Какво се случва с връзката, когато жената плаща сметките?

Какво се случва с връзката, когато жената плаща сметките
Психология

Какво се случва с връзката, когато жената плаща сметките?

Какво се случва с връзката, когато жената плаща сметките, обясняват психолози. Жена, която се интересува от поддържането и развитието на връзката, може да си позволи да бъде дама, без да демонстрира своята независимост с последни сили и да поема мъжки отговорности.

Как се случва?

Съпрузите работят, изграждат кариера, но в един момент тя „дърпа напред“: започва да печели много повече и той губи водещата си позиция у дома. Тази ситуация е често срещана днес. Тя е психологически изследвана и за много двойки се превръща в истинско изпитание.

От незапомнени времена мъжът, като глава на семейството, е поел функциите на осигуряващия материалните блага. Той гарантира безопасността на семейството, бил е негов защитник, поел е всички опасности и рискове.

И освен това мъжът – като лидер – е поел инициативата в свои ръце: предложил е нещо, поел е и е определил плановете на семейството за бъдещето. Всички тези роли – на хранителя, на защитника, на водача-инициатора – са взаимосвързани, органично се допълват и укрепват взаимно.

Човек, който формира материалната база на семейството, създавайки „предпазна възглавница“ за него, заедно с отговорността, автоматично получава правото да „ръководи процеса“ и да бъде главният, поне в собствената си къща.

Днес една успешна жена все повече се опитва да поеме тези мъжки функции и да „свири първа цигулка“ не само в бизнеса, но и в семейството. Тя става по-независима и заета. И въпросът става все по-остър: кой е командващият? Тук, разбира се, много зависи от поведението на жената. Чувствайки финансова независимост, понякога тя се опитва все повече и повече да стане лидер у дома: да контролира и да управлява всичко. Но жената си остава жена и ако тя отнеме властта от мъжа, това изобщо не означава, че има дълбока нужда от това. Когато цялата отговорност за семейството падне върху раменете й и бремето стане твърде тежко, тя започва да мечтае за уверен, силен и грижовен партньор, който да премахне тази отговорност от нея и да поеме всички проблеми.

Затова тя непрекъснато се обръща към мъжа с двойни послания: в тях, от една страна, обезценява думите и делата му, лишавайки го от инициатива, а от друга страна, се оплаква от неговата пасивност и призовава към активни, независими действия. Но веднага щом той прояви активност, тя отново отрязва всяка негова инициатива, упреквайки го, че не може да плати за това.

В отговор на обвиненията във финансова несъстоятелност потребността на мъжа от самоутвърждаване нараства. Той полага всички усилия да „отиграе“ ролята си, да възстанови статуквото, но по-често това води до конфликти и дори прекъсване на отношенията.

4 причини защо щастието ви не трябва да зависи от връзката

21 цитата на Киану Рийвс: Едно нещо, което хората не знаят за мен е, че имах депресия. Човекът, който не ми позволи да бъда щастлив, бях АЗ

6 правила за финансите ви, които да следвате, ако сте над 30

Известният психолог Марина Мелия в книгата си „Успехът е личен въпрос“ дава някои съвети как да се уверите, че парите не разделят, а напротив, могат ли да сплотят съпрузите?

 

Съвет 1: Играйте само своята роля

Стереотипите се разпадат, очакванията се променят, но все още не си струва да се отказвате от ролята си въз основа на различията между половете. Те са заложени в нашата физиология, психология и не могат да бъдат отречени. Не поемайте мъжки отговорности.

Съвет 2. Не бъркайте къщата с офиса

Една бизнес жена трябва да внимава да не прехвърля своята „водеща роля“ в личната сфера, да не се опитва да изгради отношения в семейството по същия начин, както на работа. Качествата, които й помагат да бъде успешна в деловия живот, могат да се възприемат със знак минус у дома. Активното желание за реализиране на идеите може да се разбира като грубост и арогантност, способността да се изчислява всичко като скъперничество и желанието да се контролира ситуацията – като контрол.

Съвет 3. Уважавайте статуса на партньора си

Жената трябва да уважава факта, че мъжът защитава статуквото, опитва се да остане в ролята на защитник, тревожи се за нея и проявява грижа. И тогава тя ще иска да разкаже какво е правила, къде и как е прекарвала времето си, а не да се заяжда.

А той от своя страна, ще може да се възхищава на нейните успехи, да се гордее с нея и да я вдъхновява за нови постижения.

Разбира се, подобно поведение изисква от мъжа самодостатъчност, което означава способността да забелязва собствените си успехи в други области, да подчертава безспорните си предимства – например способността да прави това, което жената не може или върши с неохота, да поема отговорност, когато става дума за значими семейни дела и събития.

И тогава жената ще има възможност да се отпусне, да се облегне на рамото на силен мъж, който й създава всички условия за работа и почивка, и отново да види онези качества, които в началото на връзката са предизвикали нейното възхищение и са го отличили от другите мъже.

Съвет 4. Създайте „инвестиционен климат“

Има много начини да инвестирате в семейството и стабилността на семейния живот зависи не само от „финансовите инжекции“. Всеки от съпрузите има своите силни страни: те могат да бъдат напълно различни или еднакви, но във всеки случай, да бъдат използвани за развитие и обогатяване.

Ако един от съпрузите помага на другия да печели повече, а другият възприема своя нематериален принос към семейството като не по-малко значим, тогава се създава атмосфера на взаимно уважение. И тогава и двамата разбират, че благополучието на семейството е тяхна обща заслуга, че всичко е взаимосвързано и успехът на единия не би се състоял, без участието на другия.

infomax-logo-50-15-HW Криза ли? Българинът харчи и се весели като за последно

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе