Живот в пандемия – три урока за смисъла на малките неща

Живот в пандемия - три урока за смисъла на малките неща
Психология

Живот в пандемия – три урока за смисъла на малките неща

Коронавирусът преобърна живота на хората по целия свят. Нещата, които преди ни се струваха нормални, днес приемаме за лукс и изключителна привилегия.

Вероятно преди време, когато пандемията от вируса все още бе настъпила, сме се ядосвали за неща като трафика след работа, опашката на касата в супермаркета или че нямаме подходящ тоалет в гардероба си за вечерното парти с приятели. След всичко, през което преминахме обаче, осъзнахме, че много от тези проблеми изглеждат тривиални и че просто не сме оценявали това, което имаме, като свободата, възможностите за забавление, срещите с приятели, сигурността и комфорта. Ето три урока за смисъла на малките неща, на които ни научи животът в пандемия:

Насладете се на настоящето.

Много хора обичат постоянно да си поставят големи цели, които неотлъчно да следват. В това няма нищо лошо, освен ако очите ви винаги са насочени към бъдещето и опитите да стигнете там. Светът около вас също е пълен с неща, на които да се наслаждавате, които да цените и да ви правят щастливи в настоящето. Не казваме, че трябва да спрете да преследвате целите си, но докато го правите, не забравяйте да спрете и да изживеете щастието около вас. Не губете усещането за настоящето, като се фокусирате единствено върху бъдещето.

Не приемайте нищо за даденост.

Някои от нещата, които правите в ежедневието си, изглеждат нормални и обичайни за вас. Например: очаквате да намерите всичко необходимо в супермаркета, когато пазарувате; да влезете без проблем да тренирате сутрин във фитнеса; детето ви редвно да посещава училище; да излезете вечер и да се забавлявате с приятели в бар или дискотека и т.н. Можем да изброяваме много, но смисълът е ясен. Нищо от това днес не е толкова лесно. Пандемията ни научи да не приемаме каквото и да е за даденост, затова се опитвайте да цените малките неща и да им се радвате.

Вашите емоции се определят от това, което избирате да видите.

Без значение кой сте, какво правите и към коя част от света принадлежите, винаги виждате това, което искате да видите. Ако търсите причина да се оплаквате, ще намерите много неща около себе си, които не са така, както ви се иска. Ако търсите щастието, ще забележите много части от живота си, които са причина за радост. Не можете винаги да контролирате света около вас, за да работи във ваша полза. Пазарът може да се срине, да настъпи природно бедствие или да се случи вирусна епидемия, както в момента. Това, което можете да контролирате, е как реагирате на подобни бедствия, за да останете силни. Вашата реакция към подобни ситуации е това, което ви определя.

Извън здравословния аспект, който несъмнено е най-важен, всеки сам избира как да реагира на трудностите и на ограниченията, пред които е изправен. Дали ще позволим нещо да разруши психиката ни или да ни направи по-силни, зависи само от нас и от начина, по който гледаме на живота. Колкото и да не ни се вярва днес, рано или късно всичко това ще остане зад гърба ни, но уроците, на които ни научи пандемията, ще останат с нас завинаги.

Tagged , ,
на горе