Здравословните ползи на тиквените семки

Здравословните ползи на тиквените семки
Добра форма

Здравословните ползи на тиквените семки

Тиквените семки и извличаното от тях масло са богати на стимулиращи здравето съставки. Те предпазват от проблеми с простата, помагат при възпаления на пикочния мехур, намаляват нивото на холестерола, понижават кръвното налягане и се справят със свободните радикали.

Тиквата и особено нейните семки са много известни в лечебната медицина. Оранжевият плод и неговите овални зеленикави семки съдържат ценни хранителни вещества и активни съставки с лечебни свойства. В тиквените семки се съдържат големи количества фитостерини, които са от групата на растителните вещества. Те оказват силно противораково действие. Изследвания показват, че както тиквените семки, така и извличаното от тях масло са много ефективни при хиперплазия на простатата, което представлява доброкачествено уголемяване на органа, от което мъжете често страдат с напредване на възрастта.

Съдържащите се в тиквените семки вещества предпазват не само от оплаквания, свързани с простата. Те подсилват общата функция на пикочния мехур и подпомагат лечението на болезнените пикочни инфекции. Маслото от тиквени семки е сред най-ценните растителни мазнини, тъй като около от 80% от съдържащите се в него мастни киселини са ненаситени. Те намаляват нивото на мазнините в кръвта, предотвратяват образуването на съсиреци и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Съдържащите се в тиквените семки селен, линолова киселина и витамин Е имат силна предпазваща функция при проблеми с пикочните пътища. Линоловата киселина помага за координацията на мускулите на пикочния мехур, докато витамин Е подсилва съединителната тъкан. Маслото от тиквени семки притежава по-висока антиоксидантна сила от всички други хранителни масла. Затова е особено ефективно при борбата със свободните радикали. Тези отпадъчни от организма продукти често влияят на засилването на стареенето, както и за възникването на атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания.

А самите яркооранжеви плодове на тиквата, са пребогати на ценни вещества като витамин Е и подсилващия имунната защита селен, както и минерали като магнезий, калций и калий. Витамин В комплекс също е в огромно количество като съдържание от полезния плод. Той е изключително важен за обмяната на веществата в организма. Триптофанът, който се съдържа в семките на тивата пък е много важен за образуването на хормона на съня – мелатонин и хормона на щастието – сератонин. Така че, тиквата и нейните полезни семки са едно чудесно естествено природно средство, което може да ви помогне да се предпазите от лошо настроение и безсъние.

Как да разпознаем качественото масло от тиквени семки?

Когато го купуваме, на опаковката му е добре да потърсим указание, че маслото е от първо пресоване. Тъй като съществуват и други варианти, при които останалата след пресоването маса се смила отново, разбърква с вода и пресова отново, това е нещо което снижава хранителната стойност на продукта. Оригиналното масло, получено от първо пресоване е тъмно зелено на цвят, слузесто и гъсто. То има интензивна миризма на ядки, с лек нюанс на подправки.

Изключително е важно, когато се използва маслото да бъде студено и да не се подлага на нагряване. При неговото загряване, то не само губи своите ценни съставки, но и придобива горчив вкус. Поради привкуса си на ядки, маслото е подходящо за овкусяване на салати. Може да се добави към охладена супа от тиква или да се консумира, като се топи с бял хляб. Подходящо е за овкусяване и на всякакъв вид печени и варени зеленчуци или направата на песто.

Ако се съхранява на тъмно и студено, маслото от тиквени семки може да запази своите качества в срок до 12 месеца. Ако то е по-старо може да изгуби част от аромата си и съдържанието на витамини в него и хранителните си стойности. След отваряне на бутилката, тя трябва да бъде използвана максимум в срок от една година.

Tagged ,
на горе