8 домашни средства за подути крака
Здраве и красота

8 домашни средства за подути крака

Можете да намалите с домашни средства вашите подути крака, като включите хидратация, масаж и промени в диетата. Може да се нуждаете от допълнително лечение за основната причина.Отичането на стъпалата е абсолютно нормално, особено в комбинация с неудобни обувки, защото се възпрепятства нормалната циркулация на кръв. Други причини за подуване на краката са бременност, хормонални промени, инфекция, задържане на течности.

8 домашни средства за подути крака

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

Разбира се, има и медицински показатели за отоци в крайниците като бъбречна и сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания, венозна недостатъчност и травми, при които съветваме да се обърнете задължително към лекар специалист.
Има няколко начина за домашно лечение, които могат да са много полезни, за да получите облекчение от подуване на краката. Ето някои от тях:

8 домашни средства за подути крака

1. Пийте достатъчно вода

подути крака
8 домашни средства за подути крака

Получаването на достатъчно течности може да помогне за подути крака. Когато тялото ви не е достатъчно хидратирано, то е по-склонно да задържа течности. Това допринася за подуване.

2. Използвайте компресионни чорапи

Някои хора имат подути крака поради венозна недостатъчност, когато кръвта се събира в краката, защото не се изпомпва обратно към сърцето ефективно.

Компресионните чорапи може да са опция в този случай и за хора с подуване поради лимфедем, когато лимфната течност се събира и причинява подуване.

Въпреки това, не трябва да използвате компресия, ако имате периферно артериално заболяване, тъй като това може да повлияе на кръвоснабдяването.

Компресионните чорапи се предлагат в различни тежести и компресии. Може би е най-добре да започнете с по-леки чорапи и след това да намерите вида, който осигурява най-голямо облекчение.

3. Потопете се в студена баня с морска сол за около 15–20 минути

Много хора използват морска сол за мускулни болки, тя може също да намали вашите подути крака. Теорията е, че морската сол извлича токсините и увеличава релаксацията.

Въпреки това, няма достатъчно научни доказателства, които да потвърдят това.

4. Повдигнете краката си, за предпочитане над сърцето

подути крака
8 домашни средства за подути крака снимка: pinterest

Подпрете краката си на възглавници, когато спите или седите. Ако искате да намалите вашите подути крака по време на бременност, опитайте също така да повдигате краката си няколко пъти на ден.

Опитайте се да избягвате да стоите прав за дълги периоди.

5. Движете се!

подути крака
8 домашни средства за подути крака

Ако седите или стоите на едно място за дълъг период от време – например на работа – може да получите подути крака. Опитайте се да се движите малко на всеки час.

Например, отидете до стаята за почивка, разходете се из блока по време на обяд или огънете коленете и глезените си.

6. Богати на магнезий храни и добавки

подути крака
8 домашни средства за подути крака

Задържането на течности може да е признак на магнезиев дефицит. Яденето на храни с високо съдържание на магнезий може да помогне за повишаване на нивата на магнезий.

Богатите на магнезий храни, които да добавите към вашата диета и да ви помогнат да се справите с вашите подути крака, включват:

бадеми
кашу
спанак
картофи
кафяв ориз
Повечето възрастни мъже се нуждаят от 410–420 милиграма (mg) доверен източник на магнезий на ден, а жените се нуждаят от 310–320. Ако не получавате достатъчно от диетата си, лекарят може да препоръча добавки.

Винаги търсете медицински съвет, преди да приемате магнезиеви добавки, особено ако имате бъбречно или сърдечно заболяване.

7. Намалете приема на сол

Натрият е пряко свързан със задържането на течности в тялото. Поне едно проучване установи, че мъжете на възраст над 60 години с висок прием на натрий са по-склонни да имат подути крака.

Намаляването на приема на натрий може да помогне за намаляване на подуването на тялото ви, включително на краката ви.

Изберете варианти с ниско съдържание на натрий на любимите си храни и се опитайте да избягвате добавянето на сол към ястията. Проверявайте етикетите на готовите храни и избирайте пресни продукти пред предварително опаковани или преработени храни. Те често съдържат добавена сол.

8. Управлявайте теглото си

Има все повече доказателства за връзката между затлъстяването и отоците.

Високото телесно тегло може да повлияе на кръвообращението, което води до подути крака.

Освен това може да натовари допълнително краката, причинявайки болка при ходене. Трудностите при ходене могат да доведат до по-заседнал начин на живот, а липсата на движение също може да увеличи риска от подуване.

Загубата на тегло може да помогне за облекчаване на натоварването на краката ви и евентуално да намали подуването на краката. Потърсете медицински съвет, ако имате притеснения относно теглото си.

Tagged , , , ,
на горе