Знаете ли, че … Хламидията често остава скрита?
Партньорски статии

Знаете ли, че … Хламидията често остава скрита?

В 75% от случаите не можем да разберем за болестта без тест

Хламидията се смята за една от най-често срещаните и диагностицирани полово предавани болести. Открива се най-вече у младежите до 25 години, но абсолютно всеки може да се зарази. Установено е, че жените с хламидия, са непропорционално много – над 3 пъти повече от мъжете. У жената, нелекуваната инфекция с хламидия може да причини репродуктивни проблеми.

Заразяване

Предаването на хламидията става чрез трите основни типа сексуален контакт – вагинален, анален и орален, но е наистина важно да се отбележи, че не е необходимо да има осъществено проникване – достатъчно е да има генитален контакт. При орален секс, ако е бил на лице контакт с очите, може да се заразите с друг тип хламидия, която води до слепота, ако не е лекувана. Хламидията, макар и рядко се предава в басейни и сауни.

Трябва да се има предвид, че е възможно повторно заразяване, дори и да сте имали и излекували хламидия преди.

Симптоми

Около 75% от жените не изпитват абсолютно никакви симптоми. Същото важи и за около 50% от мъжете. Точно затова и болестта често се нарича „тиха“ или „скрита“. Логично, в такива случаи най-сигурният начин да откриете дали имате хламидия, е да се тествате.

Все пак има случай, в които се проявяват симптоми на болестта. За жените те могат да включват следните:

  • Вагинално течение;
  • Болки в гърба и долната част на корема;
  • Нередовен менструален цикъл, включително кървене извън менструалното;
  • Болезнен полов акт и/или кървене след него;
  • Парене по време на уриниране;
  • Възпаление на шийката на матката.

Голяма част от посочени симптоми са характерни и за разнообразни други заболявания и това е причината хламидията да е била разпозната доста по-късно в историята от други по-известни заболявания. Това е още една допълнителна причина да се препоръчва тестиране за бактерията на хламидийното заболяване.

Симптомите при мъжете (когато има такива) могат да включват:

  • Болезнена секреция от пениса;
  • Парене при уриниране;
  • Болка в тестисите и/или ниско в коремната област;
  • Мътна първа урина за деня.

Ясно е, че и при мъжете повечето симптоми могат да бъдат атрибутирани на разнообразни заболявания и е необходимо да бъда направен специален тест, за да се установи дали са свързани именно с хламидия.

Усложнения

При нелекувана инфекция могат да настъпят тежки усложнения както за жените, така и за мъжете. За женския организъм хламидията може да донесе възпалителен процес за репродуктивните органи и да ги увреди трайно. При мъжете усложненията не са чак толкова фатални, но не са и леки – може да се възпали една част от тестисите, което да причини много сериозна болка; може да се образува инфекция на простатата или уретит. Добрата новина е, че макар лечението да е трудно, продължително, включващо и двамата партньори, вероятността болестта да изчезне без никакви усложнения е доста голяма.

Тестване

Възможни са няколко варианта за тестване. В лаборатория се взима секрет от влагалището или пениса. Изследването с бърз тест за хламидия вкъщи за жени е на подобен принцип. То обаче може да бъде извършено от удобството на дома. В комплекта, който получавате, има малък тампон, който поставяте в края на вагиналния канал и завъртате за кратко. Тампонът се поставя в предоставен в комплекта на теста контейнер с течност, а след това две капки от нея се слагат на тестова лента. Резултатът е налице след 15 минути. Разбира се, за всичко това има предоставени инструкции.

Заключение

Хламидията в сред най-срещаните болести, които са предавани по полов път, която може да има огромни последици за женското здраве, а в повечето случаи няма симптоми. Затова тестването е най-добрият начин да сте сигурна в здравето си.

Поръчайте тест за хламидия тук, директно от нашите партньори.

на горе