За успешна връзка и двамата трябва да гледате в една посока

За успешна връзка и двамата трябва да гледате в една посока
Любов и партньорство

За успешна връзка и двамата трябва да гледате в една посока

Изглежда, че всяка двойка има своите различия. И понякога тези различия се превръщат в големи проблеми. Може би се чувствате като „съпругът ми и аз искаме различни неща в живота“ или „съпругът ми и аз нямаме еднакви цели“.

Да, мила. Фактът, че и двамата се обичате, не означава, че трябва да пренебрегвате себе си, заради другия. Да, трябва да се грижиш за щастието му, но не и за сметка на твоето собствено. Хората сме толкова различни и същевременно толкова еднакви. Всеки един от нас има различни мечти и цели в живота.

Но ако искаш наистина да имаш здрава и пълноценна връзка трябва да избереш партньор, който да те подкрепя и с който да имате сходни интереси и планове за бъдещето. В противен случай ще срещнете трудности и изпитания, а накрая всичко това може да свърши или с раздяла или с пренебрегване на мечтите на един от вас – все грозен край.

Ето какво да направиш в подобна ситуация

Говори за това

Преди да вземете каквито и да е решения с твоя партньор, трябва да говорите открито за това без никакви опасения и спестявания на чувства, емоции, мнение.  Направете всичко възможно да се разберете. Чуйте се. Отделете време да изразите целите си в детайли и да се изслушате един друг.

Лесно е да правим предположения и да мислим, че знаем какво чувства и мисли партньорът ни. Разбираш ли напълно мечтите, мотивациите и намеренията на другия? Това не означава, че все още няма да имате различни цели. Но можете да укрепите връзката си, въпреки различията си и да стигнете до баланс и двамата да сте облагодетелствани. Възможно е, колкото и да ви се струва, че не е.

Припомнете си защо сте заедно

След като сте заедно от няколко години и сте се опознали донякъде, забелязвате разликите между това, което и двамата искате. Може да е полезно да се фокусирате към общите неща, които ви свързват. Съсредоточете се върху това, което ви обединява, вместо това, което ви разделя и отчуждява. Това може да ви помогне да подкрепите връзката ви и да ви сближи, така че да се справите с предизвикателствата по-лесно.

Запитайте се какво споделяте. Да, често чуваме, че противоположностите се привличат, но дали наистина е така?  Според мен те повече разделят хората, отколкото ги сближават. Така че, фокусирайте се върху това, което ви събира, а не върху това, което ви разделя. Спомни си защо се влюби в този човек и какво най-много харесваш в него.

Не издребнявайте

Ако имате проблеми с намирането на общ език, опитайте се да не се фокусирате прекалено върху малките неща, които възпрепятстват отношенията ви. Защото ако им отдадете внимание, след време това може да се окаже голям проблем. Вместо да се фокусирате върху малките неща, фокусирайте се върху по-голямата картина. Ще забележите, че ако се вгледате в голямата картина, често ще намерите някаква обща точка.

Съвместимостта е сложна. Все още можете да имате повърхностни различия, но сходните по-дълбоки ценности и вярвания биха ви помогнали. Много двойки откриват, че всъщност няма значение дали имат напълно различни интереси и хобита.

Компромисите – важна част

Дори за двойки, които споделят същите цели, винаги ще има компромиси, които трябва да се правят.  Почти невъзможно е да се постигне споразумение за всичко. Така че, дори ако сте 100% в синхрон във всяко едно нещо, винаги има място за компромис.

Понякога компромисът означава пълен отказ от нещо. Друг път това означава да приемете по-малко от това, което наистина сте искали. Има ли начин да се срещнем по средата? Да, но стига и двамата да имате желание да спасите връзката ви. И не забравяй, че ако между двама ви има 10 крачки и ти вече си направила своите 5 – нито крачка повече напред, мила. Негов ред е.

Приеми, че хората се променят

Нормално е с партньора ти да се промените през цялата ви връзка. Това е неизбежно, защото заедно израствате. Нещата никога не могат да останат същите. Това означава, че сте заседнали на едно ниво и никакво развитие. Промените са полезни и необходими. Всички имаме право да променим мнението си. И когато това се случи, нашите цели, приоритети и това, което искаме, също могат да се променят.

Понякога тези промени могат да се почувстват незначителни, но понякога са категорични. Но съпротивата на промяната е безполезна. Ключът е да приемете, че това се случва и да се опитате да разберете защо се е случило. Бъдете максимално отворени за нови идеи и двамата.

Tagged , , , , , , , , , ,
на горе