9 съвета как да цените настоящия момент

за успех, настоящия момент
Психология

9 съвета как да цените настоящия момент

Когато се съсредоточите върху настоящия момент, животът ви ще бъде много по-смислен. Когато се научите на това, ще забележите, че всичко става по-лесно и голяма част от стреса просто се стопява. Има нещо прекрасно в това да не се притеснявате за това, което е минало, или за това, което тепърва предстои. Вместо това можете да се наслаждавате на това, което е тук и сега, и да го направите възможно най-красиво. Пропускаме толкова много неща, когато сме съсредоточени върху всичко друго, но не и върху това, което е тук и сега.

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Светла Иванова: Пламъкът на една свещ може да запали хиляди други

infomax-logo-50-15-HW Най-добрите преразкази на Червената шапчица в стила на различни писатели

Не позволявайте на нищо да ви подмине нито за секунда повече, а просто се наслаждавайте на настоящия момент. Ето как да го направите:

Поставяйте си цели, но не се вманиачавайте

Със сигурност трябва да си поставяте цели, които да ви помогнат да постигнете това, което искате в живота, но избягвайте да се вманиачавате по тях. Правете малки стъпки към постигането им, но не забравяйте междувременно да се съсредоточите и върху това да живеете живота си в настоящия момент. Все още можете да насочвате бъдещето си към това, което искате да постигнете, без да сте толкова заети, че да не се наслаждавате на мястото, на което се намирате.

Практикувайте благодарност

Практикуването на благодарност ви прави много по-удовлетворени и способни да останете в настоящия момент. Всяка вечер сядайте и си помислете за две или три неща, за които сте благодарни през този ден. Може да е нещо малко, например вкусно кафе, а може да е нещо голямо, например да се срещнете отново с изгубен приятел. Няма значение за размера на нещата, важен е фактът, че сте благодарни.

Изпробвайте медитация

Медитацията за осъзнатост е чудесен начин да се научите да живеете в настоящия момент. Тя също така е фантастична за регулиране на емоциите и позволява да се чувствате по-спокойни и удовлетворени от живота. Макар че някои медитации са малко трудни за овладяване в началото, осъзнатостта буквално се състои в това да фокусирате ума си върху момента, в който се намирате, и да възприемате всички дребни детайли.

Фокусиране върху преживяванията, а не върху материалните неща

Всички имаме навика да се занимаваме с материални неща. Това може да е последният модел мобилен телефон или нова дреха. Тези неща обаче не ни носят радост и често ни карат да искаме повече. За да си помогнете да останете в настоящия момент и да бъдете по-щастливи като цяло, обърнете внимание на прекарването на време с хора и на преживяванията, вместо да търсите повече материални неща и безпорядък, които да запълнят дома ви.

9 съвета как да цените настоящия момент
9 съвета как да цените настоящия момент

Мислете за присъствието като за тренировка във фитнеса

В началото медитацията може да е предизвикателство, особено ако имате шумно съзнание, пълно със списъци със задачи. Но има основателна причина, поради която това е трудно. Съсредоточаването върху едно нещо и следователно изключването на други стимули може да увеличи размера на частта от мозъка ви, известна като неокортекс. Това е приблизително същото като засилване на степента на самоконтрол. Така че, когато се учите как да присъствате, третирайте сесиите за присъствие като умствено обучение. Когато станете по-добри в намирането на това пространство за присъствие, ще откриете, че сесиите ви във фитнеса често се превръщат във вътрешна спа процедура.

Учете се от по-опитни хора

Четете аудиокниги от практикуващи осъзнатост и вижте кой стил ви подхожда най-добре, за да придобиете солидна представа за това как да присъствате. Може да сте свръхрационалист или да вярвате, че ако подхождате с лека ръка върху нещата ще успеете, там ще се намери някой, с когото да резонирате и да останете в настоящия момент.

Не си казвайте, че нямате време

Грешка е сами да си казвате, че нямате време за нещата, които можете да свършите. Това е самоконтрол, който ви ограничава, просто защото търсите оправдание. Ако останете в настоящия момент и видите реално нещата, то със сигурност ще намерите време за нещо, което е важно.

9 съвета как да цените настоящия момент
9 съвета как да цените настоящия момент

Спазвайте целите и крайните срокове

Знайте целите си в настоящия момент във всяка област на живота си и измервайте напредъка си към тях. Умението да присъствате не означава, че ще се появят дървета с пари или ще се свърши работа. Ако не използвате присъствието, за да помогнете за постигането на целите си, може би го използвате като извинение за отлагане.

Научете се да бъдете отговорни

Присъединете се към група, в която можете да търсите откровена обратна връзка и да бъдете държани отговорни. Такава отчетност не позволява дълго време прекомерни рационализации и със сигурност няма да искате да изглеждате недостатъчно в очите на някой друг.

Вижте още:

По-добро преживяване в леглото – направете 1 просто нещо

4 зодии, които се привличат от токсична връзка

4 зодии, които често започват връзка на работното място

4 зодии, които трудно изразяват нуждите си във връзката

Обичам ли го? 5 начина да разберете какво чувствате

4 зодии, които пишат на бившия си пияни и съжаляват после

4 зодии, които ценят задълбочените разговори във връзката

4 зодии, които искат да излизат с приключенски настроен партньор

Tagged ,
на горе