци и белите кръвни клетки, които се борят с новообразувания и вируси.

Червата

Аюрведично лекарство, съдържащо това растение, допринася за лечението на запек, коремна болка и повръщане. Клизма с екстракт от адаптогена нормализира микроклимата на чревната лигавица при лабораторни плъхове с чревно възпаление.

Оксидативен стрес

Витанолидите са активните съставки (антиоксиданти) в ашваганда. В експерименти, направени върху човешки клетки, растението подобрява маркерите на свързания с възрастта оксидативен стрес, което дава надежда за способността на растението да предотвратява ранното стареене.

Дълголетие

Антиоксидантният потенциал на този адаптоген би могъл вероятно да увеличи продължителността на живота.

Мозък

В хода на експерименти, проведени върху клетки, растението има положителен ефект върху растежа на мозъчните клетки и активира регенерацията на невроните.

Болест на Алцхаймер

Този тип деменция се причинява от натрупването на бета-амилоидни протеини и загубата на мозъчни клетки. Растението подобрява мозъчната когнитивност и минимизира отлаганията на бета-амилоид при лабораторни мишки с болестта.

Болестта на Паркинсон

Това е невродегенеративно заболяване, причинено от загуба на допаминови неврони. В специфични проучвания ашваганда стабилизира нивата на допамин и намалява увреждането на мозъчните клетки от свободните радикали.

Злокачествени новообразувания

Растението стабилизира общото състояние на пациенти, страдащи от рак и подложени на химиотерапия. Експерименти върху животни и клетки показват, че отделните компоненти на адаптогена (Витаферин А) потискат и унищожават нездравите клетки.

Кости

Здравето на костите изисква специално внимание на възрастовия етап след менопаузата, с намаляване на нивата на естрогена (това води до нарушение на костната структура). При лабораторни мишки с дефицит на естроген растението предотвратява загубата на костна маса и насърчава образуването на нова кост.

Адаптогенът подобрява структурата на костната тъкан при опитни животни с калциев дефицит, повишава скоростта на образуване на колаген в костната тъкан.

Бъбреци

В експерименти, проведени върху лабораторни плъхове, ашваганда демонстрира защита на бъбреците от токсични ефекти на различни съединения.

Черен дроб

Ашваганда предпазва черния дроб от въздействието на радиация и тежки метали. Адаптогенът увеличава количеството на жлъчката при лабораторни животни с повишен холестерол и намалява редица чернодробни ензими, който показват увреждане на чернодробните тъкани.

Респираторни инфекции

Полизахаридите в състава на растението са склонни да потискат кашлицата. При лабораторни животни витаферин А, присъстващ в растението, предпазва белите дробове от възпаление и оксидативен стрес, причинени от токсични липозахариди.

Заболявания с автоимунна природа

Лупусът е заболяване, което се проявява като висока степен на възпаление. В специален експеримент с мишки, растението намалява маркерите на възпаление, които са високи при лупус и други автоимунни заболявания.

Наркомания

Посоченият адаптоген помага за предотвратяване на зависимостта от морфин в ранен стадий. В специални експерименти, проведени върху плъхове, експозицията на ашваганда отслабва симптомите на отнемане и зависимостта от морфин.

Хипотиреоидизъм

Лек хипотиреоидизъм (ниско ниво на тиреоидни хормони) често се наблюдава при жени над 55 години. В хода на специален експеримент екстрактът от този адаптоген нормализира TSH и хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4).

Трябва да се внимава при комбинирането на успокоителни, докато ги приемате с ашваганда. Има смисъл пациентите с хипертиреоидизъм да избягват приема на този адаптоген.

infomax-logo-50-15-HW От целия свят се събират в с. Българи за тайнството на нестинарите

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе