Да продължите напред, след като са ви изневерили – мисията възможна

Да продължите напред, след като са ви изневерили – мисията възможна
Любов и партньорство

Да продължите напред, след като са ви изневерили – мисията възможна

Изневярата е най-голямата болка, която може да ви причини една връзка. Да знаете, че сте измамени от човека до вас, е ужасно и това може да ви съсипе психически. В почти всички случаи подобна постъпка означава край на връзката ви, освен ако не направите огромен компромис със себе си и не простите. Дори и да сложите край на отношенията си с партньора си, болката ще остане и много трудно бихте започнали нова връзка от страх, че може да ви се случи нещо подобно. Да преодолеете този труден момент обаче не е непосилна задача. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат в тази мисия:

Дайте си почивка.

Нормално е да изпитвате много емоции, след като скъсате с някой, който ви е изневерил. Но ако има нещо, което ще почувствате накрая, това би било облекчение. Ще усетите това, защото вече не трябва да се занимавате с някой, който ви лъже и приема любовта ви за даденост. Разбира се, след като достигнете тази фаза, вие ще бъдете предпазливи относно любовните отношения, в които може да влезете в бъдеще. Може да искате да спрете за момент и да си позволите да си починете за известно време. Това е така, защото трябва да излекувате раните, които сте претърпели по време на тази нездравословна връзка. Не е случайна приказката, че времето лекува. Дайте си почивка и възможност да се отърсите от разочарованието, което сте преживели, за да не пренасяте негативните си емоции и върху следващия партньор, който ще имате.

Не говорете повече с този човек.

Друг начин да си помогнете да превъзмогнете случващото се е като нямате контакт с бившия, който ви е изневерил. Няма причина да общувате с човек, който ви е разбил на парчета, защото ако наистина го беше грижа за чувствата ви, нямаше да направи такова нещо, за да ви нарани по този начин. Знаем, че човек не избира в кого да се влюби и бившият ви може просто да е срещнал нов човек в живота си, без да го иска. Дори обаче да е така, би трябвало от уважение към вас той първо да ви обясни ситуацията и едва когато се разделите официално, да се впуска в нова авантюра, вместо да бърза да ви изневерява.

Спрете да се обвинявате за края на връзката си.

Нормално е и да обвинявате себе си за това, което се е случило. Ще започнете да мислите, че сте направили нещо нередно или във вас липсва нещо, което вашият партньор е намерил в някоя друга, което го кара да изневерява. Но макар случаят да е такъв, никога не е достатъчна причина той да ви излъже или предаде. Така че, за да продължите, спрете да поемате цялата вина, особено когато не сте направили нищо лошо умишлено, за да нараните партньора си. В крайна сметка той губи, не вие.

Помислете за собствените си грешки и се поучете от тях.

Няма такова нещо като перфектна връзка и може би тази, която сте имали, също е пълна с недостатъци, които са накарали партньора ви да изневери. Би било добро упражнение да погледнете назад и да помислите как са били отношенията ви. Опитайте се да потърсите проблеми, грешки и различия в характера, както и да видите кои от тях са причинени от вас. Намирането на вашите слаби места е важно, тъй като по този начин можете да си направите изводите от случилото се и да не допускате същите грешки в бъдеще. Трябва да се поучите от опита, дори ако сами знаете, че не сте направили нищо лошо, което е довело до провалената ви връзка.

Избягвайте да правите заключения за мъжете.

Това, че са ви изневерили, не означава, че всички ваши следващи партньори също са измамници. Това не е така, освен ако не знаете, че излизате с хора, които вече имат репутацията на лъжци. Най-добре е да приветствате възможностите, докато те чукат на вратата ви. Да слагате всички под общ знаменател само ви пречи да се срещнете нови хора, някой от които да се окаже не само ваш нов потенциален партньор, но и спътник през целия живот.

Споделете мъката си с приятелки.

Винаги помага да имате близки хора, с които може да споделите какво се случва и за които знаете, че ще ви подкрепят. Понякога те няма да могат да ви дадат разумни съвети, но са там, за да ви послужат като рамо, на което да плачете, или да изслушат вашия проблем. Когато се чувствате отпаднали и изпитвате болка поради спомените, че бившият ви изневерява, отидете при приятелките си и потърсете убежище. Поискайте прегръдка или компания за през нощта. Не стойте сами. Бъдете с хората, които никога не са ви предавали и ще видите как бързо ще се почувствате по-добре.

Не се признавайте публично за жертва.

Някои хора обичат да излагат драмата си на открито, особено в социалните медии. Те биха разказали историята си, когато са били измамени, за да може обществеността да разбере и да натрият носа на бившия си. Въпреки че подобни истории са станали вирусни сред Facebook, не винаги е терапевтично да излизате и да разказвате на света за болката си. Това е така, защото докато наистина получавате съчувствие от някои хора, някои просто биха започнали да ви одумват и да ви съдят. Това само ще ви накара да се почувствате по-зле, защото сами знаете, че сте жертва в ситуацията. Освен това славата, която получавате, помага ли за излекуване на разбитото ви сърце? Не. Спестете си го.

Ако искате да говорите с непознати, говорете с тези, които знаят по-добре.

Ако смятате, че трябва да обсъдите чувствата си с някой, който не ви познава лично, защо да не потърсите помощ от психолог. Хората, занимаващи се с тази професия, имат подходящия опит да помогнат на такива като вас да преминат през такова изпитание. Междувременно можете също да потърсите напътствие от човек на вярата като свещеник, който е отворен да изслуша вашите мнения по въпроса.

Вероятно в даден момент може да ви се прииска да се върнете при партньора си и да му простите, но в повечето случаи това води не само до нездравословни отношения, но и до нови рани в бъдеще. Той може да продължи да повтаря същите грешки, а вие не просто ще започнете да му прощавате, а да търпите и да се приспособявате към болката, защото за вас това ще се превърне в нещо нормално. Да, може да ви се струва, че е дошъл краят на света, когато човекът до вас ви е предал, но с помощта на близките си хора може да се справите и с тази трудност. Макар и да не ви се вярва, може да е за добро, че с този човек вече не вървите по общ път, защото той просто не е бил за вас. А и кой знае – най-хубавото може тепърва да предстои.

Tagged , , , , ,
на горе