Защо всички болести са от нервите и наистина ли е така?

Защо всички болести са от нервите и наистина ли е така?
Добра форма

Защо всички болести са от нервите и наистина ли е така?

Вижте отговорите на трима лекари: гастроентеролог, психолог и терапевт.

Алексей Парамонов, гастроентеролог
„Просто нервите са различни. При удар или нараняване част от мозъка е отпаднала – ще получите неврологичен дефицит – ръка и крак от едната страна, например, не работят добре. И тук неврологът с чук и игла ще определи точно местоположението на лезията, не по -лошо от томограф.
Нека се доближим малко до психическата сфера. Да речем, че сте първият вицепрезидент на голяма компания, силен, интелигентен, ерудиран, проницателен, професионално компетентен човек. А за председателството на компанията, Бог ти даде сина на основния акционер, наполовина на твоята възраст, безделник, който има в главата си само спортни автомобили. Но бизнесът зависи от вас и акционерът ще ви поиска печалба.
И всичко би било наред, но младият мъж не разбира границите на своята компетентност и вече ви „преподава“ предмет, който за вас се е превърнал в начин на живот, например финансово управление в строителството. И говори глупости, не подписва документите, които сте извадили, минавайки през деветте кръга на ада и които са необходими за производствения процес. Вие влизате в конфликт, в крайна сметка документите са подписани, но скоро всичко се повтаря отново. И всеки път е по -трудно да се преодолее. И ето, една сутрин се събуждате с невероятни болки в гърба. Скоро те се преместват към корема ви. Коремът е стегнат, всеки опит за движение е остра болка. Имате VIP застраховка, пристига линейка от известна частна клиника. Няма очевидна диагноза, но коремът тревожи лекаря, който предлага хоспитализация. Хирурзите ви подготвят за диагностична операция – лапароскопия.

И тук консултант-терапевтът, стар и видял много в клиничния живот, или, напротив, млад и четящ много професионална литература, диагностицира, че произходът на болката е нервно-мускулен, в рамките на миофасциалния синдром, образуван през отговор на хроничен стрес.
Къде е причината и къде е ефектът: това заболяване е засегнало човешката психика или неговите психични характеристики са провокирали болестта
Инжектират ви транквилант, изписват ви антидепресант и вместо операция ви изпращат у дома в задоволително състояние.
За язвата също не е толкова просто. Да, водещата роля в нейния произход играе Helicobacter. Но ако попитате, той ли е най -честата причина за язвена болка? Не. Това е функционална диспепсия, отново соматоформно разстройство, което в мрачното ни ежедневие по -често се нарича гастрит.

Въпреки това, ако Helicobacter се отстрани по време на функционална диспепсия, симптомите ще изчезнат при 10% от пациентите. Такава е диалектиката. Накратко, не се изнервяйте, грижете се за себе си. “

Антон Ткачев, медицински психолог
“ Трябва да разберете, че темата за психосоматиката е много удобна за писане на статии – идвате в болницата, провеждате психологически тестове, след което тествате здрави хора. Освен това резултатите се сравняват и се прави удобно за психолога заключение, че идентифицираните от него характеристики увеличават вероятността от конкретно заболяване.
Литературата описва психологически портрети на всички болести (което е малко тревожно). Освен това темата е интересна за обществото, а в интернет дори можете да намерите таблица, в която ще бъде написано какви емоции причиняват определени болести – това вече е отвъд доброто и злото.
Също така винаги има проблем да се определи къде е причината и къде е ефектът: това заболяване е засегнало човешката психика или неговите психични характеристики са провокирали болестта.
Какво е причинило болестта? От една страна, това са чисто биологични причини, от друга можем да кажем, че психическите характеристики на конкретния човек са допринесли за появата на заболяването. Като цяло всичко влияе на всичко. Другото важно нещо е, че за човека няма разлика дали има психосоматично заболяване или не. Невъзможно е да се излекува психосоматика (например астма) с психотерапия. “

Рустам Магомедов, терапевт
„Да, разбира се, от нерви. Просто трябва да разберете този термин по -широко – от представите ни за света, от скритите ни желания и страхове, от хронични стресови ситуации. Не се изненадвате например, че при нервна ситуация кръвното налягане се повишава!
И защо тогава появата на болки в гърба, главоболие ни изненадва? В края на краищата сърдечно -съдовата система е здрава мускулатура, подобно на опорно -двигателния апарат. Стомашно -чревен тракт – мускулният слой също е развит там. Стресовите язви са добре познато явление.
Не са свързани с нервите може би само специфичните инфекциозни заболявания. Дори нараняванията, много често, се появяват на фона на стрес, предимно хроничен, когато затихването на реакциите вече се забелязва и адекватността на движенията просто се нарушава.
Има обаче и недостатък. Всеки човек, страдащ дълго време от гледна точка на психиатрията, ще има някои отклонения. Естествено е. И затова не винаги е възможно недвусмислено да се разбере какво се е случило преди. Но това говори само за необходимостта от психологическо въздействие върху по -голямата част от пациентите. „

Tagged , , ,
на горе