Как да научим детето на самостоятелност

Как да научим детето на самостоятелност
Психология

Как да научим детето на самостоятелност

Като родители една от основните ни родителски цели е да научим децата си на самостоятелност. Но не винаги е лесно за тях да станат по-самостоятелни и отговорни – или за родителите да се откажат. Част от това е така, защото нашият инстинкт като родители често е да улесняваме нещата за тях, да ги спасяваме от грешките им и да ограничаваме преживяванията им с борба или (аха) провал.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

Как да научим детето на самостоятелност   4 критерия при избор на мебели за детска стая

Как да научим детето на самостоятелност

Оставете ги да правят грешки

самостоятелност
Как да научим детето на самостоятелност

В началото може да изглежда нелогично, но оставянето на децата да правят грешки ще ги научи как да успеят в живота и ще ги научи на самостоятелност. Когато направят грешка, уведомете ги, че е добре и им помогнете да обмислят как биха могли да се справят по-добре следващия път. Измислете и стратегии за коригиране на проблема, ако е необходимо. Грешките трябва да се приветстват като възможности за учене.

Тази промяна в мисленето може да се използва с всичко – от малки грешки, като избора да не носят чадър, когато прогнозата изисква дъжд, до по-големи, като неуспех на тест, защото са решили да изчакат до предната вечер, за да учат. Позволяването им да изпитат дискомфорт или разочарование, което идва с избора им, може да бъде трудно. Но това им помага да процъфтяват и всъщност може да подобри самочувствието им и способността им да се справят с трудностите.

Трудно е да гледаш как детето ти се бори. Но ако се съсредоточите върху това да ги научите, че провалът е просто обратна връзка, това помага да се развие мислене за растеж и с това мислене те ще могат да преодолеят всяка борба уверено и да направят по-информиран избор в бъдеще.

Включете ги в автентични домакински задачи

самостоятелност
Как да научим детето на самостоятелност снимка: pinterest

Насърчавайте детето си да поема дребни задачи като почистване на играчки след време за игра, помощ при прибиране на хранителни стоки и прибиране на стаята си. Уверете се, че им давате задължения, които са подходящи за възрастта и са необходими. Децата са много по-склонни да помогнат, когато чувстват, че допринасят автентично за домакинството.

Задачите не трябва да са големи, просто нещо, което изисква от тях да мислят предварително и да планират. Например, ако има трупане на пране, попитайте ги какво според тях трябва да се случи. Насърчете ги да донесат купчина пране в пералнята. Вижте дали могат да ви помогнат да поставите дрехи в машината. Може би искат да помогнат при натискането на бутона. Това е страхотно! Така ще ги научите на самостоятелност.

Предлагайте избор и свобода, но в граници

самостоятелност
Как да научим детето на самостоятелност снимка: pinterest

Предлагането на разумни нива на свобода и позволяването на децата да правят избор е чудесен начин да ги възпитате, да изградите увереност в уменията им за вземане на решения и да помогнете за изграждането на чувство за отговорност и да ги научите на самостоятелност. Това може да означава да помолите детето си да реши дали да носи червена или синя риза или да го оставите да се прибере от училище с приятел. Когато децата могат да правят свой собствен избор, има по-значими възможности за тях да мислят на крака и да изпитат естествените последствия.

Предоставянето на много шансове на децата да вземат свои собствени решения (и да се учат от грешките) е един от начините родителите да покажат на децата, че техните предпочитания, идеи, желания и нужди се уважават и ценят. Колкото повече практика имат децата да правят избор сами, толкова по-добре.

Дайте им пространство

самостоятелност
Как да научим детето на самостоятелност снимка: pinterest

Децата имат нужда от пространство за учене и развитие. И едва ли ще станат по-независими, ако никога нямат шанса наистина да бъдат независими. Насърчавайте самоувереността, като давате на детето си много възможности да изследва, без да бъде прекалено наблюдавано. Ако играят в друга стая, оставете ги да играят без вас (или ако трябва да се регистрирате, опитайте се да бъдете дискретни). Ако забележите конфликт с брат или сестра или приятел, дайте им шанс да го разрешат продуктивно, преди да се намесите.

Оставете ги да вървят малко пред вас по тротоара (използвайте най-добрата си преценка въз основа на уличния трафик и тяхната готовност). Изпратете ги да получат пощата, ако пощенската ви кутия е на безопасно разстояние. Дайте им възможност да влязат в кафенето, да поръчат и платят обяда си, докато вие гледате от безопасна гледна точка.

Опитайте се да намерите поне един начин всеки ден, по който детето ви може да постигне нещо „само“, без да сте до него. Това може да бъде окачване на палтото им, хранене на кучето или преопаковане на обяда им за училище. Така лесно ще ги научите на самостоятелност.

Tagged ,
на горе