Защо е добре да ядем кайсиеви ядки
Добра форма

Защо е добре да ядем кайсиеви ядки?

Защо е добре да ядем кайсиеви ядки, напомнят специалисти.  Знаете ли, че те са полезни? Не? Тогава нека поговорим какво ще се случи с тялото ви, ако често използвате костилки от кайсии. Помислете за състава, ползите и вредите от този продукт.

Кой от нас в детството си не е обичал да яде костилки от кайсии, въпреки факта, че родителите ни са ни казали, че те могат да бъдат отровни. Особено любими бяха ядките на големите кайсии с приятен сладникав вкус, за разлика от горчивите и тръпчиви семена на малките плодове.

Защо е добре да ядем кайсиеви ядки?

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Сбъднете мечтите със силата на суперхраните!

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Състав на кайсиеви ядки

Ще започнем с един от най-противоречивите компоненти на кайсиевите ядки – гликозид, наречен „амигдалин“, който се съдържа също в горчивото индийско орехче, сливите, прасковите, ябълките и крушите. Защо противоречиво? От една страна, има мнение, че това съединение се бори с раковите клетки (ще говорим за това малко по-късно). От друга страна, може да навреди на тялото.

Но на първо място. Горчивият вкус на кайсиевите ядки се придава от циановодородната киселина, която е резултат от хидролизата на амигдалина, „роднина“ на калиевия цианид. Излишъкът на циановодородна киселина в организма може да доведе до отравяне, придружено от следните симптоми: главоболие; дихателна недостатъчност; слабост и летаргия; болка и спазми в стомаха; гадене; повръщане.

При остро отравяне могат да се наблюдават конвулсии, загуба на съзнание, спад на налягането и внезапно спиране на дишането. Всички тези състояния изискват незабавна медицинска помощ.

В контекста на казаното възниква един съвсем резонен въпрос. Колко кайсиеви ядки можете да ядете на ден?

Лекарите казват, че дневният прием на сурови кайсиеви ядки за възрастни е не повече от 40 г, което отговаря на 20 семки от малки плодове или 10 големи ядки. Децата не се препоръчва да консумират повече от 2 – 3 семена на ден.

В същото време може да се направи контрааргумент: в детството (и в зряла възраст) сме яли много повече кайсиеви костилки, без никакви последствия за тялото. И това е факт.

Но! Ядяхме в големи количества сладки кайсиеви ядки, в които съдържанието на циановодородна киселина е минимално. Колкото по-дълго съхранявате кайсиевите ядки, толкова по-високо е съдържанието им на амигдалин, който е концентриран главно в заострената основа на ядката. Препоръчителният срок на годност на костите е 1 година.

За целите на дългосрочно съхранение кайсиевите семки задължително се изсушават и се изсипват в херметически затворен съд, който се съхранява на тъмно и сухо място.

Под въздействието на висока температура амигдалинът се разрушава, поради което не се образува циановодородна киселина. Затова се смята, че суровите горчиви костилки от кайсии са опасни за здравето.

Съвет: изсушете кайсиевите ядки на пряка слънчева светлина преди употреба, изпечете в тиган или във фурна.

Не всичко обаче е толкова сериозно. Кайсиевите ядки съдържат и полезни вещества: витамини РР, А, В, С, Е, F, макроелементи магнезий, калий, фосфор, калций. Консумирайки около 40 г семена на ден, вие ще попълните дневния прием на магнезий с около 25%, на калий – с 18%, на фосфор – с 33%. Кайсиевите ядки са богати на токоферол и мастни киселини, които поддържат кожата млада и красива, а косата здрава и копринена.

Ползите от кайсиеви ядки

  • За наддаване на тегло

Някой е готов да се поти всеки ден, буквално и образно, във фитнеса, за да се отърве от излишните килограми, но за други въпросът за наддаването на тегло е по-актуален. Кайсиевите ядки са много висококалоричен продукт, 100 g от които съдържат около 520 kcal, 45 g мазнини и 25 g протеини. Следователно, ежедневната употреба на кайсиеви ядки ще помогне не само да наддадете на тегло, но и да изградите мускулна маса.

  • За нормализиране работата на сърцето

Мастните киселини, съдържащи се в кайсиевите ядки, имат благоприятен ефект върху стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул. Подобни свойства обаче, имат само суровите кайсиеви ядки.

Честата употреба не само на кайсиеви ядки, но и на плодова каша, допринася за: Намаляване на съдържанието на „лошия“ холестерол в кръвта, който е отговорен за запушването на кръвоносните съдове и образуването на кръвни съсиреци. Намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Отстраняване на излишната течност от тялото, което намалява отоците и предотвратява появата им (калиевите соли, присъстващи в костите, имат диуретични и деконгестантни свойства). Повишаване на нивата на хемоглобина, тъй като костите съдържат желязо и елементи, които повишават неговата бионаличност (например фолиева киселина). Нормализиране на кръвното налягане. За укрепване на имунитета.

Искате ли да подсилите имунната система, да се възстановите по-бързо след интензивни психически или физически натоварвания? Редовната консумация на кайсиеви ядки ще ви помогне за това. Те съдържат калий, калций, фосфор и ненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху организма като цяло и в частност протичащите в него окислително-възстановителни процеси.

Йодът и магнезият имат стимулиращ ефект върху мозъка, като по този начин активират умствената дейност, подобряват паметта и концентрацията.

  • За червата

Кайсиевите ядки нежно регулират работата на стомашно-чревния тракт, повишават тонуса на червата, намаляват проявите на киселини и метеоризъм. Кайсиевите ядки са особено полезни за хора, страдащи от запек. При ежедневна употреба на малък брой ядки, изпражненията се нормализират след 3 до 5 дни.

  • Срещу хелминти

Кайсиевите ядки отдавна се използват като ефективно естествено средство за лечение на хелминти. Достатъчно е да ядете по 15-20 малки кайсиеви ядки на ден, за да се отървете от хелминтите за няколко дни.

  • За мъже

Благодарение на високата концентрация на витамин Е, кайсиевите ядки нормализират работата на половите жлези, което има положителен ефект върху репродуктивната функция на мъжете.

В допълнение, токоферолът изпълнява няколко други важни функции в тялото на мъжете: насърчава секрецията на тестостерон; укрепва скелетната мускулатура; повишава издръжливостта.

Не е изненадващо, че много спортисти включват кайсиеви ядки в ежедневното си меню като лека закуска.

Така стигнахме до най-противоречивото свойство на кайсиевите ядки, споровете за които не стихват от много десетилетия.

Кайсиевите ядки срещу рака

Основното съединение, на което се приписват противоракови свойства, е амигдалин (или витамин В17, летрил, лаетрил). Нека се опитаме да му дадем обективна оценка. И нека започнем с това, че в процеса на хидролиза амигдалинът образува 4 молекули, две от които са глюкоза. Още две са цианидът и бензалдехидът, които, когато се отделят в раковите клетки, ги убиват. В същото време, глюкозата е своеобразна примамка за раковите клетки, които не могат да растат и да се размножават интензивно, без захарна ферментация.

Казано по-просто, раковите клетки „привличат“ амигдалина, за да произвеждат глюкоза, но умират, когато от него се отделят цианид и бензалдехид. Освен това, „освобождаването“ се осигурява от ензима бета-глюкозидаза, който присъства в големи количества в раковите клетки. Има мнение, че цианидът и бензалдехидът влияят негативно само на раковите клетки, но не засягат здравите. Но наистина ли е така?

Според китайско проучване, публикувано от Националния център за биотехнологична информация, амигдалинът има токсичен ефект както върху здрави, така и върху ракови клетки. Честно казано, трябва да се каже, че витамин В17 има най-изразен ефект върху последния.

Учени от Софийския университет (България) в проучване, проведено през 2017 г., получиха резултати, които показват, че амигдалинът проявява по-висок цитотоксичен ефект срещу раковите клетки. Не са провеждани контролирани клинични изпитвания на витамин B17, сравняващи групи от пациенти, лекувани с летрил, с контролни групи, които не получават витамин B17. Не е имало и двойно-слепи проучвания, при които нито пациентите, нито изследователите да знаят коя група получава лекарството и коя получава плацебо.

И накрая. През 1982 г. са публикувани резултатите от работата на 5 американски центъра за изследване на рака. Учените са проследили 178 пациента с рак, използващи лаетрил като част от програма за „метаболитна терапия“, която също включва диета, ензими и витамини. Повечето от пациентите са били в добро състояние преди лечението. Една трета от пациентите никога не са получавали химиотерапия преди лечението.

Употребата на витамин B17 не е донесла значителна полза: не е било възможно да се излекува, спре или подобри състоянието на пациенти с рак, както и да се удължи животът им. Не само това, някои пациенти са имали тежка, животозастрашаваща цианидна интоксикация. В резултат на това учените са направили няколко заключения относно амигдалина, които: не показват антитуморна активност, така че използването му за лечение и профилактика на рак не е оправдано; е токсично съединение, което може да причини сериозни здравословни проблеми, дори смърт.

Възможно ли е да се използват кайсиеви ядки като профилактика на рака? Някои учени казват, че е възможно, но в същото време яжте не повече от 20 ядки на ден, докато въвеждането на кайсиеви семена в диетата трябва да става постепенно: първо 2, след това 3-5 на ден и т.н. Отново не са провеждани проучвания за това дали кайсиевите ядки могат да предотвратят рак или не.

Между другото, днес има забрана за продажба на амигдалин (лаетрил) в САЩ и Западна Европа. И тази забрана е наложена не защото фармакологичните концерни искат да печелят от пациенти с рак, които са готови да платят всякакви пари, само за да преодолеят болестта. А по простата причина, че витамин B17, за съжаление, не лекува рак. Освен това предозирането може да доведе до отравяне.

Всеки сам ще си направи изводите. Но нека напомним, че чудотворно лекарство за рак все още не е изобретено и затова не трябва да губите ценно време за експерименти.

В допълнение, кайсиевите ядки имат редица противопоказания, включително: бременност и кърмене, алергия към кайсии, диабет, чернодробни заболявания (особено в острия стадий), дисфункция на щитовидната жлеза.

Не разчитайте на факта, че кайсиевите ядки (дори ако се използват ежедневно) ще ви спасят от всички съществуващи болести. Те могат да помогнат за ускоряване на процеса на възстановяване на тялото, но не трябва да възлагате всички надежди на тях, забравяйки за методите на лечение, използвани от класическата медицина.

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе