Какво издава косата ни?
Здраве и красота

Какво издава косата ни?

 

След прекратяване на връзката жените се втурват да сменят прическата си. Психолозите смятат, че този не винаги съзнателен избор може да каже много за нашия характер или начин на живот. Каква е причината за желанието да актуализираме прическата или цвета на косата, когато в живота ни настъпят промени? И как нашият имидж влияе върху мнението на другите относно нашите лични качества?

 

Косата ни позволява да изразим себе си, да се променим, да се откроим или, обратно, да сме невидими. Замисляли ли сте се защо, след като са преживели неприятности с близки, много жени се подстригват? „Ето как се опитват да се отърват от атрибута на женственост, който ги е довел до страдание“, казва психотерапевтът Глория Роси. Но не всичко е толкова просто. Известно е, че всички преживявания и заболявания се отразяват върху косъма.

 

В този смисъл косата може да бъде сравнена със ствола на дърво, на което годините от живота са отбелязани с кръгове. И колкото по -лоша е била тази година, толкова по -тънък е кръгът. Именно анализът на косата на Наполеон помогна на учените да докажат, че е отровен с арсен.

 

Косата ни е засегната от периоди на стрес и щастие, неправилно и добро хранене и други житейски обстоятелства. Ето защо, в края на труден етап, много хора се подстригват. Това е желанието да се отървете от тежестта на спомените, да „изрежете“ неприятната информация заедно с косата.

 

Прическата като катализатор на промяната

Желанието за промяна на дължината или цвета на косата не винаги възниква в резултат на трагедия. „Вярваме, че тъй като ние самите можем да се променим толкова бързо, лесно можем да поемем контрола върху живота“, обяснява психоаналитикът Изабел Королицки. Опитвайки различен външен вид, момичетата и жените се чувстват по -уверени.

 

Квалифицираният фризьор знае как да направи клиентката по -женствена, строга или, напротив, закачлива. Успешният резултат ще даде не само радост, но и усещане за хармония. И обратно, когато очакванията не са оправдани, това може да понижи самочувствието. Затова толкова упорито търсим „нашия“ фризьор.

 

Какво крие косата ни?

Коса и възраст

Решаваме първите експерименти с косата в младостта си. И най -често те са „прекалени“: радикални цветове, дрехи … Обикновено бунтарският период приключва, когато въпросите за изграждането на кариера излизат на преден план. Тези, които запазват тийнейджърските си навици за дълго време, може да имат трудности в професионалния и личния си живот.

 

Възприемане на другите

Косата влияе не само върху нашето усещане за себе си, но и върху това как другите ни виждат. Тези, които откриват челата си, изглеждат уверени и целенасочени. Страничният път вляво показва желание да се омаловажи женствеността. Сресаната на среден път коса отразява вътрешното желание за баланс между ин и ян (мъжко и женско).

 

Променяйки прическата си, ние не само променяме живота си към по -добро, но и леко манипулираме мнението на другите.

 

Ярките нюанси на косите предизвикват както внимание, така и отхвърляне, подозрение за лицемерие или измама. Къдравите момичета изглеждат по -лекомислени от тези с права коса.

 

Например 35-годишната Кристина, собственичка на руси къдрици, казва, че не е повишавана от много години. Тя получава желаната позиция едва когато изправя и боядисва косата си. „Не бях щастлива и приятелите ми казаха, че започнах да изглеждам по -стара. Но седмица по -късно бях назначен за шеф на кредитния отдел в нашата банка. Явно преди това изглеждах на ръководството като несериозен човек “.

 

Променяйки прическата си, ние не само променяме живота си към по -добро, но и леко манипулираме мнението на другите. Чудесна причина да си запишете час в салон, да си купите усъвършенстван продукт за грижа или поне модерен аксесоар за коса.

Tagged , , , , , , ,
на горе