Днес честваме празника на Слънцето – ето какво трябва да знаем

Днес честваме празника на Слънцето - ето какво трябва да знаем
Астрология

Днес честваме празника на Слънцето – ето какво трябва да знаем

На 21 юни в 06:33ч настъпва лятното слънцестоене. С навлизането на Слънцето в знака Рак, започва астрономическото лято. От древни времена слънчевите лъчи са имали специално значение за хората по целия свят.

В много култури слънцето се празнува като символ на живота,  вярвайки, че в момента на лятното слънцестоене, то има най-голяма сила, пише tribune.bg.

Лятното слънцестоене е празника на Слънцето, Живота и Любовта. Това е особен ден в годината. Слънцето се намира в най-високата точка на небето, задържайки се максимално дълго. Лятното слънцестоене е най-дългият ден в годината, защото северното полукълбо получава максимална дневна светлина. Най-дългият ден и най-късата нощ в годината. Горещите дни започват след лятното слънцестоене.

Известно е, че празникът на лятното слънцестоене е почитан в културите на много народи. И е особено обичан от жителите на север, които след дългата зима имат причини да се радват на слънцето, лятото и топлината повече от други.

Смята се, че Стоунхендж в Англия е бил построен, за да се отпразнува лятното слънцестоене. До днес туристите се стичат до древното светилище, за да станат свидетели на този специален изгрев.

Много древни култури почитали слънцето и/или имали божества или владетели, наречени Слънчеви царе и практикували ритуално човешко жертвоприношение, особено при слънцестоенето. Викингите са окачвали мъртви човешки и животински тела по дърветата като приношение на боговете.

Според езическия фолклор, злите духове се появят по време на лятното слънцестоене. За да се пазят от тях, хората носели защитни гирлянди от билки и цветя.

Смятало се, че да се родят деца в такъв магически и енергийно силен ден, означава да бъдат под закрилата на Слънцето до края на живота си.

Поверия за лятното слънцестоене

Ако времето е лошо, предсказва лоша реколта и бедна година.

Ако Слънцето се скрие зад облаците – лятото ще бъде лошо.

Ако сутринта има много роса – очаква се богата реколта. Тази роса се събира в съд и се счита за лечебна, имаща подмладяващ и терапевтичен ефект, с магическа сила.

Същата лечебна и магическа сила има и водата, събрана сутринта от кладенци и извори. С нея се измивали в същия ден и също така я пиели. Като цяло се смята, че водата в този ден придобива магически свойства и всички водни процедури се считат за много полезни.

Ако има много звезди в небето, ще има много гъби през лятото.

Папрата се счита за растение на слънцето. Славяните вярвали, че цветът на Перун е в състояние да предпази собственика си от всякакви заболявания, уроки и лоши очи. Цветът на папрата има разрушителен ефект върху всички тъмни сили без изключение, така че който го има в себе си е непроницаем и неуязвим за злото. Освен това цветът на папрата позволява на собственика си да открива съкровища, скрити в земята, а също така изпълнява най-съкровените и искрени желания. Всеки, който намери цъфнала папрат, ще може да се излекува от всички болести, ще намери голямо щастие. Цветето изпълнява най-тайните желания; с негова помощ можете да придобиете магически сили. Само ако го намерите в дните на слънцестоенето, но много малко хора могат да намерят цъфтяща папрат.

Ритуали

Тъй като се смята, че вратата между световете е широко отворена в денят на слънцестоенето, тогава е чудесно време да предадем на Вселената това, което искаме и да го проявим. Най-простият начин да кажем на Вселената какво искаме, е като запишем на хартия 10-те неща, които искаме да постигнем, да запечатаме желанията си, да запишем написаното и да погледнем какво е постигнато в следващия цикъл.

Най-подходящо е да се работи върху постигането на цели, свързани със символиката на знака Рак – недвижими имоти, взаимоотношения с родители и предци, деца, семейна карма, емоции, грижи, топлина, майчинство.

 

Tagged , ,
на горе