Защо икебана е японска философия?
Идеи за дома Интересно

Защо икебана е японска философия

Изкуството за подреждане на цветя в Япония се нарича „икебана“. В превод думата означава „пътят на цветята“ или „да вдъхнеш живот на цветята“. Откъснати от природата, цветята получават нов живот във вазите.

Защо „пътят на цветята“? Защото ни показва „пътя“, който човек извървява към природата. „Пътят“, който създава букет от емоции, мисли и вдъхновение, когато подреждаш живи цветя. Връзката на човека с природата.

Това е японска практика, която може да ви научи сами да аранжирате букети в къщи. Ще използвате сезонни цветя, ще спазвате правилата за подреждане, ще внесете уют и красота у дома.

Защо икебана е японска философия

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

Защо икебана е японска философия7 диви цветя за вашата градина

Ето някои важни моменти за икебана:

История

Икебана е на почти на 500 години и носи началото си от Китай. В началото има религиозен смисъл. Първоначално букети в стил Рикка („изправени цветя“) се поднасяли на Буда в храмовете и са били част от молитвените церемонии. Практиката се правела само от мъже и монаси в манастирите. Постепенно изкуството започва да се практикува от жени като се разпространява в цяла Европа.

Тя се свързва с дзен будизма, с поезията, калиграфията, изкуството и живописта. Носи изключителна естетика и букетите имат за цел философски размисъл и медитация.

Защо икебана е медитация

В Япония има над 3000 школи, които се занимават с подреждане на цветя. Участниците споделят, че когато започнат работа по проекта, се концентрират, подбират цветове и форми, клонки и цветя, оставят съзнанието си да се рее свободно и така медитират. Свързват се с природата, постигат единство със света и околната среда. Потапят се в своя вътрешен свят. Това носи радост, разрешаване на пробелми и чисто естетическо удоволствиие. Това е дълбокият смисъл на японското изкуство за подреждане на цветя.

Какво е икебана

За разлика от начина, по който ние подреждаме цветя във вазата, японската икебана носи символика и философия. Всеки стрък означава нещо. Езикът на цветята се използва за информация, чувство, идея. Структурирането в съда изразява връзката между човека, небето и земята.

Елементи

Тези три елемента трябва да присъстват във вашата композиция:

небе, човек, земя

Най-високият стрък е символ на небето, средният стрък е символ на човека и третият стрък е най-нисък и символизира земята. Трите главни елементи на икебана се поставят така, че да образуват разностранен триъгълник. Спазва се асиметрия, която създава чувство за съвършенство и красота.

Принципи

При подреждане на цветята се спазват следните принципи: пропорционалност, хармония, превъзходство и ритъм. Всяка композиция трябва да съдържа тези основни принципи. Те описват кръговрата на живота.

Стилове икебана

1 насочен нагоре

2 насочен настрани (наклонен)

3 падащ като водопад

Популярни стилове са Рикка(„изправени цветя“), Чабана(„чайни цветя“), Нагеире(„вмъквам“), Сейка, шока(„живи цветя“), Морибана(„отрупани цветя“), Жиука(„свободно падащи цветя“), Бунджинбана(прави се от литератори).

Защо икебана е японска философия?
Икебана рикка
Защо икебана е японска философия?
Морибана
Защо икебана е японска философия?
Икебана с лилиум

Как да направим икебана в 3 лесни стъпки:

Първо

Вземете любим за вас съд – ваза, купа, кашпа, чаша, керамичен или пластмасов съд, кратунка. Всичко, което харесвате и ви носи радост!

Второ

Поставете на дъното гъба за цветя или пиафлора в различна форма. Преди това я намокрете за няколко часа във вода. Ако подреждате сухи цветя, нямате нужда от пиафлора.

Трето

Вземете три растения с различна дължина на стеблото. Може цветенца или клонки. Поставете най-високото стебло в ляво, а другите, с върховете нагоре, разположете така, че цялата композиция да образува разностранен триъгълник.

Защо икебана е японска философия?
Снимка: https://www.pinterest.ch/

За завършване, допълнете вазата с други цветя, по-ниски, по-гъсти и отрупани с много цветчета, сложете листа, други клончета, естествени материали. Вазата ще създаде хармония, нежност и красота. Поставете я на видно място в къщата, коридора или градината, за да и се радвате като минавате покрай нея.

Защо икебана е японска философия?
Снимка: https://www.pinterest.ch/

Икебана е традиционно японско изкуство, което освен красота и наслада, носи послание за връзката и душевността на човека с природата, сезоните, пътят му в пространствено-времевите граници. Материали, съотношение между тях, стил на подреждане, цветове, материи, форма, обем, повод за подреждане и мястото, са от много важно значение. Всяко цвете и материал са символ на нещо и когато се съчетаят, дават важен смисъл и показват стил.

Защо икебана е японска философия?
Снимка: https://www.pinterest.ch/

Например, орхидята е символ на радост, лале – на любов, нарцис– на просперитет, бор – на вечност, кайсия – на достолепна старост, ябълка – мир, хризантема – власт, жасмин – наслада от живота.

Прекрасно изкуство, което ще ви направи щастливи. Ще внесе красотата на Япония в дома ви. Екпериментирайте с нови форми и символи, открийте тайния смисъл на цветята. Опитайте нови стилове на подреждане на цветя и внесете изискана красота в дома си.

Защо икебана е японска философияИзкуство с цветя за декорация в дома

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе